‘Iedereen met talent heeft het recht om mee te doen’

15 oktober 2020 12:04

‘Iedereen met talent heeft het recht om mee te doen’

Bij Caparis, met vestigingen in Drachten, Leeuwarden en Heerenveen, werken bijna 2.000 medewerkers en daarmee behoort het tot de 10 grootste SW-bedrijven van Nederland. Medewerkers werken intern, maar ook veelvuldig extern. “Wij kijken waar het talent van onze mensen zit en helpen hen dit verder te ontwikkelen, zodat ze nu of op termijn een bijdrage kunnen leveren aan de samenleving”, zegt directeur Alex Bonnema. Caparis werkt samen met meer dan 100 bedrijven, waar medewerkers van Caparis worden gedetacheerd en ervaring op kunnen doen.

Niet voor niets noemt Bonnema Caparis een talentbedrijf. “Wij benadrukken altijd wat mensen kunnen. Ze hebben moeite om zelfstandig mee te doen, maar met hulp en begeleiding zijn het prima arbeidskrachten. Ik ben blij met het netwerk van bedrijven waarmee we samenwerken. Toch merk ik bij andere ondernemers nog vaak koudwatervrees. Dat komt vooral omdat ze geen goed beeld hebben van Caparis en de mensen die bij ons werken en die we kunnen detacheren. Daar moet verandering in komen.”

Bonnema is zich ervan bewust dat begeleiding tijd, energie en geld kost. “We laten de ondernemer er niet alleen voor staan. Daarbij is nadrukkelijk een rol voor Caparis weggelegd. Wij helpen en ondersteunen waar mogelijk, om er samen een succesvolle match van te maken. Als dat lukt heeft de ondernemer voor jaren een loyale medewerker. Goed om te weten is dat de medewerker altijd kan terugvallen op Caparis, mocht het om welke reden dan ook tijdelijk niet lukken.”

Indicatie

In 2015 werd de Participatiewet ingevoerd, die tot doel had meer mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt in het reguliere arbeidsproces te krijgen. “Dat is in de praktijk nog niet zo eenvoudig”, legt Bonnema uit. Inmiddels wordt gewerkt met de indicatie Banenafspraak-banen. “De BAB-indicatie is een verklaring die aangeeft dat je door ziekte of handicap niet het minimumloon kunt verdienen. Maar, mensen moeten nu wel op een prijsniveau instappen die bijna gelijk ligt aan dat van een uitzendkracht. Dat systeem werkt niet goed en daarom wordt het tijd om op nationaal niveau te gaan evalueren. De route is goed, als het passend te maken is en financieel haalbaar. Maar je kunt dit probleem niet bij de lokale overheden neerleggen, dit vraagt om rijksmaatregelen en vooral een andere manier van financieren, waarbij de mensen met een indicatie een eerlijke kans krijgen op werk.”

Diverse beroepen

“Iedereen wil meedoen”, gaat Bonnema verder. “Dat blijkt bijvoorbeeld uit de circa 500 tevreden medewerkers die via Caparis gedetacheerd zijn. Dat doen zij in heel diverse beroepen:  van schoonmaak tot catering en van het beheer van parkeergarages tot productiewerk. Caparis is partner om daarin samen met de ondernemer op te trekken en de talenten zo maximaal mogelijk te ondersteunen.”

“Meedoen aan het maatschappelijke leven is voor onze medewerkers van wezenlijk belang. Als wij de pretentie hebben een moderne beschaving te zijn, dan mogen we geen mensen langs de lijn laten staan. Daar ligt een opgave voor ons allemaal. Caparis streeft naar een inclusieve arbeidsmarkt waarin iedereen de kans krijgt zijn of haar talent in te zetten.”

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.