De duurzame aanpak van Aannemingsbedrijf Droste

11 juli 2017 13:46

De duurzame aanpak van Aannemingsbedrijf Droste

“Aannemingsbedrijf Droste is opgericht door mijn vader in 1973”, vertelt directeur Maarten Droste. Zijn broer Floris, zus Petra en hij hebben vijftien jaar geleden de holding overgenomen. “Wij zijn een echt familiebedrijf.”

Al vanaf het begin is Aannemingsbedrijf Droste vanuit Hengelo actief in eigen ontwikkeling. “Wij kopen grond, ontwikkelen daarop bouw en bieden dat te koop aan”, vertelt Maarten Droste. “Ik ben verantwoordelijk voor alle bouwgerelateerde bedrijven.” De holding bestaat uit een drietal onderdelen: het aannemingsbedrijf, de vastgoedontwikkeling en de kleinbouw. In totaal zijn binnen de organisatie 55 mensen werkzaam. Het werkgebied strekt zich uit over Midden-, Noord- en Oost-Nederland.

Nieuwbouw Volvo Harrie Arendsen

“Onlangs hebben wij de nieuwbouw van Volvo Harrie Arendsen in Hengelo gerealiseerd”, vervolgt hij. “Na het faillissement van Furness in 2014 heeft Volvo Harrie Arendsen de vestigingen in Hengelo, Enschede en Almelo overgenomen. Vestiging Enschede is op een gegeven moment opgeheven, met de bedoeling de vestiging in Hengelo de rol van gecombineerde locatie voor Hengelo en Enschede te gaan laten vervullen. Bij het plannen van de nieuwbouw had men dan ook voor ogen dat deze weer aan de vanuit Enschede best bereikbare kant van Hengelo moest komen.”

Het ambitieuze en opvallende nieuwe pand van Volvo Harrie Arendsen is gesitueerd aan de Steenzoutweg op het Hengelose bedrijventerrein Twentekanaal Zuid, vlak aan de A1.

“Vanuit de gedachte van naoberplicht heeft de Volvodealer bewust en gericht gezocht naar een regionale aannemer – uiteindelijk zijn wij dat geworden. In de gesprekken over de bouw die we samen met de architecten met hen hadden, kwam de nadruk gaandeweg steeds meer te liggen op duurzaamheid. Dat betekende dat er – hoewel de eindopleveringsdatum al vaststond – waarschijnlijk meer tijd met het project gemoeid zou zijn. Gelukkig werd het er uiteindelijk niet door vertraagd.”

 

Een optimaal duurzaam pand

De koerswijziging richting duurzaamheid vroeg om een nieuw ontwerp en de bijbehorende ontwikkeling van het project. Daarin speelde ook de beoogde toekenning van de BREEAM certificering een rol, met op specifieke vlakken een aantal subsidies voor de opdrachtgever.

Maarten Droste: “Het pand is voorzien van 400 zonnepanelen en een sedumdak, en door het hele gebouw is uitsluitend FSC-hout verwerkt. Het bevat meubilair van gerecycled karton. Hergebruik is een belangrijke factor. Zo wordt regenwater benut en gebruikt voor de wasstraat en het doorspoelen van de toiletten. Om qua verlichting doeltreffend te kunnen functioneren, is het gebouw optimaal op de richting van de zon gezet.”

Hij vertelt dat er momenteel wordt gewerkt aan het opzetten van een lunchroom in het pand, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkzaam zullen zijn. “Op die manier wordt er een ontmoetingsruimte gecreëerd die meer inhoudt dan slechts de traditionele koffiecorner van een automobielbedrijf. Verder komt er een bijenhotel, een kruidentuin, schapen, kippen… Toepasbare duurzaamheid staat bij de nieuwbouw van Volvo Harrie Arendsen in Hengelo oprecht en praktijkgericht hoog in het vaandel. Men wil op deze manier inspireren op het gebied van duurzaamheid. Deze aanpak past dan ook perfect bij zowel het familiebedrijf dat Harrie Arendsen is als bij een merk als Volvo.

Het is voor ons als aannemingsbedrijf niet de eerste keer dat wij een dergelijk project realiseren, maar wel de eerste keer op een dermate radicale en omvangrijke schaal. Als familiebedrijf kunnen wij uiteindelijk uitstekend communiceren met relaties als deze.”

Personalia

Naam: Maarten Droste

Leeftijd: 43 jaar

Burgerlijke staat: Gehuwd, drie kinderen

Bedrijfsnaam: Aannemingsbedrijf Droste BV

Functie: Mede-eigenaar; verantwoordelijk voor alle bouwgerelateerde bedrijven

Specialiteit: Bedrijfshuisvesting mkb

Motto: bouw voor het leefplezier

Bucketlist: in ieder geval ooit het noorderlicht zien

Aannemingsbedrijf Droste BV

Wegtersweg 7-23

Hengelo

Telefoon 074 – 255 15 55

www.droste-bv.nl

Tekst: Theo Bennes

 

 

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.