Offshore windenergie: goed voor het milieu én de economie

2 september 2020 15:28

Offshore windenergie: goed voor het milieu én de economie

Windenergie is booming business! Ongehinderd door de corona crisis groeit het aantal windmolens explosief. 2019 was het beste jaar ooit voor de offshore windindustrie en ook voor dit jaar is er een grote stijging verwacht. In de komende tien jaar zullen er dan ook zo’n 900.000 banen beschikbaar komen in deze sector. De offshore windindustrie wordt daarmee gezien als een belangrijke factor in het economisch herstel na COVID-19. 

Waar komt deze groei vandaan?VD

Deze opzienbarende cijfers zijn bekend gemaakt in een nieuw rapport van de Global Wind Energy Council (GWEC). Het rapport spreekt ook over de oorzaak van de enorme groei. Steeds meer landen beginnen de potentie van de offshore windindustrie te zien. Het is dan ook een betaalbare en duurzame manier om energie op te wekken. Daarbij zijn de technologische ontwikkelingen groot. De markt blijft zich ontwikkelen en de technologie voor windenergie wordt daarmee steeds goedkoper. Verder sluit windenergie naadloos aan op internationale afspraken om de CO2-uitstoot te verminderen. 

Het doel van de EU is om in 2030 minimaal 40% minder CO2 uit te stoten. Nederland is zelfs voor een nog hogere vermindering. Het is belangrijk dat er samen wordt gewerkt om de uitstoot van broeikassen te verminderen en zo verdere klimaatverandering te voorkomen. Ook steeds meer bedrijven kiezen er dan ook voor om duurzaam te ondernemen. Niet gek dus dat de vraag naar windenergie groot is. Windenergie is onuitputtelijk en maakt ons onafhankelijk van fossiele brandstoffen!

Een economische boost

De GWEC concludeert dat de offshore windindustrie het minste last heeft van de corona crisis. De vele banen die er de komende jaren beschikbaar zullen komen, zullen zeer welkom zijn terwijl we economisch herstellen van de gevolgen van het virus. Wel zullen er door de groei in de windindustrie ook banen verloren gaan. Door de stijgende vraag naar windenergie, vermindert immers de vraag naar olie en gas. Dit hoeft echter niet per se grote problemen op te leveren. Uit onderzoek van de Nederlandse topsector Energie blijkt namelijk dat er grote overeenkomsten zijn tussen functiegebieden in de offshore olie- en gasindustrie en de offshore windindustrie. Hierdoor zullen veel medewerkers kunnen overstappen. Uiteraard met de juiste training.

Overgestapt vanuit de olie- en gasindustrie, of volledig nieuw in de sector, iedere nieuwe medewerker in de offshore windindustrie moet professioneel getraind worden. Veiligheid staat in deze sector immers voorop! Iedereen die op een offshore platform werkt, moet professioneel getraind zijn zodat ongelukken worden voorkomen. FMTC Safety is hier hét trainingscentrum voor. Werkt u in de windindustrie, dan kunt u hier een GWO training volgen. GWO hanteert de standaard voor iedereen die in de windindustrie werkt. Zowel onshore als offshore. Ook andere offshore trainingen kunt u bij FMTC Safety makkelijk boeken. Het doel? Een veilige werkomgeving!

Duurzaam én economisch

Kortom, windenergie is de toekomst. De wereld ziet in dat we ons moeten aanpassen. Alleen zo remmen we de opwarming van de aarde, en alle gevolgen van dien. Ook de duurzame keuzes die u als ondernemer maakt, dragen daaraan bij. En dankzij het enorme werkaanbod in deze sector, draagt u met de keuze voor windenergie niet alleen bij aan het milieu, maar ook aan de economie! 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.