‘Kijken op plaatsen waar je met je oog niet bij kan’

In december bestond zijn bedrijf vijfentwintig jaar. Het levenswerk van Gerard Jungerling staat als een huis en loopt als een trein. Visuele inspectie op afstand is zijn corebusiness en wordt overal toegepast. “Van garagebedrijf tot vliegtuigindustrie.”

Rioolcamera’s zijn niet sexy, maar wel buitengewoon nuttig. Net als industriële endoscopen, camera inspectiesystemen en industriële röntgensystemen. “Het product is eigenlijk bijzaak,” zegt Gerard Jungerling. “Het gaat om het probleem oplossen van de klant. Kijken op plaatsen waar je met het oog niet bij kan, in de ruimste zin van het woord. Met onze camerasystemen kunnen we door buisjes van een halve millimeter kijken, maar ook grote gasleidingen van drieënhalve meter doorsnede inspecteren.”

Gerard was al jong geïnteresseerd in techniek. Hij studeerde meet-en regeltechniek aan de Elektrotechnische School Amsterdam (ETS). Toen hij daarna aan het werk ging, kwam hij in aanraking met zijn huidige vakgebied. Zijn ervaringen deden hem besluiten zijn eigen bedrijf te starten. “Vijfentwintig jaar geleden ben ik voor mezelf begonnen, op een zolderkamertje, en later uitgebreid naar de garage. Toen de dozen tot in de huiskamer stonden, zei mijn toenmalige vrouw: daar moet je iets aan doen, dit kan zo niet. “Gerard zette de volgende stap en verhuisde naar zijn huidige locatie aan de Kobaltstraat in Naarden.

“Visuele inspectie is een nichemarkt. Hierin zijn wij marktleider voor de Benelux,” vertelt de bevlogen ondernemer. ”Overal komen aanvragen vandaan, we hebben zoveel werk, dat ik een aanvankelijk uitbreiding wereldwijd heb teruggedraaid.” Klanten zijn o.a. KLM, defensie en de landelijke politie, maar ook televisiezenders weten hem goed te vinden. “De Rijdende Rechter klopt regelmatig bij ons aan, bijvoorbeeld als er bij stankoverlast een riool geïnspecteerd moet worden. Ook voor kinderprogramma’s worden we gebeld, dan moet er een konijnenhol van binnen bekeken worden of een bijenkast.”

Visuele inspectie op afstand is vaak een belangrijke veiligheidsfactor. Zoals motorinspecties bij de vliegtuigen van KLM en wapenloopinspecties bij tanks van defensie. Ook in de petrochemie zijn inspecties van levensbelang. “Denk ook aan toepassingen bij de politie, bijvoorbeeld om onder deuren door te kijken bij vermoeden van boobytraps.” De lijst van mogelijkheden is eindeloos, stelt Gerard. “Wie kan er iets aan ons hebben? Tja, wie niet? Je kunt de isolatie van een pand controleren, de staat van de luchtbehandelingssystemen, handig voor makelaars. Je kunt lekkages opsporen, thuis of op de zaak. Je kunt als garagebedrijf automotoren inspecteren, via endoscopie.”

Hoewel zijn bedrijf opereert in de zakelijke markt, zijn er soms klanten die materialen voor andere doeleinden willen gebruiken. Gerard: “Een mevrouw was haar kat kwijtgeraakt en wilde zoeken in het bos. Ze heeft toen een warmtebeeldcamera bij ons gehuurd. Die camera’s reageren op warmte en worden bijvoorbeeld ingezet om vermiste personen op te sporen. In dit geval echter een huisdier.”

Met zijn bedrijf blijft hij ontwikkelen en innoveren. “Ik vind het leuk om nieuwe markten te ontdekken en daar producten bij te zoeken. Zoals digitale industriële röntgen, dat is echt de toekomst.” Hij geniet van het ondernemerschap. “Voor mij is het belangrijkste dat ik elke dag met plezier naar mijn werk ga. We werken met zes man, in een prettige, ontspannen sfeer. Het is hier één grote familie.” Gerard is nog lang niet uitgewerkt. “Ik heb er nog zoveel lol in, ik ga voorlopig niet stoppen.” «

Opticon Benelux Naarden B.V.
www.opticonbnl.com

Tekst: Morvenna Goudkade / Fotografie: Ruud Voest

Onze partners