Belangrijke wijzigingen partneralimentatie

3 maart 2020 08:43

Belangrijke wijzigingen partneralimentatie

Als u als ondernemer voornemens heeft om te gaan scheiden of al in een echtscheidingsprocedure verwikkeld bent, dan zijn de volgende wijzigingen qua partneralimentatie per 1 januari 2020 voor u van belang.

Kortere alimentatieduur door invoering Wet Herziening partneralimentatie

Per 1 januari 2020 is de Wet Herziening partneralimentatie van kracht waardoor de wettelijke alimentatieduur, die voorheen maximaal twaalf jaar bedroeg, aanzienlijk korter is geworden. Dit met als doel de economische zelfstandigheid van de alimentatiegerechtigde te bevorderen. De hoofdregel is nu dat de duur van de partneralimentatie wordt gelijk gesteld aan de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van vijf jaar. Voor langdurige (d.w.z. langer dan vijftien jaar durende) huwelijken en huwelijken waaruit jonge kinderen zijn geboren, heeft de wetgever een aantal uitzonderingen gemaakt:

  • indien het huwelijk langer dan vijftien jaar heeft geduurd en de alimentatiegerechtigde op 1 januari 2020 vijftig jaar of ouder was en over meer dan tien jaar de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, bedraagt de alimentatieduur tien jaar;
  • indien een huwelijk langer dan vijftien jaar heeft geduurd en de alimentatiegerechtigde binnen tien jaar de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, wordt de alimentatieduur verlengd tot het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd;
  • indien uit het huwelijk kinderen zijn geboren die nog geen twaalf jaar zijn, bedraagt de alimentatieduur maximaal 12 jaar, te weten tot het jongste kind twaalf jaar oud is.

De nieuwe en kortere alimentatieduur is alleen van toepassing als het echtscheidingsverzoekschrift na 1 januari 2020 bij de rechtbank is ingediend en geldt dus niet voor de procedures die voor die datum al bij de rechtbank aanhangig waren. In lopende procedures kan een goed onderbouwd betoog niettemin de rechter ervan overtuigen dat er aanleiding is de partneralimentatie binnen de termijn van twaalf jaar op nihil te stellen.

Lagere fiscale aftrek partneralimentatie

De tweede wijziging houdt verband met de invoering van belastingplan 2020 dat een afbouw én een aanzienlijke verlaging inhoudt van het percentage waartegen de betaler de partneralimentatie kan aftrekken. Voorheen was de partneralimentatie aftrekbaar in de hoogste belastingschijf. In 2020 is partneralimentatie nog maar aftrekbaar tegen 46%. Daarna vindt een verdere stapsgewijze afbouw plaats met 3% per jaar naar uiteindelijk 37.05% in 2023. De partneralimentatie blijft bij de ontvanger overigens belast tegen het progressieve tarief.

Afkoop partneralimentatie?

 Een alimentatieverplichting kan worden afgekocht door betaling van een bedrag ineens. Aan de afkoop van de partneralimentatie zit een aantal voor- en nadelen. Daarnaast heeft de afkoop fiscale consequenties. Maar nu vanaf 1 januari 2020 aan de ene kant de alimentatieduur korter is geworden en aan de andere kant de fiscale aftrekbaarheid van de partneralimentatie steeds verder wordt afgebouwd, is het de moeite waard om te onderzoeken of afkoop van de partneralimentatie door betaling van een bedrag ineens bij de afwikkeling van uw echtscheiding wellicht een reële optie is.

Heeft u een vraag of wilt u als ondernemer meer weten over scheiden, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag!

Silvia Koerhuis scm.koerhuis@koerhuis-kersten.nl

Koerhuis Kersten familierechtadvocaten en scheidingsmediators (www.koerhuis-kersten.nl)

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.