Belastingtips voor ondernemers in 2022

27 januari 2022 14:46

Belastingtips voor ondernemers in 2022

Het nieuwe jaar is weer begonnen. Wellicht was het eerst tijd voor een welverdiende vakantie, maar het is ook de tijd om alle jaarrekeningen en belastingen op te maken. Om je te helpen geven wij je in dit artikel belastingtips voor 2022. Met deze tips en trucs zorg jij er namelijk voor dat jij nooit meer te veel belasting zult betalen!

Belasting tip 1: Profiteer maximaal van ondernemersaftrek

Als jouw inkomen als ondernemer in de hoogste belastingschijf valt, zul je in 2022 verder te maken krijgen met inperkingen op de ondernemersaftrek. Zorg er dus voor dat je dit jaar nog maximaal meepakt! Wellicht kun je aftrekposten naar voren halen. Een belastingadviseur in Groningen zou je hierbij kunnen helpen.

De ondernemersaftrek zal jaarlijks met 3% gaan dalen. Hoe meer je nu dus nog kunt meepakken, hoe meer dit scheelt in de toekomst. Onder de ondernemersaftrek rekenen we de volgende posten:

  • Zelfstandigenaftrek
  • Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid
  • Meewerkaftrek
  • Aftrek bij speur- en ontwikkelingskosten
  • MKB-winstvrijstelling
  • TBS-vrijstelling

Belasting tip 2: Herinvesteren en desinvesteren

Onze tweede tip voor minimale belasting is om op de juiste momenten te her- en desinvesteren. Heb jij in het afgelopen jaar een herinvesteringsreserve opgebouwd? Dan moet je goed controleren of je dit reserve binnen 3 jaar gebruikt.

Is dit het laatste jaar om het reserve te gebruiken? Zorg dan dat je gaat herinvesteren! Hiermee voorkom je dat je deze reserve aan je winst moet toevoegen, waarover je vervolgens belasting moet betalen.

Daarbij moet je goed kijken over welke bedrijfsmiddelen je investeringsaftrek hebt ontvangen. Deze middelen mag je namelijk in de eerste 5 jaar nadat je deze aftrek hebt geclaimd niet verkopen! Doe je dit wel, dan moet je hierover desinvesteringsbijtelling betalen. Een bedrijfsmiddel overzetten naar privé vermogen telt óók als verkopen. Let hier dus goed op!

Belasting tip 3: Spreid jouw investeringen

Ben je een kleine ondernemer die aanspraak kan maken op de kleinschaligheidsaftrek? Onze tip: kijk dan nog eens goed naar jouw (geplande) investeringen. Door deze te spreiden en wellicht een jaar door te schuiven, zou het je zomaar meer belastingaftrek kunnen opleveren.

Hoe hoger het totaal van investeringen, hoe lager bedrag je kunt claimen om terug te krijgen. Bij investeringen tussen de €2.400 en €59.170 krijg je namelijk 28% investeringsaftrek, terwijl dit bij investeringen tot €109.574 al een stuk lager is. Investeer je boven de €328.721, dan heb je helemaal geen recht meer op deze aftrek. Door posten te verschuiven en hiermee te spelen, zou het je zomaar meer voordeel kunnen opleveren.

Belasting tip 4: Investeer in 2022 in duurzaamheid

Wil jij graag milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen aan schaffen, maar hielden de kosten je nog tegen? Dan is 22 het jaar om dit te doen. Afgelopen jaar was de milieu-investeringsaftrek 13,5%, 27% of 36%. Dit is natuurlijk een mooi percentrage wat je mag aftrekken van jouw winst, maar in de belastingplannen van 2022 zijn deze percentages verhoogd tot wel 45%! Op deze manier verdient deze investering zich helemaal snel terug!

Daarnaast zijn er dit nieuwe jaar weer diverse subsidies voor verduurzaming. Onder bepaalde voorwaarden kun je zelfs een subsidie krijgen van maximaal €2.500 euro om een energieadvies op te laten stellen. Laat je de maatregelen in dit rapport ook nog eens uitvoeren? Dan kun je nog meer subsidies ontvangen voor de uitvoering hiervan.

Belasting tip 5: Besteed je boekhouding uit

Wil je echt maximaal profiteren van belastingvoordeel? Dan is het misschien tijd om jouw administratie en boekhouding uit te besteden aan een professioneel administratiekantoor. Zij kunnen jou het beste belastingadvies geven en weten precies waarop bespaard kan worden en hoe het beste met aftrekposten geschoven kan worden.

Op deze manier betaal jij nooit meer te veel belasting en kan het je zelfs meer opleveren! Een professionele belastingadviseur weet namelijk precies welke wet- en regelgeving komend jaar veranderd en hoe je hier optimaal van kunt profiteren. Vermijd risico’s en behaal al het financiële voordeel met een belastingadviseur!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.