Personeelstekort blijft grote uitdaging in de horeca

12 juli 2019 09:39

Personeelstekort blijft grote uitdaging in de horeca

Het is vechten om een plekje op het terras, restaurants zijn volgeboekt en nieuwe lunchrooms en hippe koffietentjes schieten als paddenstoelen uit de grond. Kortom, de horeca zit in de lift. De branche groeit al zes jaar op rij nu we weer vaker buiten de deur eten. De gasten zijn er. Het ontbreekt alleen aan personeel. Een grote uitdaging die druk blijft leggen op ondernemers in de horeca.

Flink tekort aan personeel

Vraag horeca ondernemers wat hun grootste uitdaging is en zij zullen steevast het tekort aan personeel noemen. De banen liggen voor het oprapen, het lukt ondernemers alleen niet om deze vacatures in te vullen. Het verloop in de branche is groot. Vooral jonge mensen zien een baan in de horeca als bijbaan en vertrekken na een tijdje weer. Andere redenen om niet voor een baan in de horeca te kiezen zijn o.a. de onaantrekkelijke werktijden, beperkte groei mogelijkheden en de hoge werkdruk.

Dat het personeelstekort een serieus probleem is, uit zich soms heel duidelijk. Sommige restaurants zijn genoodzaakt om de deuren te sluiten of draaien slechts met een halve menukaart. Ook startende ondernemer Rob Ouwekerk, die onlangs zijn eerste cafetaria opende, heeft het moeilijk met het vinden van personeel. Hij is dolgelukkig met zijn zaak maar hij heeft zijn team nog niet op orde. “Dat is nog echt een drama op dit moment. Ik draai nog niet de volledige kaart. Ik heb nu twee jonge medewerkers in dienst, maar op drukke dagen heb ik er wel zes of zeven nodig.”

Na jaren van groei in de branche, is de verwachting dat het personeelstekort verdere groei in de weg zal staan.  Een tekort dat bovendien steeds groter wordt. In 2025 zijn er naar verwachting bijna 100.000 extra werknemers nodig in de horeca.

Duidelijke oplossing blijft uit

Een duidelijke oplossing voor het personeelstekort blijft vooralsnog uit. Het tekort aan handen dwingt de branche tot innovatie. Een mogelijk tegengeluid komt van fabrikanten die slimme horeca apparatuur ontwikkelen. Deze apparatuur kan als het ware ‘zelf denken’ waardoor het routinematig werk uit handen kan nemen. Zo zijn er friteuses op de markt die zelf het frituurmandje uit het vet tillen of ovens met voorgeprogrammeerde bereidingsprogramma’s. Dat maakt het werk in de keuken wellicht lichter, toch zullen er altijd mensen nodig zijn.

Volgens Robèr Willemsen, voorzitter van de KHN en horeca ondernemer, ligt de sleutel de komende jaren in het vasthouden van personeel. Hierbij moeten ondernemers inspelen op goed werkgeverschap, voldoende ontwikkelingsmogelijkheden bieden en samen met het onderwijs zorgen voor een grotere instroom.

Hakvoort Emmeloord (Hoofdkantoor)

Bedrijvenpark A6

Platinaweg 21, 8304 BL

T +31 (0)527-635635

info@hakpro.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.