Een vergelijking die hout snijdt

31 maart 2021 14:03

Een vergelijking die hout snijdt

Als consument zijn we voortdurend prijzen aan het vergelijken: bij de ene supermarkt kost ‘de’ cola een euro meer dan bij de andere. Als ondernemer bent u gewend offertes op te vragen. Dan kijkt u niet alleen onder maar ook boven aan de streep, want het ene kwaliteitsniveau en onderhoudscontract is het andere niet. Maar wat is een gerechtvaardigde prijs van een tandimplantaat? Wat is het juiste tarief voor het nalopen van bouwcontracten? Sommige prijzen lijken zich nu eenmaal niet te lenen voor vergelijking, zoals de tarieven van een notaris. Mis. De vergelijkingssite DeGoedkoopstenotaris.nl doet al jarenlang niets anders.

Melk is melk. De boer krijgt een vastgesteld aantal centen voor elke geleverde liter, het vervoer naar de fabriek, pasteuriseren, afvullen en verpakken kost ook bijna overal hetzelfde. Toch vinden we het normaal dat er met de prijs van een pak melk stevig gestunt wordt. Supermarkten lokken ons ermee binnen en als we eenmaal met onze kar tussen de rekken staan slaan we vanzelf ook duurdere producten in waarop wél marge zit. Ook het principe van het showroommodel bij auto’s kunnen we begrijpen, net zo goed als we snappen dat een aannemer soms laag inschrijft voor een nieuwbouw of renovatie, in de hoop zijn winst te kunnen pakken via de onderaannemers. Er valt heel wat prijsvoordeel te behalen zónder op kwaliteit en service in te boeten. Goedkoop is niet noodzakelijk duurkoop, soms moet alles gewoon écht weg.

Juridische kennis

Maar dat kan toch onmogelijk gelden voor een huwelijkscontract? Als de notaris reclame maakt met de slogan ‘Twee halen, één betalen’ maakt hij of zij van mij een bigamist! Voor het opstellen van een koopakte of een testament is een behoorlijke hoeveelheid juridische kennis nodig. Bovendien is een notaris beëdigd. Hij heeft zowel een verantwoordelijkheid ten opzichte van mij als cliënt als van de gemeenschap. Ik zie mezelf ook niet naar de ambtenaar van de burgerlijke stand stappen en verbaasd opmerken: ‘Rekent u zóveel voor een rijbewijs? In de gemeente Driezolderadeel haalt uw collega er zonder verpinken vijftien euro af.’ Er zijn dus verschillen. Daarom lijkt een vergelijkingssite die de prijzen van verzekeringspolissen met elkaar vergelijk wel te kunnen en een hetzelfde doet met de tarieven van notarissen niet.

Productiviteitswinst

En toch kan zo’n site wel degelijk. Een notaris heeft weliswaar zijn vaste kosten maar is naast een gespecialiseerd jurist ook een ondernemer. Hij of zij werkt niet alleen maar heeft een kantoor met kandidaat-notarissen, juridische medewerkers en administratief personeel. Daarnaast is het notariaat de sector waarin de digitalisering en automatisering het verst zijn voortgeschreden. Nergens is de kans om productiviteitswinst te boeken zó groot als in het notariaat, maar, dat wil niet zeggen dat elke notaris ook even enthousiast op die softwarekar gesprongen is. Sommige notarissen leiden nog steeds een kantoor waar onnodig hoge stapels papier liggen te verstoffen – en dat kost tijd, aandacht en dus geld. De verschillen binnen de sector zijn groot en die verschillen vertalen zich in de tarieven. Wie zijn digitale zaakjes goed op orde heeft kan zijn tarieven aantrekkelijker maken dan die van zijn concurrenten en zo klanten afsnoepen en groeien.

Rechtsgeldig

Een testament is een testament. Er moet in komen te staan wat de opsteller ervan wil nalaten, aan wie en onder welke voorwaarden. Het document moet helder, compleet en rechtsgeldig zijn, anders kan het zijn doel niet dienen. Toegeven op kwaliteit is dus geen optie. Die is dus overal dezelfde. Maar het tarief dat u er voor betaalt kan verschillen van notaris tot notaris, niet omdat een testament de rol van een pak melk vervult en de notaris u vervolgens duurdere aktes wil aansmeren (u trouwt of koopt tenslotte iets wanneer het ú uitkomt, niet hem), maar omdat de notaris de kosten van het opstellen sterk in de hand heeft. Daarom geven notariskantoren maar wat graag de tarieven die ze hanteren door aan de vergelijkingssite deGoedkoopstenotaris. Prima reclame voor hen, want enkel wie een akte nodig heeft zal er naartoe surfen. Een impulsaankoop is een testament of huwelijkscontract nooit, een noodzaak wel. Als de kwaliteit toch dezelfde is, is het prijsvoordeel dat je pakt een stukje zuivere winst.

Tekst: Jeroen Kuypers

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.