Een oud kantoorpand in het stadscentrum? Dit zijn de voor- en nadelen

9 mei 2023 13:02

Een oud kantoorpand in het stadscentrum? Dit zijn de voor- en nadelen

Oude kantoorpanden in stadscentra zijn booming, terwijl de populariteit van kantoorpanden aan randen van steden juist steeds verder afneemt; zeker op gedateerde bedrijfsterreinen.

Een kantoorpand hartje centrum spreekt tot de verbeelding. De energieke vibe van de stad vind je terug in het kantoorpand, wat steeds vaker als ontmoetingsplek wordt aangeduid. De stad is hip en happening en is altijd makkelijk bereikbaar middels OV. De nieuwste generatie kantoormedewerkers reist dan ook vaak via OV, wat helemaal aansluit bij het beperken van autovervoer. Vele binnensteden zijn immers autoluw en dus sowieso minder goed bereikbaar. Maar wat zijn de schaduwzijden van het kantoorpand in het stadscentrum?

Ideaal, je kantoorpand hartje centrum. Toch?

Het is natuurlijk voor menig hip en jong bedrijf een te gekke kantoorlocatie, midden in het stadscentrum van Amsterdam bijvoorbeeld. Amsterdam, met haar oude panden, is gelijktijdig ook een prima voorbeeld. Want je zult maar aan een van de grachten gevestigd zijn met je bedrijf.

De schaduwzijde is echter het energielabel van je kantoorpand. Hoe ouder het pand, des te slechter deze vaak te verduurzamen is. En het is daarbij ook niet geheel vanzelfsprekend dat er bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak van een historisch monumentaal pand geplaatst mogen worden. Kortom: duurzaamheid vormt een serieus aandachtspunt in het geval van het huren van een kantoorpand in een oude binnenstad. Ook het energielabel Amsterdam laat zien dat kantoorpanden, groter dan 100 m2, moeten voldoen aan energielabel C.

Wat houdt energielabel C in voor kantoorpanden?

Het energielabel C is in 2023 van kracht gegaan. Daarmee is ieder bedrijfspand met een oppervlakte van 100 m2 of meer, verplicht minimaal aan energielabel C te voldoen (energielabel A en B is nog beter natuurlijk). Voldoet jouw bedrijfspand daar niet aan, dan mag het niet als kantoor worden gebruikt. Bedrijven die zich willen vestigen in een oud kantoorpand moeten dus van de verhuurder de zekerheid ontvangen dat het pand voldoet aan energielabel C. Vanzelfsprekend geldt dit ook als je een kantoorpand wilt kopen.

Welke acties zijn nodig?

Om als bedrijf aan energielabel C te moeten voldoen zul je diverse acties moeten nemen, denk hierbij aan:

  • Het inschakelen van een energieadviseur, hier begint het mee, deze kan je vertellen welke exacte acties ondernomen moeten worden.
  • Onderzoeken voor welke subsidies en belastingvoordelen je als bedrijf mogelijk in aanmerking komt.
  • Doorvoeren van verduurzaming acties en bezuinigende maatregelen.
  • En tot slot vraag je een energielabel aan. Om zekerheid te krijgen over het energielabel van jouw (bedrijfs)pand kun je op Stekcheck een energielabel aanvragen. Dit is noodzakelijk omdat het kantoorpand onderzocht moet worden voordat het een energielabel C kan ontvangen.

Deze acties zul je als bedrijf écht moeten ondernemen, houd daarbij ook nog eens rekening met soms lange wachttijden. Het is dus raadzaam deze stappen zo spoedig mogelijk op te volgen, wie als bedrijf immers niet over het juiste energielabel beschikt (A, B of C) kan hiervoor een boete ontvangen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.