Design maakt productief, gezond en gelukkig

22 juli 2019 11:01

Design maakt productief, gezond en gelukkig

Vaak wordt geopperd dat het kantoordesign een impact heeft op ons welbevinden en onze productiviteit. Maar baat het om het kantoordesign aan te pakken, of heeft dit enkel een functioneel nut? Verschillende studies tonen aan dat een groen en creatief kantoordesign een positieve impact heeft op ons stressniveau, op hoe we ons voelen op kantoor en dus op onze productiviteit. Spaces, de wereldmarktleider in inspirerende werkomgevingen, vat het even samen:

Groene kantoren

Minder ziekteverzuim? Neem meer planten op kantoor. Volgens onderzoekers van de Universiteit Wageningen zouden mensen die op een kantoor werken met veel planten maar liefst 20% minder ziek zijn. Dit komt neer op 1,6 dag ziektedag minder per medewerker per jaar. Naast gezondere werknemers dragen planten bij aan een positievere gemoedstoestand en meer tevredenheid over het eigen functioneren.

De luchtverzuiverende eigenschappen van veel planten halen fijnstofverbindingen uit de lucht, waardoor er puur zuurstof overblijft. Alle planten verbruiken koolstofmonoxide en produceren zuurstof maar specifieke luchtzuiverende planten zorgen nog eens voor extra zuurstof in de lucht.

Wat zijn de beste luchtzuiverende planten voor op kantoor?

Areca Palm beter bekend als de goudpalm, is een van de beste als het gaat om de lucht zuiveren. Deze plant is supermakkelijk te onderhouden en is ook nog eens extreem goed in het filteren van schadelijke stoffen.

Rhapis excelsa – deze plant uit China behoort tot de palmenfamilie en zorgt ervoor dat de lucht vochtig blijft. Daarnaast verwijdert de plant schadelijke stoffen uit de lucht.

Nephrolepis obliterate (Varen) – de varen komt overal ter wereld in regenwouden voor en is enorm goed in het zuiveren van formaldehyde uit de lucht.

Aloë Vera – de aloe vera plant heeft weinig verzorging nodig. De plant helpt de lucht zuiveren, zodra de bladeren bruine vlekken hebben weet je dat de lucht sterk verontreinigd is. En dan was er licht

Dat natuurlijk licht door ramen, bij voorkeur met zicht op bomen, een positief effect heeft op de productiviteit van kantoorwerkers, werd al in verschillende studies aangetoond. In het boek ‘Ethonomics: Designing for the Principles of the Modern Workplace’ blijkt dat als je jouw slecht verlichte en kleurloze kantoor verlaat, dit niet alleen je stemming verbetert, maar ook je productiviteit ten goede komt.

In het Verenigd Koninkrijk brengen werknemers gemiddeld 22 uur per werkdag binnenshuis door. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bedrijven de voordelen van het binnenbrengen van natuurlijk licht inzien. Uit een onderzoek van de Cornell University uit 2018 blijkt dat werknemers in een kantooromgeving mét daglicht tot 84% minder last hebben van symptomen als vermoeide ogen, hoofdpijn en een wazig zicht, wat ons belet om productief te zijn.

En de inrichting?

Ook het kantoordesign helpt werknemers om zich prettig en geïnspireerd te voelen op het werk. Zo staat er een klimmuur in de kantoren van Google in Silicon Valley waar medewerkers zich kunnen uitleven en ontstressen, om zo vol energie weer aan de slag te gaan. Om dezelfde reden hebben veel bedrijven ook een pingpongtafel of een fitnessruimte op kantoor. Naast de energieboost, zorgt dit ook voor meer sociale interactie tussen collega’s.

Steeds meer bedrijven hebben begrepen dat het kantoordesign een cruciale rol speelt in hoe werknemers zich voelen op de werkplek en op hun productiviteit. Zo draaien de coworking locaties van Spaces, als een tierelier. Deze locaties baden in natuurlijk licht door gigantische glaspartijen en vele Spaces locaties beschikken ook over dakterrassen waar men kan ontspannen en/of werken. Kenmerkend voor Spaces is het innovatieve design, waarvoor telkens een beroep wordt gedaan op internationaal gerenommeerde ontwerpers, met veel aandacht voor ‘groen’, daglicht, natuurlijke materialen en ruimtes waar werknemers kunnen ontspannen. Een werkplek moet immers een omgeving bieden waar prettig is om te zijn, want de werkdag brengt je soms al genoeg uitdagingen gedurende de dag.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.