Drie manieren om als zzp-er je pensioen te regelen

28 april 2022 16:33

Drie manieren om als zzp-er je pensioen te regelen

Na een leven lang hard gewerkt te hebben, wil je op je oude dag graag genieten van het leven zonder werk. Een stukje financiële zekerheid is daarbij geen overbodige luxe. Naast de AOW bouw je als werknemer in loondienst vaak ook pensioen op. Dat is een inkomen dat je ontvangt vanaf het moment dat je stopt met werken. Een zzp-er is echter niet in dienst van een werkgever, en bouwt dan vaak niet op een automatische manier een pensioen op. Gelukkig zijn er als zelfstandig ondernemer ook andere manieren om toch een pensioen op te bouwen waar je later mee rond kan komen. Wij zetten een aantal van deze mogelijkheden voor je op een rij.

Collectieve pensioenregeling voor zzp-ers

Speciaal voor zzp-ers is er een collectieve pensioenregeling voor zelfstandig ondernemers opgericht. Dit zzp pensioen is zo ingericht dat je zelf kunt bepalen wat je inlegt en dat geld blijft dan ook van jou. Bovendien kan het bedrag in dit potje worden ingezet bij (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid, om een bepaalde periode te overbruggen. Een van de voordelen van dit collectief pensioen is dat het ingelegde geld bij een eventueel faillissement niet verloren gaat en van jou blijft.

Sparen of beleggen

Met het geld dat je verdient als zelfstandig ondernemer, kun je ook een eigen spaarpotje opbouwen. Door elke maand een bepaald bedrag opzij te zetten kun je sparen voor je oude dag. Zo kun je een spaarrekening openen, om er vervolgens elke maand wat geld bij te zetten. Een andere optie is beleggen. Beleggen in opties is vandaag de dag erg eenvoudig en kun je zelfs al met kleine bedragen doen. Zo laat je je spaargeld zijn werk doen en werk je toe naar een mooi rendement om later van te kunnen genieten. Bij sterke partijen zoals Saxo Bank krijg je bovendien ondersteuning van financiële experts zodat jij je aandacht kunt houden op het werken in je eigen onderneming.

Oude pensioenregeling voortzetten

In veel gevallen ben je, voordat je als zelfstandig ondernemer aan de slag bent gegaan, in loondienst bij een werkgever geweest. Er zijn wellicht kansen om bij je toenmalige werkgever de pensioenregeling voort te zetten. Dat heeft onder andere als voordeel dat overlijden en (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid gedekt blijven, als dat voorheen ook gedekt was. De voorwaarden van je pensioenopbouw blijven dan grotendeels gelijk aan de voorwaarden van destijds. Je bent in dit geval wel zelf verantwoordelijk voor de gehele pensioenpremie. Werkgevers betalen in sommige gevallen een deel van de pensioenpremie, maar dat moet je als zelfstandig ondernemer nu volledig zelf betalen. Als je wil weten wat de mogelijkheden hiervan zijn is het aan te raden om met je vorige werkgever in gesprek te gaan.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.