Forse toename sojateelt in Noord-Nederland

13 december 2017 09:18

Forse toename sojateelt in Noord-Nederland

Steeds meer boeren telen op meer hectares soja in Drenthe, Friesland en Groningen. Dat blijkt uit de resultaten van de soja oogst van 2017 in Noord-Nederland die vandaag door Agrifirm bekend zijn gemaakt. Deze resultaten komen voort uit de ‘Green Deal Soja in Noord Nederland’ die in 2016 werd ondertekend door Agrifirm, de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur & Milieu en de drie noordelijke provincies. Hiermee tekenden de partijen voor de ambitie om het aantal hectares sojateelt in de drie noordelijke provincies binnen enkele jaren te vergroten en de kennis over de teelt verder te ontwikkelen en te verspreiden.

Drenthe is in Nederland koploper op het gebied van de sojateelt. Drentse boeren hebben op ruim 143 hectare soja verbouwd, ten opzichte van ruim 400 hectare soja in heel Nederland. In 2017 is ook het aantal sojatelers in Drenthe gestegen van 5 naar 26. Gedeputeerde Henk Jumelet: “Deze Green Deal Soja laat zien hoe innovatief en duurzaam onze agrosector in Drenthe is. Op dit moment importeren we soja van over de gehele wereld. De importsoja wordt met name gebruikt in veevoer. De Nedersoja wordt via Agrifirm Plant geleverd aan Alpro voor de verwerking van verschillende sojadrinks. Met een soja productie op eigen bodem wordt kennis opgedaan en een nieuwe markt aangeboord. Het is enerzijds goed voor de economie in Drenthe en anderzijds biedt de sojateelt nieuw toekomstperspectief voor natuurlijke eiwitproductie.”

Niet genetisch gemodificeerde soja

Soja van Nederlandse bodem is niet genetisch gemodificeerd, in tegenstelling tot de import soja uit Noord-en Zuid-Amerika. Ook speelt de sojateelt een belangrijke rol in het vergroten van de biodiversiteit op akkers en het verbeteren van de bodemstructuur- en gesteldheid. De noordelijke sojaboeren worden intensief begeleid door Agrifirm. Ruud Tijssens van Agrifirm: “De teeltvoortgang wordt in het land nauw gemonitord en geanalyseerd, zodat we kunnen komen tot goede praktijkvoorbeelden voor de sojateelt. In het noorden zijn de informatie-en veldbijeenkomsten voor de telers goed bezocht. In Marwijksoord zijn proefvelden aangelegd om proeven te doen met coating en verschillende rassen soja. In deze fase van het project zetten we hoog in op kennisdeling tussen telers onderling en andere landen om de sojateelt in Nederland te verbeteren.”

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.