Een nieuwe medewerker aannemen? Volg de 9 stappen

20 december 2023 14:38

Een nieuwe medewerker aannemen? Volg de 9 stappen

Snel een openstaande functie vervullen? Een goed doordacht proces voor het zoeken, selecteren en inwerken van nieuwe medewerkers is hierbij heel belangrijk. Van het plaatsen van een pakkende vacature tot het onboarden van jouw nieuwe medewerker: in dit artikel worden de 9 belangrijkste stappen onthuld. Wil je weten hoe je talent binnenhaalt én behoudt? Lees dan snel verder.

Openstaande functie

Een medewerker gaat met zwangerschapsverlof, er is een onverwacht vertrek of er ontstaat een nieuwe functie binnen jouw organisatie. Al deze situaties kunnen betekenen dat je op zoek moet gaan naar nieuw talent. Het liefst vervul je zo snel mogelijk een vacature. Toch kun je dit beter op een doordachte manier doen, zodat je hier op lange termijn profijt van hebt.

De 9 stappen naar een nieuwe medewerker

Om nieuw talent te vinden én te binden, is het belangrijk om 9 belangrijke stappen te doorlopen. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje, zodat je voorbereid aan de slag kunt:

  1. Zorg voor een aantrekkelijke vacature tekst. Verplaats je in de kandidaat, benoem de extra’s en zorg dat je opvalt tussen de vele vacatures.
     
  2. Beheer de sollicitaties. Houd overzicht tussen alle sollicitanten. Noteer welke sollicitanten je uit wil nodigen voor een gesprek en welke niet. Zorg dat iedereen netjes een bericht terug ontvangt. En vraag of je de gegevens van een kandidaat mag bewaren die misschien nu niet past, maar wel geschikt zou zijn voor een andere (latere) vacature.
     
  3. Neem een assessment af. Een verkeerde kandidaat aannemen, kost veel tijd en geld. De uitkomsten van een e-assessment helpen je organisatie te bepalen of de kandidaat daadwerkelijk bij jouw organisatie past.
     
  4. Kandidaat gevonden. Na de gesprekken en het assessment, kun je kandidaten gaan vergelijken. Dan is het tijd om de juiste kandidaat uit te kiezen en het goede nieuws met hem of haar te delen.
     
  5. Check de arbeidsvoorwaarden. Denk na over de arbeidsvoorwaarden die je aan wilt gaan bieden. Niet alleen het salaris is hierbij van belang, maar ook secundaire arbeidsvoorwaarden. Vergelijk dit met andere bedrijven in jouw regio, cao of branche.
     
  6. Doe een goed aanbod. Nu kun je jouw aanbod delen met de kandidaat. Niet altijd is het aanbod in één keer akkoord, de kandidaat kan namelijk met een tegenvoorstel komen.
     
  7. Zet de pre-boarding in gang. Zorg dat jouw nieuwe kandidaat al zijn of haar gegevens aanlevert, zodat je alle documenten in orde kunt maken. Doe dit in een beveiligde omgeving, zodat je direct voldoet aan de AVG.
     
  8. Onderteken van het contract. Wanneer alle documenten zijn ingevuld, kun je het arbeidscontract opstellen en dit te laten ondertekenen door de kandidaat. Als je kiest voor een HR- of salarissoftware, kun je dit digitaal regelen.
     
  9. Zorg voor een goede onboarding. Nu kun je af gaan tellen tot de eerste werkdag. Zorg voor een goede onboarding zodat jouw nieuwe medewerker zich direct verbonden voelt en daardoor een vliegende start maakt.

Doorloop jij alle bovenstaande stappen? Dan kun je er zeker van zijn dat je goed voorbereid bent op een nieuwe kandidaat die past bij de functie én het team. Op naar een succesvolle samenwerking!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.