Roest rust niet bij Sitech

13 december 2016 09:10

Roest rust niet bij Sitech

Sitech ServicesRust roest, maar roest rust niet. Gelukkig zijn er experts in corrosie, zoals bij de afdeling Technical Support Engineering van Sitech op het Chemelot Industrial Park in Sittard-Geleen. De corrosie-engineers houden hier de corrosievorming in de gaten, zodat de installaties in topconditie blijven.

Sitech laat de chemiegerelateerde mkb-bedrijven in heel Limburg graag van de meer dan 100 jaar gezamenlijke kennis en ervaring op corrosiegebied meeprofiteren. Corrosie komt namelijk niet alleen voor in de chemische procesindustrie. Hoe ga je daar mee om en vooral: hoe kun je het voorkomen?

Sitech Park en Manufacturing Services


Sitech ontstond in 2005, toen de centrale servicediensten op de chemielocatie werden gebundeld voor een optimale dienstverlening aan de toenmalige DSM-bedrijven op Chemelot. Steeds meer derden namen fabrieken van DSM over, na de eerste grote verkoop van de bulkchemiefabrieken aan Sabic in 2001. Die ontwikkeling vroeg om een nieuwe regie van de ondersteunende diensten op de site. Sitech bestaat uit Park Services en Manufacturing Services. In Park Services zijn de services ondergebracht die alle Chemelot-bedrijven uit oogpunt van veiligheid en milieu bij Sitech afnemen: brandweer, security, afvalwaterzuivering en common infra. De andere diensten zijn ondergebracht in Manufacturing Services en betreffen de productiegerelateerde diensten van Sitech. Het dienstenpakket van Manufacturing Services omvat een brede portfolio aan diensten op het gebied van onderhoud, verbeterstudies en projecten, finance & control, inkoop en veiligheid & milieu. De afdeling Technical Support Engineering, met ongeveer 70 engineering-experts, is onderdeel van de onderhoudsafdeling. Naast kennis over materialen en corrosie heeft de afdeling Technical Support Engineering experts op het gebied van procesbesturing en control, rotating, civiel, reparatie aan vaten en leidingen en elektrische apparatuur. Vijf van hen zijn gespecialiseerd in het aanpakken maar vooral voorkomen van corrosie.

Corrosie

Corrosie of roestvorming is een scheikundig proces, waarbij materialen worden aangetast door de inwerking van hun omgeving, zoals regen. Vooral metalen zijn gevoelig voor deze elektrochemische reactie. Sinds het ontstaan van de allereerste industriële (mijn)activiteiten op Chemelot (als Staatsmijn Maurits) is corrosie-expertise opgebouwd. Dit maakt van de corrosie-experts een club met een ongeëvenaarde kennis. Vandaar dat alle ‘bewoners’ van Chemelot graag van die kennis gebruikmaken en zo het voortbestaan ervan garanderen. Want nog dagelijks wordt die kennis verrijkt met nieuwe inzichten. Ook met meer dan 100 jaar gezamenlijke ervaring ben je niet te oud om te leren.

Diepgaande kennis


Carla Koopman, Discipline Lead TSE-W, leidt het team, dat verder alleen uit mannen bestaat, wat niet ongebruikelijk is in een technische omgeving. Zij zegt over de werkwijze: “De kennis van onze corrosie-experts wordt niet alleen ingezet bij het onderhoud. Sitech voert ook studies en projecten uit om de productieprocessen van de klanten te verbeteren. Ook daarvoor worden de experts ingezet, bijvoorbeeld bij de keuze van een materiaal. Onze diepgaande kennis van materialen, corrosie en coatings bieden we ook graag buiten de poorten van Chemelot aan. Hele specifieke kennis, die je niet snel buiten deze site opdoet. Veel van die kennis hebben we uit eigen ervaring opgedaan. En we leren steeds bij. De mannen lopen ergens tegenaan, zoeken het uit en lossen het op. Voor het uitvoerende werk huren we veelal firma’s in.”

Advisering

Peter Janssen en Bert Wolfs, material & corrosie engineers en Hans Frenken, civiel en bouwkundig engineer, dragen een flinke steen bij aan de constante uitbreiding van het toch al omvangrijke expertisescala. Dat bestaat naast corrosie ook uit kennis op het gebied van conserveren, coaten, niet-destructief onderzoek en het voorkomen van vuilaanhechting en contaminatie. “De corrosie-advisering omvat de totale fabrieksconstructies van onze klanten op Chemelot, ook de onderdelen die je niet kunt waarnemen, zoals het inwendige van buizen, leidingen en vaten”, schetst Peter Janssen het werkgebied. “We adviseren aan klanten op de site, maar ook buiten Chemelot, zolang het om aan de procesindustrie gelieerde bedrijven gaat. Via klanten op de site die ook elders in de wereld fabrieken hebben staan, gaan die adviezen ook verder de wereld in.” Deels gaat het om adviezen over de verbetering van bestaande constructies, deels over het verder uitbouwen van de kennis daarover, vult Bert Wolfs aan. “Zoals over het toepassen van andere materialen om corrosie te voorkomen of het aanbrengen van coatings. Want het materiaal en de omgeving zijn bepalend voor de aanpak van corrosie.”

Inspectie


De term faalmechanismen valt regelmatig, in het corrosiejargon de verzamelnaam voor oorzaken van corrosie. Dat zijn er nogal wat en er komen nog steeds nieuwe naar voren. Om een goed beeld te krijgen, worden de fabrieken regelmatig geïnspecteerd, ook door de materiaal- en corrosie-engineers. Zij inspecteren de fabrieken in- en uitwendig op materiaalspanningen en adviseren op basis van de resultaten wanneer leidingen of vaten gereviseerd of vervangen moeten worden. Dit wordt opgenomen in een restlevensduurstudie. Ook geven zij advies over andere mogelijkheden om de levensduur te vergroten. “Corrosieproblemen zie je van buiten vaak niet”, zegt Peter Jansen. 
“Op dit moment is er veel aandacht voor corrosie onder de buitenisolatie, niet alleen bij Sitech maar ook bij aan de procesindustrie gelieerde mkb-bedrijven buiten Chemelot“, vertelt Bert Wolfs. “Dus werken we veel samen op dat gebied met andere bedrijven”, aldus Hans Frenken. “Zeker omdat er steeds weer nieuwe technieken komen voor corrosiebestrijding.”

Onderzoek

Liefst wordt niet-destructief onderzoek gedaan om de toestand van het materiaal te monitoren, bijvoorbeeld met röntgen. Maar als de noodzaak dat gebiedt, moet er een stuk uit een buis worden geboord, om in het schadelab te zien hoe zij er van binnen aan toe is. Daarvoor moet een installatie even uit de running en dat kost veel geld. Peter Janssen: “Zo kunnen wij echter wel voorspellen of er een acuut probleem is of dat reparatie kan wachten tot de volgende onderhoudsstop. Daarvoor is het faalmechanisme bepalend. Wij adviseren in de oplossing. De uiteindelijke keuze wordt door de fabriek gemaakt.” Het is de keuze tussen een duurdere langetermijnoplossing of een goedkopere oplossing met een kortere levensduur, aldus Carla Koopman. Deze keuze is aan de betreffende plantmanager, die altijd de veiligheid voorop zal stellen. «

Sitech Services - 
www.sitech.nl

Tekst: Van Zandvoort Communicatie // Fotografie: Sjef Frijns

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.