Wanneer heb je profijt van een zakelijke rechtsbijstandverzekering?

4 april 2024 15:32

Wanneer heb je profijt van een zakelijke rechtsbijstandverzekering?

Verzekeringen kosten maandelijks geld, wat voor veel ondernemers genoeg reden is om er maar geen af te sluiten. Een verzekering die je misschien beter niet kunt overslaan, is de zakelijke rechtsbijstandverzekering. We weten allemaal dat de kosten van een juridisch conflict hoog op kunnen lopen. Met deze verzekering ben je hiertegen beschermd. In dit artikel vertellen we je hier meer over. Lees dus snel verder!

Wat is een juridisch conflict?

Het is goed om bij het begin te beginnen. Laten we daarom eerst eens kijken wanneer we precies spreken van een juridisch conflict. Als ondernemer loop je een aanzienlijk risico om hiermee te maken te krijgen. Zeker als je bedrijf groeit en je met een grote hoeveelheid klanten en leveranciers werkt. Als een van die klanten na een lange tijd nog steeds de facturen niet betaalt, dan kun je naar de rechter stappen om alsnog je geld te halen. Ook als een leverancier zich (herhaaldelijk) niet aan de afspraken houdt, dan kun je juridische stappen ondernemen. In zulke gevallen spreken we van een juridisch conflict.

Wat valt onder de dekking?

Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering ben je gedekt tegen de kosten die komen kijken bij juridische conflicten. Stel dat je een rechtszaak tegen iemand aanspant en deze verliest. Je bent dan verplicht om ook de proceskosten van de andere partij te betalen. Met een verzekering hoef je zelf niet voor deze kosten op te draaien, evenals de kosten die je gemaakt hebt voor het inhuren van juristen voor de rechtszaak.

Houd er wel rekening mee dat je niet in alle gevallen een vergoeding van de verzekeraar kunt ontvangen. Heeft het conflict bijvoorbeeld te maken met belastingen, dan valt dit vaak niet onder de dekking van de verzekeraar. Ook als het gaat om een conflict dat te maken heeft met een auto in het verkeer, kun je geen aanspraak maken op je rechtsbijstandverzekering. Hier is tenslotte de zakelijke autoverzekering voor.

Houd rekening met de wachttijd

Nog een belangrijk aspect van de rechtsbijstandverzekering voor bedrijven, is de wachttijd. Na het afsluiten van een polis ben je in de meeste gevallen namelijk niet vanaf dag één verzekerd. Je moet vaak namelijk een aantal maanden wachten tot je recht hebt op juridische hulp van de verzekeraar. Dit is om te voorkomen dat je een polis afsluit als er al een conflict speelt, of wacht met het afsluiten van een polis tot je verwacht dat er een conflict aan zit te komen. Voor bepaalde conflicten ben je echter vaak wel direct verzekerd, bijvoorbeeld als het gaat om een conflict in het verkeer.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.