Geld lenen als ZZP'er: dit zijn je opties

5 augustus 2020 08:55

Geld lenen als ZZP'er: dit zijn je opties

Wil je een grote aankoop of investering doen? Zoals bijvoorbeeld de aankoop van een nieuwe auto of caravan, of investeren in een grote tuin- of woningverbouwing zoals een nieuwe badkamer of keuken? Niet iedereen heeft hier zomaar voldoende eigen spaargeld voor. Voor een dergelijke grote aankoop of investering kun je ook een lening afsluiten. Maar wat als je ZZP’er bent? Veel banken en andere kredietverstrekkers richten zich standaard op particulieren met een vast inkomen. Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden voor ZZP’ers om voor particuliere doeleinden geld te lenen.

Als ZZP’er geld lenen voor privédoeleinden

Als ZZP’er is het niet altijd even gemakkelijk om geld te lenen. Veel banken en andere kredietverstrekkers houden nog vast aan het ouderwetse idee dat alleen mensen met een vast salaris een lening kunnen terugbetalen. Met het toenemende aantal mensen dat als zelfstandige werkt in ons land, lopen zij echter een hoop potentiële klanten mis. Intussen zien steeds meer kredietverstrekkers in dat ook zelfstandigen geld lenen en terugbetalen kunnen. Zonder dat er sprake is van een groot financieel risico.

ZZP’ers kunnen bij Becam geld lenen tot een bedrag van 75.000 euro. Met een krediet of lening kun je je dromen laten uitkomen of plannen realiseren. Of het geld nu bedoeld is voor een grote reis, een verbouwing of een nieuwe auto. Bij het aanvragen van een lening of krediet is het belangrijk diverse kredietverstrekkers te vergelijken. Het leven is al duur genoeg, dus het zou zonde zijn om meer rente te betalen dan nodig. Becam werkt samen met een aantal gespecialiseerde kredietbanken die de laagste rentes hanteren. Zo weet je zeker dat je met jouw lening het voordeligst uit bent. Ook wanneer je niet iedereen maand hetzelfde bedrag aan loon door je werkgever gestort krijgt op je rekening.

De opties: een persoonlijke lening of doorlopend krediet

Wil je geld lenen, dan kun je kiezen uit een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Een persoonlijke lening is de meest gunstige leenvorm, en daardoor ook het meest populair. Het leenbedrag krijg je in een keer op je rekening gestort. Zo kun je de investering of aankoop direct financieren hiermee. De looptijd, rente en het terug te betalen bedrag staan vast vanaf het moment van afsluiten. Zo heb je ook als ZZP’er zekerheid, omdat je precies weet hoeveel je maandelijks terugbetaalt. Ga je het geleende geld gebruiken voor verbetering van je woning? Dan is het goed om te weten dat als je deze leenvorm kiest en aflost tijdens de looptijd, je de rente net als van een hypotheekschuld mag aftrekken van je inkomsten.

Wil je meer financiële vrijheid, dan is een doorlopend krediet mogelijk een betere optie. Bijvoorbeeld als je nog niet precies weet hoeveel geld je nodig zult hebben, of wanneer. Bij een doorlopend krediet staat alleen het maandbedrag vast. De rente en looptijd zijn variabel. Bedragen die je hebt afgelost, kun je opnieuw opnemen.

Voorwaarden voor een lening als ZZP’er

Kredietverstrekkers willen zo goed mogelijk vaststellen of ze niet teveel risico lopen bij het lenen van geld aan een ZZP’er. Daarom zijn er enkele (aanvullende) voorwaarden waaraan je moet voldoen. Zo moet je allereerst minimaal drie jaar actief zijn als zelfstandige. Over de twee voorgaande volledige boekjaren moet je een definitieve jaarrekening kunnen overleggen, en over het lopende boekjaar een voorlopig jaarverslag. Daarnaast wordt altijd gevraagd om een uittreksel van de KvK met de inschrijving van je onderneming, moet je onderneming over een positief eigen vermogen beschikken en mag je geen negatieve BKR-notering hebben.

Je ziet het: er zijn wat aanvullende voorwaarden wanneer je als ZZP’er geld wil lenen, maar het is zeker niet onmogelijk en er komen steeds meer opties!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.