Als succesvolle ondernemers in het MKB niet snel genoeg kunnen groeien….

28 november 2019 12:07

Als succesvolle ondernemers in het MKB niet snel genoeg kunnen groeien….

‘Hoe kom ik aan meer cashflow om te kunnen investeren?’ ‘Waar haal ik meer euro’s vandaan om met mijn bedrijf te kunnen groeien?’

Dit zijn nog maar slechts twee voorbeelden van vragen die ambitieuze ondernemers zichzelf regelmatig stellen. En, waar ze niet overal een bevredigend antwoord op krijgen met als gevolg dat de gewenste groei vertraagt. En dat investeringen uitblijven.

“Ik vind dit een zeer ongewenste situatie,” zegt Junior Imperator, Business Development Manager Factoring bij Aon. “Ondernemers, zowel in het grote als kleine MKB, hebben altijd werkkapitaal nodig om verder te kunnen. En ze moeten ook verder! Het gaat immers om een waarborg van hun continuïteit. Gelukkig zijn er relevante oplossingen. Onze missie? Ondernemers verder helpen hun doelen makkelijker te bereiken. Zonder al te veel gedoe. Maar wel met een gedegen strategie en op een verantwoorde manier.”

Eerst analyseert Junior de situatie voor MKB’ers. Er zijn namelijk drie belangrijke en zeer herkenbare redenen waarom ondernemers en bedrijven problemen hebben met hun cashflow.

  1. Klanten rekken betalingstermijnen op

    “Heel leuk natuurlijk dat een MKB’er een brede klantenportefeuille heeft. Maar, het zou nóg leuker zijn als klanten op tijd – binnen de afgesproken termijnen – betalen. Helaas gebeurt dat niet. Ondernemers moeten te lang op hun geld wachten met als vervelend gevolg dat ze vaak ook moeten wachten om te kunnen investeren. Uit onderzoek blijkt bovendien dat grotere bedrijven niet sneller betalen ondanks de verscherping van de wetgeving rondom de uiterste betaaltermijn.”

  2. Er zijn nog te veel faillissementen

    “Gelukkig draait de economie op volle toeren maar helaas zijn er nog steeds bedrijven die het niet redden. Ontzettend vervelend als zo’n bedrijf tot jouw klantenkring behoort. De rekening zal dus niet betaald worden. Ook hier een vervelend gevolg: de cashflow van de ondernemer komt in gevaar. En daardoor zijn continuïteit.”

  3. Banken zijn nog steeds erg kritisch

    “Ze zeggen zelf van niet maar de feiten zijn anders: banken zijn nog steeds terughoudend in het ‘zomaar’ verlenen van kredieten. Uit de recente Financeringsmonitor blijkt dat het Nederlandse MKB nog steeds relatief vaak wordt afgewezen door hun bank als ze aankloppen met een financieringsaanvraag. MKB’ers klagen steen en been. Vroeger konden ze daar wel altijd terecht en dan werd het geregeld. Die tijden komen nooit meer terug. Banken lenen niet meer zo makkelijk geld uit.”

Volgens Junior zijn veel ondernemers niet op de hoogte van de alternatieven. Hij noemt er een paar…

  1. Debiteurenfinanciering

    “Een ondernemer kan zijn uitgestuurde facturen verpanden aan een factoringmaatschappij. Deze neemt dan de facturen én het debiteurenbeheer over. En, de ondernemer ontvangt meteen zijn geld. Het geeft de ondernemer rust omdat hij altijd zeker is van de betaling van de facturen. Daardoor kan hij zijn focus richten op zijn core business.”

  2. Inkoopfinanciering

    “Als een ondernemer een belangrijke inkoop of investering wil doen, dan kan een factoringmaatschappij de te ontvangen nota overnemen én betalen. De ondernemer rekent dan (later) af met de factoringmaatschappij. Zelfs later dan de betalingstermijn die was afgesproken met de leverancier. Maar het grote voordeel is: de ondernemer kan verder. Zijn onderneming gaat voort!”

  3. Voorraadfinanciering

    “De kosten van het voorraadbeheer kunnen worden overgenomen door de factoringmaatschappij. Zo is er dus geen ‘vastzittend kapitaal’ meer in de organisatie. Ook hier geldt: de ondernemer heeft eerder cash tot zijn beschikking om te kunnen investeren en dus te blijven werken aan zijn bedrijfscontinuïteit. Deze vorm van financiering wordt toegepast naast debiteuren- en inkoopfinanciering.”

  4. Een kredietverzekering kan ook helpen om betalingen te versnellen en meer financiële ruimte te creëren. De verzekering koppelt kredietinformatie aan incassodiensten en keert schadevergoeding uit als klanten niet meer kunnen betalen of failliet gaan. Ook dit bespaart ondernemers een hoop gedoe. En, het biedt zekerheid.”

Voorspelbare cashflow

Volgens Junior is factoring een steeds meer geaccepteerde vorm van financiering. “Vooral snel groeiende bedrijven maken hier gebruik van. Juist zij zijn er zéér bij gebaat om hun cashflow voorspelbaarder te maken.”

Junior vertelt over een recente casus die op zijn bureau lag. “Dit ging om een Nederlands familiebedrijf in de chemische sector. Er werd en wordt veel verkocht aan Azië. Maar, debiteurenbeheer is lastig. Niet alleen door het tijdverschil maar ook door het cultuur- en communicatieverschil. Weliswaar had het Nederlandse familiebedrijf een prima rekening-courant bij een bank maar uiteindelijk liepen ze daar toch ook tegen de limits aan. Wel, Aon heeft de ondernemer geholpen door de juiste partij te vinden die de debiteuren financierde waardoor er meer financieringsruimte ontstond.  Hierdoor kon het bedrijf verder groeien.”

De drie belangrijkste vragen voor het MKB….

Als Junior en zijn collega’s voor de eerste keer in gesprek gaan met ondernemers in het MKB over de zoektocht naar alternatieve financiering, dan worden er 3 belangrijke vragen gesteld:

  1. Wat zijn de ambities van de ondernemer? Waar wilt hij naar toe groeien en wat is de exacte financieringsbehoefte?
  2. Gaat het in de dienstverlening om afgeronde prestatie: Dus wordt er op rekening geleverd en is het geleverde product of dienst de afgeronde prestatie?
  3. Is er al financiering bij andere bronnen? En, hoe ziet deze er uit? Is er al iets verpand?

Altijd opties

Junior tot slot: “Ik beschouw onze dienstverlening als een makelaardij in mogelijkheden. Daarnaast gebeurt dit volledig onafhankelijk, dus objectief. Aon heeft een breed netwerk aan partijen waarmee we samenwerken waardoor er altijd opties zijn. Ik heb dan ook een fantastische job: ik kan ondernemers laten groeien. En er is niets zo leuk om met blije ondernemers samen te werken.”

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.