Alliantie geeft in Amersfoort vervolg aan pilot iwell

29 maart 2019 09:38

Alliantie geeft in Amersfoort vervolg aan pilot iwell

Stichting de Alliantie, iwell en de gemeente Amersfoort vierden feest. Woensdag 27 maart werd Cube, de iwell batterij, officieel in gebruik genomen. Samen met de bewoners van het appartementencomplex aan de Wageningseberg, wethouder Astrid Janssen en Alliantie directeur regio Amersfoort Joan van der Burg werd Cube onthuld.

Een mijlpaal samen met de gemeente Amersfoort

In navolging van een proef met de iwell batterij aan de Wingerdweg in Amsterdam, volgt deze installatie in Amersfoort. De opening was een belangrijke mijlpaal op weg naar een betaalbare, slimme en duurzame energievoorziening. Gemeente Amersfoort wil schaalbare innovaties zoals Cube stimuleren en nam daarom de helft van de kosten voor haar rekening.

Hoe het werkt

De algemene voorzieningen (lift, verlichting, hydrofoor e.d.) worden voorzien van de opgewekte stroom. Dit doen we met behulp van zonnepanelen aangelegd door Instacom en Mossink Elektrotechniek. Met de accu wordt de stroom opgeslagen op het moment dat de zon schijnt en kan de stroom gebruikt worden op ieder moment dat dat nodig is. Maar Cube doet meer. De batterij levert razendsnel stroom op momenten dat de vraag even heel groot is. Deze piekmomenten zorgen voor een zware belasting van het energienetwerk. Verlaag je de piekbelasting, dan kun je een lagere netaansluiting krijgen, wat veel geld kan besparen. Energiegebruik wordt zo niet alleen goedkoper, maar vooral ook duurzaam, schoner en onafhankelijk van anonieme energieleveranciers.

De prestaties

Bewoners van het appartementencomplex aan de Wageningseberg zien dit terug in hun servicekosten. Dankzij de combinatie van zonnepenalen en Cube dalen deze jaarlijks met bijna 3000 euro. Goed voor de portemonnee, maar zeker ook voor een duurzame energievoorziening. Jaarlijks besparen we ongeveer 5 ton C02 en gedurende 60 procent van het jaar is het appartementencomplex daadwerkelijk onafhankelijk van het energienet.

En nu door

De Alliantie neemt de ervaringen uit deze pilot mee en zal tijdens de evaluatie nadenken over eventuele vervolgstappen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.