Bestek kopen voor in de horeca? Hier moet je op letten

28 december 2022 09:53

Bestek kopen voor in de horeca? Hier moet je op letten

Bij een gloednieuwe horecagelegenheid horen natuurlijk prachtig gedekte tafels. Professioneel bestek mag niet ontbreken: hiermee proeven klanten immers jouw specialiteiten! Een mooie set zorgt voor een verzorgde, stijlvolle indruk en geeft jouw zaak een unieke sfeer. Maar welke soorten bestek heb je nodig? Welk materiaal is het beste? En aan welke hoeveelheid moet je denken? Hieronder vertellen wij alles over het beste bestek voor in de horeca.

Welk materiaal kies je voor bestek?

Misschien wel de belangrijkste keuze in jouw zoektocht naar bestek voor in de horeca: het materiaal. Je wilt er zeker van zijn dat je bestek stevig is, niet snel beschadigt en voor langere tijd mee gaat. Vroeger werd bestek van zilver gemaakt, maar dit materiaal vergt veel onderhoud en kan alleen met de hand afgewassen worden. Niet praktisch bij een eetgelegenheid. De beste optie voor horeca bestek is roestvrij staal (RVS). Dit materiaal is gemakkelijk schoon te maken, duurzaam en schilfert niet snel. Ook kan dit materiaal in de vaatwasser zonder angst voor beschadigingen.

Verschil 18/0 en 18/10 RVS

RVS bestaat uit een combinatie van verschillende metalen. De meest voorkomende samenstellingen zijn 18/0 en 18/10. 18/10 staat voor chroomnikkelstaal: 18% chroom en 10% nikkel. Door de duurzaamheid van chroom en de helderheid van nikkel ontstaat een product van hoge kwaliteit. 18/10 bestek is sterk, bestand tegen krassen en hoogglanzend. In 18/0 staal zit geen nikkel, dit betekent dat het bestek na een aantal jaar de zilverachtige glans verliest.

Een handvat van hout of kunsstof

Bestek is meestal uit één deel gemaakt, dit maakt het bestek stevig en geschikt voor de vaatwasser. Je kunt echter ook voor tweedelig bestek kiezen. Hierbij is het deel dat in de hand ligt gemaakt van een ander materiaal, bijvoorbeeld kunststof of hout. Het handvat straalt door het materiaal en eventuele versiering een bepaalde sfeer uit. Dit kan bijdragen aan de look and feel van jouw horecagelegenheid. Een nadeel is wel dat dit bestek sneller stuk gaat door het fragiele middenstuk. Ook kan tweedelig bestek niet in de vaatwasser. 

Zorg eerst voor een basisset

Als het aankomt op soorten bestek, is de keuze reuze. Ondernemers die voor het eerst een horecazaak openen, schrikken zich vaak een hoedje van alle mogelijkheden. Begin bij het begin: je hebt in ieder geval vorken, messen en lepels nodig, allemaal in verschillende formaten. Bij lepels zijn dit bijvoorbeeld theelepels, tafellepels en dessertlepels en bij messen tafelmessen, steakmessen en botermessen.

Bestek uitbreiden: welke gerechten serveer je?

Bij de uitbreiding van het basisbestek houd je de menukaart gereed. Je baseert namelijk de soorten bestek op de voor-, hoofd- en nagerechten die je serveert. Bied je bijvoorbeeld heerlijke taartjes en gebakjes aan? Dan mogen dessertvorkjes en taartscheppen niet ontbreken. Heb je een restaurant aan de kust gespecialiseerd in schaaldieren en zeevruchten? Dan is visbestek noodzakelijk. En een steakrestaurant kan logischerwijs niet zonder een set stoere, scherpe steakmessen.

Koop voldoende horeca bestek

En last but not least: hoeveel bestek heb je nodig? Veel startende horecazaken kiezen ervoor om de hoeveelheid af te stemmen op het aantal tafels en zitplaatsen. Dat lijkt in eerste instantie logisch, maar houd er rekening mee dat bestek ook in de vaatwasser moet, je soms nieuw bestek moet pakken als er wat op de grond valt en dat sommige exemplaren na verloop van tijd beschadigen. Daarom raadt men aan om 50% extra bestek aan te schaffen. Zo ben je altijd voorbereid op onverwachte situaties.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.