De voordelen van gespreid betalen voor verkopers en e-commerce sites

6 maart 2023 15:44

De voordelen van gespreid betalen voor verkopers en e-commerce sites

Het gemak van betalen in termijnen voor klanten

Online shoppen zit al flink wat jaren enorm in de lift. Het wantrouwen van klanten is verdwenen, zeker nu er eenvoudig online reviews van de webshops bekeken kunnen worden. Er zijn naast de verhoogde betrouwbaarheid een aantal andere zaken waardoor online shoppen populair is geworden. Enerzijds is dat het gemak en comfort van winkelen vanuit je eigen woning en anderzijds het eenvoudig kunne vergelijken van de prijzen van verschillende aanbieders. Maar meer nog is het de ruime keuze uit verschillende betaalmogelijkheden die klanten sneller laat kiezen voor het online doen van hun aankopen.

Verschillende betaaltrends binnen de wereld van e-commerce

Er zijn steeds meer verschillende betaalmogelijkheden om bij het online shoppen uit te kiezen. Welke mogelijkheden je hebt, ligt aan de verkoper. Zo kan het zijn dat je alleen maar kunt bestellen wanneer je direct betaalt, via iDEAL. maar daarnaast is achteraf betalen al helemaal een trend en zien we ook steeds meer e-commerce waarbij gespreid betalen in een bepaald aantal termijnen mogelijk is, zoals via FLOA Pay. Iedere betaalmethode heeft zo zijn voor- en nadelen. Aan de ene kant is iDEAL heel fijn omdat je alleen dingen koopt met geld waar je op dat moment de beschikking over hebt. Anderzijds vinden mensen achteraf betalen handig en prettig omdat je je aankoop eerst kunt beoordelen. Stuur je het vervolgens retour? Dan hoef je niet volgens de grillen van de online verkoper op de terugstorting van je geld te wachten. En daarbij komt dat je veel minder risico loopt wanneer je bijvoorbeeld onverhoopt toch met een malafide verkoper te maken hebt.

Heb je je bestelling niet ontvangen, dan ben je je geld niet kwijt. Tegenwoordig is gespreid betalen dus als nieuwe betaaltrend erbij gekomen. Handig voor klanten die toch die ene (grote) aankoop moeten doen, maar niet het hele bedrag ineens kunnen voldoen. Er wordt vooraf een bepaald aantal (meestal rentevrije) termijnen afgesproken. De klant betaalt de eerste termijn direct bij het plaatsen van de bestelling. De overige termijnen worden iedere maand voldaan tot het hele bedrag betaald is. Dit biedt klanten zekerheid en ademruimte.

Verschillende voordelen voor verkopers en e-commerce sites

Misschien verwacht je het niet direct, maar gespreid betalen heeft zeker een aantal voordelen voor de verkopers en e-commerce sites. In de eerste plaats biedt je een stuk extra service aan je klanten. Je straalt vertrouwen in je klanten uit: je laat zien dat je vertrouwt dat na levering het restant ook netjes betaald wordt. Daarnaast trek je klanten sneller over de streep om bij jou een bestelling te plaatsen, zeker wanneer ze jouw product of dienst graag willen afnemen, maar niet direct de uitgave ineens kunnen doen. Je breidt je klantenkring als het ware uit. Je biedt meer flexibiliteit, een hogere average order value, een hogere conversieratio en meer omzet. Laat klanten al snel in hun customer journey zien dat jij deze mogelijkheid aanbiedt. Zo voorkom je dat ze eerder afhaken, terwijl ze met de wetenschap van gespreid betalen wel een aankoop hadden gedaan.

Verantwoord shoppen

Met gespreid betalen voor online aankopen vergroten klanten wel het risico op het opbouwen van schulden. Klanten die hier gevoelig voor zijn, geven makkelijk meer geld uit dan ze kunnen missen. Het overzicht is sneller kwijt. Biedt je klanten een extra service door ze te wijzen op verantwoord winkelen en niet teveel geld uit te geven. Op die manier wek je nóg meer vertrouwen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.