EQUANS biedt passend antwoord op vraagstukken energietransitie

12 oktober 2021 15:15

EQUANS  biedt passend antwoord op vraagstukken energietransitie

ENGIE Services heeft een nieuwe naam: EQUANS. Op complexe vraagstukken over verduurzaming en de energietransitie bieden de specialisten van EQUANS een passend antwoord.

“Met de naamswijziging willen we aan de klant helder maken wie we zijn: koploper in technische dienstverlening. We staan onze klanten bij in de drie transities van deze tijd: op het gebied van energie, digitaal en industrie. Daarin zijn we leidend”, vertelt commercieel directeur Maurice Kostons.

EQUANS realiseert (van advies tot ontwerp), beheert en onderhoudt, exploiteert en financiert innovatieve projecten op elk van die drie velden van transitie. Maurice Kostons: “We hebben alles in huis om onze klanten optimaal te ontzorgen.”

Energie

Over het energievraagstuk vertelt Maurice Kostons: “Al onze klanten worden geconfronteerd met de noodzaak om te verduurzamen. De noodzaak zit hem in de groeiende schaarste aan grondstoffen én in de overheidsmaatregelen. Zo moeten kantoorgebouwen in 2023 minimaal energielabel C hebben. Daarnaast verlangt de overheid al in 2030 energielabel A. Veel gebouw- en vastgoedeigenaren worstelen met dat vraagstuk. Daarnaast hebben bedrijven natuurlijk ook hun eigen duurzaamheidsambities. Bij wisselingen binnen het management worden vaak nieuwe duurzaamheidsambities geformuleerd, die regelmatig worden bijgesteld. Hoe pak je het aan, waar start je? Wij helpen om die doelen te realiseren.”

Industrie

In de industrie zijn de duurzaamheidsvraagstukken mogelijk nog complexer dan in de vastgoedmarkt. Duurzaamheid betreft daar niet alleen het gebouw, maar ook het productieproces. “Thuis is nadenken over duurzaamheid al geen eenvoudige zaak, laat staan als het over een complete fabriek gaat. Wat moet er gebeuren, wat zijn de kosten en verdient de investering zichzelf terug? Dat zijn zo enkele vragen waar wij ondernemers inzicht in kunnen geven”, vertelt Maurice Kostons. Hij merkt in de praktijk een grote verscheidenheid aan vragen uit het bedrijfsleven. De ene ondernemer wil alleen het bestaande proces optimaliseren, terwijl een andere net voor een ingrijpende renovatie staat en dat meteen duurzaam wil insteken. EQUANS maakt samen met de ondernemer een roadmap op maat die recht doet aan de vraagstukken van de organisatie.

Digitaal

De energietransitie kan niet bestaan zonder de digitale transitie, zegt Maurice Kostons: “Het digitaliseringsproces is al volop gaande. Doordat apparaten zoals de slimme energiemeter met elkaar in gesprek zijn, krijg je belangrijke inzichten en kan je het gebruik hiervan goed afstemmen.”

Naast slim afstemmen, zijn beveiliging en privacy cruciale factoren van de digitale transitie. Nederland is geliefd bij internationale hackers die steeds slimmer worden. In de 24-uurseconomie en door de digitale transformatie van bedrijfsleven en samenleving is connectiviteit met de medewerkers, klanten, toeleveranciers en ketenpartners essentieel. En die verbindingen maken dat bedrijfskritische systemen, netwerken, data en dienstverlening kwetsbaar zijn voor cybercriminelen. Vandaar dat cyber security hoog op de agenda staat. EQUANS heeft daarom specialisten in dienst die borg staan voor digitale veiligheid. Voor ziekenhuizen en andere organisaties met kritische processen is dat van vitaal belang.

Energietransitie

De Energietransitie is complex en daarom is het volgens Maurice Kostons belangrijk dat overheid, wijken, energiecorporaties en bedrijven samenwerken. EQUANS wil aanjager zijn in dat proces. Dat is bijvoorbeeld goed gelukt in warmteproject Smart Polder. Op 28 april werd het contract getekend met de woningbouwcorporatie Vivare, Volkshuisvesting, infra-specialist Firan en de gemeente Arnhem voor de realisatie van een warmtesysteem in de wijk Kronenburg/Vredenburg. EQUANS is één van de initiatiefnemers van dit project, waar warmte uit oppervlaktewater gecombineerd wordt met seizoensopslag in een WKO en warmtepompen. Partijen werden bij elkaar gebracht, er lag een technische uitdaging en er moest een sluitende businesscase aan het project ten grondslag komen te liggen. Op industrieterrein Gelderse Poort is EQUANS energiepartner binnen de Green Business Club Gelderse Poort. Dit biedt de mogelijkheid om samen met (potentiële) klanten concreet met verduurzaming en energiebesparing bezig te zijn. EQUANS deelt technische kennis en expertise en leert ook van de best practices van andere partijen. Dat zijn maar enkele voorbeelden van projecten van energietransitie waar het bedrijf bij betrokken is.

Routes

Maurice Kostons constateert dat er veel verschillende routes naar verduurzaming zijn. Zo omarmen landen als Duitsland en Polen aardgas nog als groener alternatief voor steenkool. In Nederland wordt het gebruik van aardgas juist afgebouwd. Een ander voorbeeld betreft het volop inzetten op elektrische auto’s. EQUANS speelt een belangrijke rol in het bouwen, onderhouden en exploiteren van de laadinfrastructuur hiervoor. Aan de andere kant wordt er ook geïnvesteerd in het ontwikkelen van groene waterstof en waterstofauto’s. Dat gebeurt onder andere omdat waterstofauto’s geen batterijen nodig hebben. Kortom: het is een mix van oplossingen waar in Nederland aan gewerkt wordt. Menselijke factor “De overheid moet het proces van verduurzaming en energietransitie faciliteren. Tegelijkertijd is het ook nodig om bottom-up initiatieven te ontwikkelen. Hier spelen we allemaal een rol in. Wij zorgen voor de techniek, het onderwijs en wetenschap kunnen innovaties door ontwikkelen en burgers kunnen lokaal eigen initiatieven starten. Ergens moeten we elkaar over een aantal jaren tegen komen en constateren: het is ons gelukt. De menselijke factor is in dit proces heel belangrijk. Niet afwachten, maar het gesprek aan gaan waar het ons uiteindelijk om te doen is. En dan samen aan de slag. Be the change you want to see in the world”, zo rondt Maurice Kostons het gesprek optimistisch af.

www.equans.com

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.