'Doorbraak in gelijkheid: geen gender paygap meer bij zelfstandig professionals'

5 juli 2024 13:48

'Doorbraak in gelijkheid: geen gender paygap meer bij zelfstandig professionals'

Al jaren is bekend dat vrouwelijke rechters structureel minder betaald worden dan mannen, binnen de rechterlijke macht is het verschil gemiddeld bijna 8 procent. Bij professionals, zelfstandig of in dienst van leveranciers, bestaat deze gender paygap niet. Dit blijkt uit een recente Talent Monitor, van arbeidsmarktdata specialist Intelligence Group en HR-tech dienstverlener HeadFirst Group.

De tarieven van mannelijke en vrouwelijke zelfstandigen zijn in de afgelopen zes jaar aanzienlijk naar elkaar toe gegroeid. Tot en met het eerste kwartaal van 2020 bedroeg dit verschil 10,3 procent, maar na deze coronaperiode is het verschil minimaal geworden en bovendien niet verklarend op basis van geslacht. Dit in tegenstelling tot andere segmenten van de markt of contractvormen waar dit nog wel het geval is. Uiteraard spelen factoren zoals werkervaring, vakgebied en opleidingsniveau nog steeds een rol in het verklaren van verschillen in tarieven.

Dit grensverleggende resultaat uit onze data-analyse wijst op een veelbelovende ontwikkeling: er is geen gender paygap meer tussen mannelijke en vrouwelijke professionals. Dit vormt een cruciale stap richting een rechtvaardige en gelijkwaardige arbeidsmarkt voor iedereen. Het is een inspirerend doel waar wij, samen met ons snelgroeiende ecosysteem, naar streven.

Gemiste kans voor recruiters

Waar juist wel verschil in zit tussen mannelijke en vrouwelijke professionals, is het succes in het verkrijgen van opdrachten. Vrouwelijke professionals zijn hier 68 procent beter in dan hun mannelijke tegenhangers. Desondanks worden mannen vaker actief benaderd door recruiters dan vrouwen: maar liefst een derde. Onder zelfstandig professionals is dat iets minder dan negentien keer per jaar bij mannen versus bijna vijftien keer per jaar bij vrouwen. Bij werkenden in loondienst gebeurt dit ruim tien keer per jaar versus bijna zeven keer per jaar.

Mannen werken vaker fulltime en zijn daardoor aantrekkelijk om te benaderen door recruiters. Daarnaast speelt mogelijk een rol dat LinkedIn, één van de belangrijkste sourcingskanalen, licht oververtegenwoordigd is door mannen. Dit verrassende inzicht benadrukt het van belang om effectieve wervingsinspanningen te meten. Het buikgevoel vertegenwoordigt niet langer de marktdynamiek. Organisaties die hun cijfers, zowel intern als extern, op orde hebben zijn aantoonbaar succesvoller in bemiddeling, groei en winstgevendheid.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.