Werken tijdens de coronacrisis: hier moet je als werkgever rekening mee houden

24 april 2020 14:50

Werken tijdens de coronacrisis: hier moet je als werkgever rekening mee houden

Iedereen ondervindt de gevolgen van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus verder in te dammen. De horeca is dicht en ook kappers, nagelstudio’s en schoonheidssalons moeten sluiten. Ook sportverenigingen en -scholen, sauna’s en speelhallen moesten hun deuren sluiten. Kantoren in principe niet, en voor veel bedrijven die op kantoor werken, kan het werk ook gewoon doorgaan. Maar wat zijn daar de regels en hoe gaat u daar als werkgever mee om?

Thuis werken of werken op andere tijden

Het kabinet heeft opgeroepen om werknemers zo veel mogelijk thuis te laten werken. Hier zit geen verplichting aan vast. Wanneer het mogelijk is, is het echter wel de bedoeling om werknemers zo veel mogelijk thuis te laten werken. Wanneer dit niet mogelijk is, kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om de werktijden van uw werknemers aan te passen zodat de 1,5 meter afstand in acht kan worden gehouden.

Wat als werknemers ziek worden?

Wanneer je werknemers nog naar de werklocatie moeten komen, is het belangrijk dat ze geen klachten hebben. Wanneer ze last krijgen van verkoudheidsklachten zoals keelpijn, hoest en lichte verhoging, moeten ze thuisblijven. Wanneer ze ergere klachten hebben, moeten ze in thuisquarantaine verblijven. Ook wanneer een huisgenoot koorts en benauwdheidsklachten heeft, moet uw werknemer thuisblijven. Er kan dan gekeken worden welke werkzaamheden eventueel vanuit huis kunnen worden uitgevoerd. Wanneer u merkt dat een werknemer last heeft van klachten en toch naar de werklocatie komt, mag u de toegang weigeren. U heeft namelijk de taak om een gezonde en veilige werkomgeving te bieden aan uw werknemers, daar hoort het weren van zieke medewerkers bij.

Wat als er minder werk is?

Als er minder werk is, ligt het misschien voor de hand om werknemers te verplichten vakantiedagen op te nemen. Dat mag niet. Je mag het natuurlijk wel vragen en overleggen, maar het is niet te verplichten. De vaste uren moeten uitbetaald worden maar wanneer er minder werk is, is er natuurlijk ook minder geld. Wanneer u aan omzetverlies lijdt of dit in de nabije toekomst voorziet, kunt u een beroep doen op de NOW.

Ontslagen tijdens de coronacrisis

Wanneer er minder werk en minder omzet is, is er voor u misschien geen andere keuzen dan werknemers te ontslaan. Echter kan dit niet zomaar. Wanneer u een beroep doet op de NOW, wordt tot 90% van de loonkosten door de overheid vergoed. Daar zit wel de voorwaarde aan vast dat u uw medewerkers niet ontslaat. Wanneer het bedrijf echter zodanig gaat wankelen en in economische crisis komt, kunnen ontslagen wel aangevraagd worden bij het UWV. Je kunt namelijk altijd medewerkers ontslaan uit economische redenen; ook wanneer ze een contract voor onbepaalde tijd hebben. Je moet dan wel toestemming krijgen van het UWV. Heb je vragen over ontslagen en andere zaken tijdens de coronacrisis of loop je tegen een conflict aan? Dan kun je een arbeidsrecht advocaat in de arm nemen om kennis in te winnen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.