Boekhouder voor MKB

10 februari 2020 15:59

Boekhouder voor MKB

Als MKB bedrijfseigenaar kan het vinden van de juiste boekhouder een uitdaging zijn. Hoe vind je nu die perfecte partner zonder je blauw te moeten betalen?

We hebben voor jou 7 tips op een rijtje gezet om deze keuze een stuk makkelijker te maken. Laten we direct erin springen!

1. Proactieve boekhouders vs. passieve boekhouders

Het is geen geheim dat boekhouders vaak werk genoeg hebben. Dit wil echter niet zeggen dat boekhouders die openlijk bezig zijn met het aannemen van nieuwe klanten omzet te kort komen. Sterker nog, wij geloven sterk in het feit dat als een boekhouder proactief bezig is met zijn/haar bedrijf te laten groeien, ze ook meer aandacht hebben voor het behouden van jou als klant.

Dit doen ze uiteraard door sterke service te verlenen aan jou, zodat je tevreden bent en tevens de boekhouder aanraadt aan mede-ondernemers. Kies dus voor een Proactieve boekhouder.

2. Vergelijk MKB boekhouders

Met de vorige tip direct een tip voor het vergelijken van boekhouders. Via een website zoals Boekhouderkaart heb je binnen enkele minuten een proactieve boekhouder gezocht voor jouw MKB bedrijf. Ze matchen namelijk ook op basis van je omzet zodat je ook met een MKB-er en geen freelancer praat. Je krijgt zo direct een prijsopgaaf zodat je weet waar je aan toe bent.

Geen goede match? Je kunt de prijsopgaven altijd nog gebruiken als onderhandelingsmateriaal.

3. De balans tussen prijs en service

Je kunt natuurlijk kiezen voor de boekhouder met het laagste uurloon, maar wordt je daar het beste mee geholpen?Als ondernemer wil je eigenlijk zo min mogelijk bezig zijn met de administratie. Ga dus ook zeker na waar je voor betaalt en wat je krijgt bij een contract met deze boekhouders.

Zorgt de boekhouder er helemaal zelf voor dat alle facturen uit diverse portals in het boekhoudsysteem komen, of moet je toch nog stiekem veel zelf doen? Wil je die controle überhaupt uit handen geven, of wil je liever dat de boekhouder gewoon even alles dubbel checkt? Hier hangen uiteraard verschillende prijskaartjes aan, en verschillende tijdsinvesteringen.

4. Het beste boekhoudsysteem voor MKB

Hoe geolied is jouw machine, en hoe geolied moet deze eigenlijk zijn? Heb je bijvoorbeeld maar een klein aantal facturen per maand, dan kun je met een redelijk simpel en goedkoop boekhoudsysteem zoals Moneybird waarschijnlijk wel uit de voeten.

Boekhouders hebben echter vaak ook voorkeuren en veel zullen neigen richting Exact online. Een pakket zoals dit is zwaarder maar komt ook met meer mogelijkheden voor automatisering. Zo kun je bijvoorbeeld bepaalde lead generatie & sales / CRM systemen direct koppelen met exact of bijvoorbeeld bepaalde werknemer-administratie systemen. Vraag zeker even of jouw boekhouder hier ervaring mee heeft!

5. Boekhouder of accountant? - De background check

Boekhouder is een vrije titel, accountant is een beschermde titel. Niet iedereen mag zich dus zomaar accountant noemen, maar voor boekhouders geldt dit niet. Wees daarom zeker dat je met een gedegen partij in zee gaat.

5 simpele checks die je snel kunt uitvoeren:

  • Google de eigenaar van het bedrijf!
  • Bekijk de KvK registratie, is dit een woonadres of kantoor?
  • Bekijk de website, ziet het betrouwbaar uit en hebben ze personeel in dienst?
  • Hebben ze accreditaties of certificaten?
  • Bekijk referenties, benader een referentie via LinkedIn om te vragen naar de kwaliteit!

6 Een boekhouder die up-to-date is anno 2020

Wetgeving veranderd continue voor ondernemers. Slimme boekhouders maken daar ook slim gebruik van, en adviseren jou goed. Zo is bijvoorbeeld de Kleine Ondernemers Regeling (KOR) drastisch veranderd. Bij de nieuwe KOR kun je (even gemakshalve zo gezegd) btw vrij ondernemen tot €20.000 omzet. Wist je ook dat je tot uiterlijk 20 november 2019 de tijd had om je in te schrijven voor 2020?

Niet gelukt, dan heb je Q1 al gemist. Daar had een up to date boekhouder jou natuurlijk voor kunnen waarschuwen. Heb je het gevoel dat je niet up-to-date wordt gehouden is het misschien slim om te switchen.

7 Duidelijke communicatie & afspraken

Sommige boekhouders praten vaak in vakjargon waardoor je ze niet kunt volgen. Als je volledig op je boekhouder vertrouwd is dit misschien niet erg. Als je echter zelf ook nog een beetje mee wilt krijgen hoe de balans van je onderneming uit ziet is dit natuurlijk niet zo handig. Zorg ervoor dat je tijdens je introductiegesprek een goed gevoel krijgt over de communicatiestijl van de boekhouder. Zorg er ook voor dat je duidelijke afspraken maakt in je eerste gesprek over termijnen, betalingen, standaard werk en extra werk. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je door de weeks een email met een vraag stuurt. Krijg je dan een factuur of is dit geen probleem? Maak alles bespreekbaar!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.