Een infiltratieput plaatsen, waar moet je op letten?

16 augustus 2023 10:14

Een infiltratieput plaatsen, waar moet je op letten?

Je bedrijf in warehousing heeft inmiddels een opslagcapaciteit van 10.000 m2. Je biedt orderpicking, crossdocking, op- en overslag en voorraadbeheer aan bij diverse klanten en je bedrijf groeit behoorlijk door. Bij de buren staat een loods van 8.000 m2 te koop en die wil je graag toevoegen aan je bedrijf. De regenwaterafvoer van die loods is alleen nog wel aangesloten op het riool en dat wil je natuurlijk niet als groen bedrijf! Je ziet de mogelijkheden om het regenwater af te koppelen van het riool en tijdelijk op te slaan in een infiltratieput. Dan kan het regenwater geleidelijk terugstromen in de bodem van de aarde.

Wat doet een infiltratieput?

Zoals al hierboven gezegd, vangt een infiltratieput regenwater op en laat het dan geleidelijk terugvloeien de bodem in. Het weer wordt steeds extremer en regenbuien worden heftiger en veranderen al snel in stortbuien. Het riool wordt daardoor snel overbelast en overstromingen zijn het gevolg. Als je er nu voor zorgt dat het regenwater via een infiltratieput op een rustige manier weer de aarde in kan verdwijnen, hebben we op het industrieterrein minder overlast van al dat regenwater. Bovendien is het goed voor het grondwaterpeil, dat niet aangevuld wordt als al het hemelwater rechtstreeks onze riolen ingaat en dus niet in de bodem terechtkomt.

Hoe groot moet de infiltratieput van beton zijn?

Gemiddeld valt er in Nederland volgens het KNMI 800 liter regenwater per m2 per jaar. Omgerekend is dat ongeveer 2 liter per dag per m2. Op het dak van je loods kan daarom op een regenachtige dag 16.000 liter regenwater (2 x 8.000) vallen! Dat is wel iets om rekening mee te houden. Je hebt meer nodig dan een paar regentonnen. Een infiltratieput van beton is een uitkomst. Betonnen infiltratieputten zijn er in de handel vanaf 2 m3 tot en met 20 m3, dat wil zeggen met een regenwater opvangcapaciteit vanaf 2.000 liter tot en met 20.000 liter. Die laatste wil je hebben. Je wil de infiltratieput in de grond ingraven op een plek waar ook personenauto’s en bestelbusjes rijden, ook daar moet je rekening mee houden. Dit houdt in dat de betonnen infiltratieput aan verkeersklasse B moet voldoen. Onder verkeersklasse B vallen personenauto's en bestelbusjes tot 3500 kg.

Infiltratieput en subsidie

Infiltratieputten kunnen onder de VAMIL/MIA regeling vallen. Check hiervoor onder anderen de bedrijfsmiddelencodes G5342, E5341, of F2140. In veel Nederlandse gemeenten kan je ook subsidie krijgen als je klimaatbestendige maatregelen neemt. Zeker als bedrijf. Het doel van de subsidieregelingen is om de afvoer van regenwater op de riolering te verminderen en hiermee de kans op wateroverlast te beperken. Zorgen voor een herstel van de natuurlijke waterlopen en hierdoor verdere uitdroging van de bodem tegen te gaan. Bij te dragen aan noodzakelijke verkoeling van straten, pleinen en bedrijventerreinen. Regenpijpen afkoppelen van het rioolsysteem, opvangen en hergebruiken van regenwater en vergroenen van gevels en tuinen vallen onder de subsidiemogelijkheden. Check snel of jouw gemeente ook subsidie verleent op de aanschaf van een betonnen infiltratieput.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.