Pensioen in eigen beheer van de DGA; ofwel de bomen en het bos!

Nou, DGA met pensioen in eigen beheer, er staat dit jaar nog een mooi onderwerp voor u op de agenda! Het lijkt zo eenvoudig: pensioen in eigen beheer is afgeschaft, dus klaar ermee!

Mooi niet dus, want de afwikkeling brengt zoveel lastige zijpaden met zich mee om over na te denken, dat u nog moeilijk door de bomen het bos kunt zien. Aan uw adviseur als boswachter de taak om u de juiste te bewandelen paden door het bos te wijzen en u te behoeden voor pensioentakken die in uw gezicht slaan. Een kleine greep uit de flinke takkenbos.

1. Afstempelen naar fiscale waarde en afkopen met belastingkorting!

Dat klinkt prachtig! In 2017 blijft 34,5% van de fiscale pensioenvoorziening buiten de belastingheffing (2018 € 25% en 2019 19,5%). Maar als u dan nog 65,5% van de pensioenvoorziening misschien wel tegen 52% inkomstenbelasting met de fiscus moet afrekenen, is het maar de vraag of u zoveel geld daarvoor kunt en wilt vrijmaken. En zit u er nou op te wachten om het netto-pensioenkapitaal toe te voegen aan uw vermogen in box 3, waarvan de jaarlijkse belastingheffing hoger kan uitpakken? Of het als te vorderen van uw B.V. de rente in box 1 te moeten aangeven? Natuurlijk, u kunt het ook weer als kapitaal terugstorten in de B.V. Of wacht eens, eindelijk kunt u wat doen om uw rekening courantschuld aan de B.V. te verminderen!

2. Omzetting in oudedagsverplichting

Ook een mooie variant! Gratis afstempelen naar de lagere fiscale waarde van de voorziening. Nee, niet in één keer heel veel belasting af hoeven tikken. En in plaats van een levenslange uitkering krijgt u van de B.V. een 20-jarige pensioenuitkering. Dat kan best aantrekkelijk zijn. Als u een pensioenuitkering van de B.V. zou moeten krijgen dat in de 52%-schaal inkomstenbelasting valt, is er wat voor te zeggen om dat recht ten gunste van de B.V. door afstempeling te verlagen. En verder, het uitgavenpatroon van een gepensioneerde is over het algemeen de eerste twintig jaar hoger dan daarna. Aanvullend op de pensioenuitkering kunt u altijd nog een lager belaste dividenduitkering doen.Is uw pensioen al langer geleden ingegaan dan is omzetten en afstorten een manier om van uw B.V. af te komen.

3. In eigen beheer bevriezen en handhaven

Gewoon stoppen met verdere opbouw tot pensioeningang, of een reeds ingegane pensioenuitkering continueren. Onder omstandigheden kan dit op grond van fiscale of persoonlijke voorkeuren een goede optie zijn. In tegenstelling tot de vorige varianten, kan het bij deze variant voor de B.V. moeilijker of onmogelijk zijn dividenduitkeringen te doen.

4. Problemen met uw partner

Uw keuze kunt u, met wat hulp van uw boswachter, vast wel maken. Maar wat moet uw partner daarvan denken? U kunt niet zomaar zijn/haar afgeleide pensioenrechten beknotten. Daar moet nu of later (bij echtscheiding!) compensatie voor worden geregeld. Laat uw partner dat nu bewust lopen, dan is dat een schenking van uw partner aan u!

Schenkbelasting te betalen? Zij moet zich misschien wel laten bijstaan door een eigen, onafhankelijke boswachter die voor haar de beste paden aanwijst!

Als u en uw partner het allemaal begrepen hebben en een keuze tot afkoop of omzetting hebben gemaakt, dient dat binnen één maand met een formulier aan de belastingdienst kenbaar te worden gemaakt. Doet u dat niet dan slaat de fiscus u met een afrekentak om de oren.

5. Tot slot

Hoe voorkomt u dat u verdwaalt in het pensioenbos? Door samen met uw boswachter het hoofd ook even boven het bladerdak uit te steken. Uw pensioen vormt een puzzelstukje in uw financiële planning; uw keuze voor één van de opties moet daarin passen. Daarvoor is overzicht en een verdere blik op uw toekomst nodig.

Trek uw wandelschoenen maar aan! Prettige boswandeling! «

Countus
www.countus.nl

Fotografie: Ruud Voest

Onze partners