Direct over je geld kunnen beschikken: Factoring als uitweg uit de (corona)crisis

24 maart 2021 15:32

Direct over je geld kunnen beschikken: Factoring als uitweg uit de (corona)crisis

Al meer dan twee jaar is Fiz Factoring Incasso dé specialist in flexibele factoring voor start-ups en het mkb. Al vóór de coronacrisis werd duidelijk dat de banken niet stonden te springen om startende ondernemers te financieren. Banken willen namelijk eerst goede jaarcijfers zien vóór ze overgaan tot financiering. Fiz besloot dat dit anders kon en moest. “FIZ baseert de financiering niet op jaarcijfers, maar op het betalingsverkeer”, vertelt Youri van Veldhoven, directeur Fiz Factoring Incasso. “Een start-up leidt zeker in het begin al gauw verlies door onder andere investeringen die moeten worden gedaan en voorraden die moeten worden aangelegd. Voor een bank is dat reden de start-up niet te helpen. Wij besloten dat dit anders moest. Al twee jaar bewijzen we dat het ook anders kan.”

Veel Mkb-ondernemers hebben moeite hun financiering te regelen via traditionele banken. Ze worden afgekeurd, omdat het leenbedrag te laag is, of krijgen te maken met een traag, weken durend proces. Factoring is een vorm van debiteurenfinanciering waarbij de openstaande facturen aan Fiz worden overlegd. Na acceptatie daarvan wordt binnen 24 uur tot negentig procent van de factuur uitbetaald. De overige tien procent wordt voltooid nadat de factuur is voldaan, minus een klein percentage Factor fee. Deze relatief nieuwe vorm van financiering wint meer en meer terrein ten opzichte van traditionele bancaire financiering. “In de coronacrisis is de gemiddelde betalingstermijn verlengd,” vervolgt Youri van Veldhoven. “Er wordt in Nederland nu grosso modo 42 dagen gewacht eer er betaald wordt. Het gevolg is dat het mkb nog minder snel zijn geld op de rekening ziet verschijnen. Maar met factoring kunnen ondernemers nog altijd binnen 24 uur na acceptatie van de factuur beschikken over hun geld.”

Onzekerheid wegnemen

Klanten hebben bij Fiz de mogelijkheid het gehele financiële verkeer uit handen te geven, gaat Van Veldhoven verder: “Naast factoring bieden wij namelijk ook incasso- en debiteurenbeheer. Daar zijn wij, dankzij onze kennis en ervaring, heel flexibel in. Daarmee nemen we veel onzekerheid weg bij de klant. Wil die een deel zelf in de hand houden, dan kan dat uiteraard ook. De praktijk laat echter zien, dat een factuur sneller wordt uitbetaald wanneer deze wordt overgemaakt aan een derde partij. De emotionele waarde is dan weg. Dit levert voor iedereen een win- win situatie op. Bij de ondernemer neem je de last weg van het financiële verkeer en de onzekerheid van het wachten. Zo kan die focussen op waar hij of zij goed in is, namelijk het ondernemen.”

Software

Een relatief nieuwe en kleine factoringpartij zijn, heeft zo zijn voordelen, meent Van Veldhoven: “Zo kunnen wij heel snel schakelen en zijn de communicatielijnen kort. Daarnaast denken wij met de klanten mee en zij kijken met ons mee. Daarvoor hebben we onze eigen software ontwikkeld. Deze software is direct gelinkt aan de betalingen. Onze klanten kunnen via het softwareplatform realtime zien hoe hun betalingen verlopen. Ze kunnen altijd en overal nagaan of een factuur is geaccepteerd en of de betaling ervan is uitgevoerd. Voor ons is openheid van de boeken ontzettend belangrijk. Bovendien beschikken we over een team dat deze software continu optimaliseert, zelfs in het weekend en op feestdagen. Wat ons betreft kan de klant dus ook op zondagmiddag ‘even’ de facturen inschieten.”

Coronacrisis

Terwijl de banken vóór de coronacrisis de financiering al bijna op slot deden, heeft COVID 19 die krampachtige behandeling van met name startups nog eens versterkt, besluit Van Veldhoven. “Wij zagen vanaf maart vorig jaar de aanvragen dan ook omhoog schieten. Onze alternatieve financiering bleek voor velen een uitkomst, en ook voor ons heeft dat niet slecht uitgepakt. Na een vliegende start zijn we bij Fiz nu druk bezig met het uitbreiden van onze diensten. Door middel van een buy-and-build strategie en het overnemen van bedrijven in de financiële branche, bouwen wij onze financiële dienstverlening uit om zo nog meer startups en MKB ondernemers zo goed mogelijk te kunnen helpen bij hun financiering.”

Flexibele financiering met FIZ

Wil je meer informatie of een vrijblijvend advies over factoring ga dan naar www.fiz.nl Of mail naar info@fiz.nl. Je kunt ons ook bereiken op +31 (0)299 726 032.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.