De 5 belangrijkste verzekeringen als startende ondernemer

3 oktober 2023 11:13

De 5 belangrijkste verzekeringen als startende ondernemer

Starten met je eigen bedrijf is een spannende onderneming. Er komt veel bij kijken, en een van de zaken die soms over het hoofd wordt gezien, zijn de juiste zakelijke verzekeringen. Het is van vitaal belang om jezelf en je bedrijf te beschermen tegen onverwachte gebeurtenissen. Hier zijn de zeven essentiële verzekeringen die elke (startende) ondernemer zou moeten overwegen.

1. Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is een must-have voor startende ondernemers. Deze verzekering dekt schade die jij, je medewerkers, je producten of diensten kunnen veroorzaken aan anderen of hun eigendommen. Heb je veel medewerkers? Denk dan aan een collectieve ongevallenverzekering. Het is belangrijk om te onthouden dat er twee belangrijke soorten aansprakelijkheid zijn:

  • Bedrijfsaansprakelijkheid: Deze verzekering dekt schade die tijdens zakelijke activiteiten wordt veroorzaakt, zoals een medewerker die per ongeluk apparatuur van een klant beschadigt.
  • Beroepsaansprakelijkheid: Als je een beroep hebt waarbij fouten in advies of berekeningen financiële schade kunnen veroorzaken, zoals architecten of accountants, dan is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering essentieel. Deze verzekering vult de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering aan.

2. Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Ondernemen brengt risico's met zich mee, waaronder het risico op arbeidsongeschiktheid. Als je langdurig ziek wordt of arbeidsongeschikt raakt, is er geen werkgever die je salaris betaalt. Een AOV voorziet in een inkomen als je niet kunt werken, zodat je je rekeningen kunt blijven betalen en je bedrijf kunt laten voortbestaan.

3. Rechtsbijstandverzekering

Conflicten met klanten, werknemers of leveranciers kunnen elke ondernemer overkomen. Een zakelijke rechtsbijstandverzekering biedt juridische hulp en advies om zakelijke geschillen op te lossen. Hiermee kun je professioneel omgaan met conflicten, met (hopelijk) het behoud van zakelijke relaties in de toekomst.

4. Inventaris- en voorraadverzekering

Deze verzekering, ook wel bekend als Property verzekering, beschermt je inventaris, voorraad en bedrijfsmiddelen tegen schade door gebeurtenissen zoals brand, inbraak, diefstal, noodweer of vandalisme. Het is essentieel om je bedrijfsmiddelen te beschermen, inclusief de voorraad die je wilt verkopen!

5. Bedrijfsstagnatieverzekering

Na een onverwachte gebeurtenis zoals brand, overstroming of inbraak, kan je bedrijf tijdelijk stilliggen. Een bedrijfsstagnatieverzekering dekt de verloren brutowinst en helpt je om je bedrijf draaiende te houden tijdens de herstelperiode.

6. Ziektekostenverzekering

Als ondernemer ben je verplicht een ziektekostenverzekering te hebben. Deze verzekering is niet afhankelijk van je bedrijf, maar het is essentieel (en in de basis verplicht) om je persoonlijke gezondheid te beschermen.

7. Pensioenverzekering

Als zelfstandig ondernemer heb je geen automatisch pensioen zoals werknemers dat hebben. Het is belangrijk om na te denken over je pensioen en te investeren in een aanvullende pensioenverzekering om financiële zekerheid voor de toekomst te garanderen.

Het kiezen van de juiste verzekeringen is een cruciaal onderdeel van het opbouwen van een succesvol bedrijf. Het geeft rust en financiële bescherming voor zowel jou als je bedrijf. Overleg altijd met een verzekeringsadviseur om de beste opties te vinden die passen bij jouw zakelijke behoeften, succes!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.