Alles wat je moet weten over keerklepcontrole in leidingsystemen

11 oktober 2023 15:49

Alles wat je moet weten over keerklepcontrole in leidingsystemen

Keerkleppen: elk leidingsysteem heeft ze. Maar wat doen ze eigenlijk? Wat moet je weten over deze keerkleppen? En waarom is de keerklepcontrole een belangrijk onderdeel van je legionellapreventieplan?

Wat is de functie van een keerklep in het leidingsysteem?

De keerklep is een belangrijk onderdeel van een leidingsysteem. Dankzij de keerklep voorkom je namelijk dat water in de verkeerde richting stroomt. Als om een of andere reden het water verontreinigd is, voorkom je met de keerklep dat de rest van het nog schone water ook verontreinigd raakt. Keerkleppen zitten vaak op punten waar de kans op terugstroming het grootst is. Dat kan bijvoorbeeld zijn bij aansluitingen op zwembaden en irrigatiesystemen.

Het is belangrijk dat de keerklep goed functioneert. Anders wordt bijvoorbeeld de kans op een legionellabesmetting groter. Legionella is een vervelende bacterie, die voor ziekte kan zorgen. Iemand die een legionella besmetting heeft, voelt zich vaak wat grieperig. Mensen die al zwakke longen hebben, kunnen uiteindelijk zelfs de veteranenziekte oplopen, met de dood tot gevolg. Dat is waarom keerkleppen zo ontzettend belangrijk zijn: om dat soort leed te voorkomen.

Waarom regelmatig een keerklepcontrole laten uitvoeren?

Keerkleppen zijn een stukje techniek. En techniek kan kapot. Ook een keerklep kan gewoon slijten. Dat een keerklep versleten is, merk je pas als het al te laat is. Dat wil je voorkomen. Daarom is het belangrijk om regelmatig een keerklepcontrole uit te laten voeren door een specialist. Je zet hiermee de veiligheid van het drinkwater voorop.

Het is niet alleen moreel verantwoord, maar het is ook verplicht. Er zijn specifieke wetten en regels voor eigenaren van drinkwaterinstallaties. De keerklepcontrole is opgenomen in deze wetten en regels. Leef je deze voorschriften niet na, dan kan dat zorgen voor boetes en juridische aansprakelijkheid.

De keerkleppen regelmatig controleren zorgt ook voor een langere levensduur van je drinkwaterinstallatie of leidingsysteem. Je kunt problemen vroegtijdig opmerken en verhelpen. Uiteindelijk levert dat zelfs geld op.

Hulp bij legionellapreventie

De keerklepcontrole is onderdeel van legionellapreventie. Legionella groeit het liefst in waterleidingen waarin het water te warm is. Legionella is een bacterie die ernstige luchtweginfecties tot gevolg kan hebben. Dat kan zorgen voor juridische aansprakelijkheid van de eigenaar van de drinkwaterinstallatie.

Welke maatregelen je moet nemen, wordt bepaald in een legionellabeheersplan. Om tot maatregelen te komen, is het belangrijk eerst een risicoanalyse te laten doen. Daarna laat je een specialist komen om aanpassingen te maken en regelmatig te controleren. Alle werkzaamheden worden opgeschreven in een logboek. Op die manier zorgen we er samen voor dat de kwaliteit van het drinkwater in Nederland hoog blijft, en er minder mensen ziek worden.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.