Een aantal tips waar je op moet letten bij zakelijke energie vergelijken

5 april 2023 16:42

Een aantal tips waar je op moet letten bij zakelijke energie vergelijken

Ondernemers kunnen van zakelijke energie gebruik maken. Wat is precies het verschil tussen zakelijke energiecontracten en particuliere energiecontracten? Waarom is het belangrijk om als ondernemer energie te vergelijken? En hoe kun je precies weten welk energiecontract het beste voor je is. Op deze vragen krijg je hier antwoord.

Wat houdt zakelijke energie precies in?

Heb je het over zakelijke energie dan gaat het om energie dat geleverd wordt aan een bedrijfspand met een zakelijke functionaliteit. Panden zoals sportscholen, horecabedrijven, winkels en kantoren kunnen een zakelijk energiecontract afsluiten. Ook ZZP’ers met een onderneming in huis kunnen een zakelijk energiecontract afsluiten. Een energiecontract voor de zakelijke kleinverbruiker, ZZP en MKB, is te vergelijken met een particulier energiecontract. Je betaalt in beide gevallen een vast maandtarief. Het verschil zit hem in het energieverbruik. Een zakelijke kleinverbruiker beschikt over een energieaansluiting van maximaal 3x80 ampère. Om een vergelijking te maken, een normaal huishouden heeft een energieaansluiting van 3x25 ampère. Overigens is een grote aansluiting in sommige gevallen niet noodzakelijk. Bij zakelijk energieverbruik zijn er aparte energiecontracten waar het maandelijks tarief gebaseerd is op het werkelijke verbruik van energie.

Wanneer loont het om zakelijke energie te vergelijken?

Het vergelijken van zakelijke energie is vooral handig als je als ondernemer veel energie verbruikt. Iedere ondernemer probeert zoveel mogelijk kosten te besparen. Daarom is het ook heel logisch om te kijken hoe je de energierekening kunt verlagen. Tegenwoordig zijn er veel energieleveranciers op de energiemarkt waar je een zakelijk energiecontract kunt afsluiten. Ben je een ondernemer in het MKB dan is het verstandig om veel informatie te verzamelen en je goed te laten informeren. Naast het vergelijken van de kosten is het ook verstandig om te kijken wat voor voorwaarden er zijn bij de verschillende energiecontracten.

 

Het kiezen van een zakelijk of particulier contract

Ben je een ZZP’er en werk je vanuit huis dan moet je nagaan of een zakelijk energiecontract aantrekkelijk genoeg is als je energie gaat vergelijken. Het is namelijk zo dat zakelijke energiecontracten niet per se goedkoper hoeven te zijn dan particuliere energiecontracten. Werk je vanuit huis en maak je alleen gebruik van je laptop dan is een zakelijk energiecontract niet nodig. Dan voldoet alleen een particulier contract. Een zakelijk energiecontract kan wel zo z’n voordelen hebben. Je kunt namelijk als ZZP’er de BTW van de energiekosten aftrekken als je een apart kantoor in je huis hebt. Daarom doe je er slim aan om bij de keuze voor zakelijke energie of particuliere energie altijd advies te vragen en zowel een particuliere als zakelijke energievergelijker te gebruiken.

 

Op welke zakelijke energiekosten heb je wel en geen invloed?

Op een gedeelte van de energiekosten heb je geen invloed en zijn voor iedere energieverbruiker hetzelfde. Het gaat om netbeheerkosten, energiebelasting en heffingen. Deze kosten hoef je dus niet met elkaar te vergelijken omdat dit in ieder energiecontract hetzelfde is. De netbeheerkosten liggen vast. Per regio is er één netbeheerder actief. Wil je naar een andere netbeheerder om kosten te besparen dan is dit niet mogelijk. De heffingen en energiebelasting stelt de overheid elk jaar vast. De heffingen en energiebelasting zijn gemiddeld een derde van de totale energiekosten. Waar je wel invloed op hebt en wat je kunt vergelijken is het leveringstarief. Het leveringstarief zijn de kosten voor de levering van elektriciteit in kilowattuur en gas in kubieke meter. Ook onderdeel van het leveringstarief is het vastrecht. Dit zijn vaststaande kosten voor het transport en levering van energie en de leveranciers besluiten zelf hoe hoog deze kosten worden.

Op Kiesmakkelijk.nl vind je snel een zakelijk energiecontract dat bij je past via de handige vergelijker.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.