Fruit Tech Campus bevordert onderwijs innovatie fruitsector

20 oktober 2022 14:31

Fruit Tech Campus bevordert onderwijs innovatie fruitsector

De nagelnieuwe Innocation Hub op de Fruit Tech Campus aan de rand van Geldermalsen geeft een eigentijds gezicht aan de fruitsector. En dat is precies de bedoeling volgens Harrij Schmeitz, directeur van de Fruit Tech Campus.

De Innocation Hub heeft zeker een moderne uitstraling. De architectuur is bijzonder en binnen is er volop aandacht voor de modernste technieken die ingezet kunnen worden in de fruitteelt. “Loop maar even mee”, zegt Harrij Schmeitz en met een brede armzwaai wijst hij op een enorme kleurenfoto op de galerij van de eerste verdieping, “Het beeld van de fruitmedewerker die de hele dag in de regen staat te werken is al lang achterhaald. Wat je op de foto ziet is een Fendt tractor van meer dan €100.000 die voorzien is van de meest moderne digitale technieken. Zo is die tractor uitgerust met een GPS-systeem, zodat de bestuurder precies weet bij welke boom hij staat en de teler per boom kan sturen voor optimale vruchtproductie.”

Concreet

Januari 2020 sloeg de fruitsector de handen ineen en ontwikkelde het plan voor een Fruit Tech Campus. Het doel: werk maken van de vernieuwing in het fruitonderwijs. Dat was hard nodig, want door het dalende leerlingaantal dreigde het onderwijs gericht op de fruitteelt uit Nederland te verdwijnen. Die leegloop wilde de sector stoppen door te laten zien wat er aan innovatieve en inspirerende ontwikkelingen zijn in de fruitsector. Het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen, provincie Gelderland en de gemeente West-Betuwe sloegen de handen ineen. Dat bleef niet bij papierwerk want iets minder dan twee jaar later staat de Fruit Tech Campus als een huis, is er een community c.q. ecosysteem, komt er achter de Innocation Hub een diverse boomgaard voor technische demonstratie en onderwijsdoeleinden en is er een ruim scholings- en onderzoeksaanbod. Concrete resultaten dus.

Kans

Harrij Schmeitz ziet graag dat ondernemers intensief betrokken blijven bij de Fruit Tech Campus: “Ondernemers, help ons mee te denken om goede opleidingen te ontwikkelen voor de sector. Pak je kans. Deze Campus is publiek bezit waarmee we de sector sterker kunnen maken. En die sector is niet alleen #fruit, maar ook #technologie en #data. Dat lukt als we alle componenten van de fruitketen op deze domeinen, hier bij elkaar brengen.” Hij ziet het als een uitdaging om een nieuwe generatie werknemers binnen te krijgen, binnen te houden én op te leiden naar topniveau.

Dynamiek

Maar ook voor mensen die al in de sector werkzaam zijn, heeft de Fruit Tech Campus opleidingsmodules ontwikkeld. Zo is er de cursus Fruit & Kwaliteit voor degenen die meer willen weten over het beoordelen, waarborgen en controleren van hard- en zachtfruit en exotisch fruit. En een cursus Fruit en Watermanagement over de water- en voedingsbehoefte van een boom in diverse stadia van de teelt. Harrij Schmeitz noemt met enthousiasme de cursus over het bewaren van fruit, een cursus die is opgezet in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Koel- en Vrieshuizen: “Voor de cursus hadden zich twaalf mensen aangemeld. Zes telers, drie medewerkers van een koelbedrijf en drie installateurs. Dat leverde een geweldige dynamiek op tussen de technici en degenen die eerder alleen belangstelling hadden voor het fruit of de technologie. Door de discussies die ontstonden, leerden de cursisten niet alleen van de vakman voor de klas, maar ook van elkaar.”

Wortelsnoei

Fruitteelt kan niet langer zonder de modernste technieken, weet Harrij Schmeitz. Zo komen er ook drones aan te pas. Ze vliegen over de boomgaard om de gewassen in kaart te brengen. Dat leidt tot duurzame teeltoplossingen. Het fruit moet een bepaalde grootte hebben. Om dat te bevorderen werd in de traditionele teelt door middel van chemie een deel van het fruit gedund, zodat er meer groeikracht over bleef voor het resterende fruit. Nu wordt gekozen voor wortelsnoei. De boom richt zich dan op herstel van de wortels waardoor er minder, maar wél kwalitatief goed fruit groeit.

Ook zonnepanelen hebben een plek in de moderne technologie ten dienste van de fruitteelt. Door de andere lichtintensiteit onder zonnepanelen kan bijvoorbeeld het plukseizoen van kersen beïnvloed worden. En voor de kersen die daardoor in het naseizoen beschikbaar komen, kan een hogere marktprijs gevraagd worden. Want technologie vraagt wél om een investering. En liefst eentje met voldoende rendement.

Plukrobots

Techniek kan ook bijdragen aan nijpende actuele problemen, zoals aan het tekort aan plukkers. Zo wordt er gewerkt aan plukrobots, die (een deel van) het plukwerk over nemen. Harrij Schmeitz vult aan: “Hiernaast bouwen een aantal partners FruitVillage. Het gaat om een aantal wooneenheden voor 300 internationale werknemers. Tot voorkort kwam deze hier voor werk en een biertje om vervolgens weer snel naar huis te gaan. Nu denken we in termen van studeren en werken. Met dat aanbod denken we de internationale werknemers langer aan ons te kunnen binden. Dat is belangrijk, want het gebrek aan (technische)handjes – wat je trouwens ook ziet in andere sectoren van de maatschappij- stelt ons voor een enorme uitdaging. Overigens is er in FruitVillage ook ruimte voor 30 internationale studenten die komen stagelopen bij fruit- en/of technologiebedrijven in de regio.”

Kartrekker

Harrij Schmeitz toont zich content over de concrete resultaten van de gezamenlijke inspanningen om het onderwijs in de fruitsector een impuls te geven. Maar wat hem betreft is dat geen vrijbrief om nu maar gemakkelijk achterover te gaan leunen. “Wij willen kartrekker zijn. Maar dan moeten overheden, onderwijsinstellingen en vooral ook ondernemers blijven aanhaken. Die laatste groep is belangrijk om ons te vertellen wat er nodig is. En om met ons samen te werken op het gebied van leven lang leren. We zijn uit op een sneeuwbaleffect. Eigenlijk zie ik dat al gebeuren. Want nog maar pas geleden zijn weer enkele grote bedrijven aangehaakt.” 

Fruit Tech Campus
Oudenhof 40
4191NW Geldermalsen
0345-782785
office@fruittechcampus.nl
www.fruittechcampus.nl

Fotografie: Fruit Tech Campus

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.