Flinke groei zzp’ers (maar de regelgeving laat te wensen over)

9 augustus 2019 13:02

Flinke groei zzp’ers (maar de regelgeving laat te wensen over)

Het aantal zzp’ers in Nederland groeit. En niet zo’n klein beetje ook. Steeds meer mensen kiezen ervoor om zelfstandig verder te gaan en een eigen bedrijf te runnen. De overheid lijkt de groei als het gaat om de juiste voorzieningen voor deze zelfstandigen, niet bij te kunnen benen.

Het is de droom van veel mensen: een eigen bedrijf runnen. Vorig jaar startten 168.000 zzp’ers een bedrijf. Dat is maar liefst vijftien procent meer dan in het jaar daarvoor, in 2017. Gingen ze eerder als werknemer dagelijks met de laptoptas onder de arm naar kantoor, liever werken ze vanuit huis of starten een eigen kantoor. Ze willen werken op zelf gekozen tijden en genieten van de vrijheid. Veel mensen zetten die stap, ook al laat de regelgeving rond de zzp’er nog veel te wensen over.

Zzp’er bouwt niet of nauwelijks pensioen op

Het CBS meldt dat er op 1 januari 2019 ruim 1,9 miljoen ondernemingen in Nederland zijn. Dat zijn niet louter zzp’ers, ook bedrijven met personeel vallen daaronder. Van dat aantal staat 1.237.734 als zzp'er te boek. Mensen die zelfstandig werken, zowel fulltime als parttime.

Omdat die groep steeds groter wordt buigt het kabinet regelmatig het hoofd over de voorzieningen voor deze grote groep werkenden. Zo bouwen velen niet of nauwelijks een pensioen op en hebben ook geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Die is gewoonweg te duur en doet een te grote aanslag op de inkomsten, schrijft de NOS in een artikel.

Zelfstandige wordt per woord, meter of behandeling betaald

De vele beroepsgroepen waar zzp’ers deel van uit maken, maakt het lastig eensluidende afspraken te maken. Belangenorganisaties geven aan dat veel zzp’ers niet per uur worden betaald. De journalist krijgt bijvoorbeeld per woord betaald, de stukadoor per meter en de fysiotherapeut per behandeling.

Dat is lastig voor het kabinet. Daarom zouden er afspraken per sector gemaakt moeten worden. Ook wordt er gesproken over een minimumtarief (15 tot 18 euro per uur) voor het werk van zzp’ers. Waar bovendien veel organisaties over vallen. Dat zou een veel te laag tarief zijn.

Toch blijft het aantal zelfstandig ondernemers groeien. Het aantal was vijftien jaar geleden nog 630.000 en nu ruim over de miljoen. Uit de praktijk blijkt echter dat binnen vijf jaar de helft daarvan weer stopt. Ofwel gedwongen of vrijwillig.

Steeds meer vrouwelijke ondernemers

Ook vrouwen kiezen steeds vaker ervoor de reistijd met de laptoptas voor vrouwen naar kantoor aan de wilgen te hangen en als zelfstandige verder te gaan. Met name jongere vrouwen en vrouwen van boven de 45 jaar staan steeds vaker als ondernemer te boek in het Handelsregister. Vooral in de gezondheidsbranche en in welzijn timmeren de vrouwen aan de weg. Ze zijn ook vaak als kapsters, schoonheidsspecialist of in de sector cultuur en recreatie actief, meldt De Ondernemer.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.