‘Bedrijven dragen bij aan internationaal georiënteerd onderwijsaanbod’

27 oktober 2016 16:27

‘Bedrijven dragen bij aan internationaal georiënteerd onderwijsaanbod’

In 2002 besefte Gert Kant dat voortgezet onderwijs om een andere benadering vroeg. Maatwerk bieden: daar ging én gaat het nu om. Uitgangspunt: een integrale gebiedsbenadering, mét de focus op internationalisering.

In zijn kantoor in Vlaardingen staat in de hoek prominent een kleurrijk moodboard, dat tevens dient als advertentie voor Lentiz onderwijsgroep. Op de regiogerelateerde afbeeldingen staan onder meer kassen, het pand van FloraHolland (gericht op het Westland), schapen, fietsende toeristen, een golfer (Midden-Delfland) en de alom bekende kubuswoningen (Rijnmond). Maar ook: een vliegtuig, onderweg naar andere wereld- delen. “Ik denk in beelden”, zegt Gert Kant, bestuursvoorzitter van Lentiz onderwijsgroep, aan het begin van het gesprek. “Beelden zijn voor mij synoniem aan banen. Ik vraag daarom regelmatig aan vertegenwoordigers van bedrijven of gemeenten: met welk beeld kunnen we uw activiteiten visualiseren? Zo is dit moodboard ook ontstaan. Het maakt in één oogopslag duidelijk waar Lentiz zich met zijn opleidingen op moet focussen.”

Lentiz onderwijsgroep is actief in de regio’s Westland, Midden-Delfland en Rijnmond. Zij heeft scholen in Naaldwijk, Maassluis, Maasland, Schiedam en Vlaardingen. Kant: “Maar let wel: niet de regio, maar de wereld is ons speelveld. Véél meer dan elders in ons land wordt het geld in deze regio’s immers verdiend op andere plekken in de wereld. Daarom is internationalisering in het onderwijs een van de belangrijkste strategische keuzes die we gezamenlijk móeten maken. Leerlingen maken door onze op international business gerichte opleidingen kennis met andere culturen, gaan op stage in het buitenland, voeren e-mail- uitwisselings- en andere projecten uit met jongeren uit andere landen, et cetera. Het is ons streven om als het even kan al op zo jong mogelijke leeftijd te beginnen met twee- talig onderwijs (ELOS). Er zijn regelmatig uitwisselingsprojecten met leerlingen uit andere landen. Wie kent er niet iemand die een leerling uit een ander land over de vloer heeft gehad en vice versa? Zo leren ze dat de wereld veel groter is dan de postzegel waarop we zelf wonen. Wanneer ze bij Lentiz hun opleiding hebben afgerond, hebben ze een stevige basis gelegd voor een passende vervolgstudie of een baan internationaal of juist in hun directe omgeving.”

Om op de hoogte te blijven van nieuwe marktontwikkelingen, legt Kant regelmatig zijn oor te luister bij zijn stakeholders. “Ik heb bij het programmeren van ons onderwijsaanbod regelmatig contact met bedrijven, gemeenten, basisscholen, vervolgonderwijs en andere maatschappelijke organisaties. Samen kijken we hoe we het onderwijs het beste kunnen afstemmen op de vraag van vandaag, maar zeker ook op die van morgen. In het belang dus van zowel leerlingen, bedrijven, gemeenten en overige organisaties in de betreffende regio’s.”

Lentiz onderwijsgroep

www.lentiz.nl

Tekst: Fred Louter / Fotografie: Jan Nass

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.