Gepubliceerd op 11 mei 2021

Voorzie je werknemers van een goed thuiskantoor

Sinds het begin van de coronacrisis bieden veel bedrijven hun personeel de mogelijkheid om vanuit huis te werken. Hoewel het voor veel mensen als positief wordt beschouwd om thuis te werken, zien we nog steeds vaak dat de thuiswerkplekken niet voldoen aan de ergonomische normen die op kantoor worden gehanteerd. Zo zitten veel werknemers thuis bijvoorbeeld aan de keukentafel voorovergebogen op hun laptop te werken, wat ergonomisch niet erg verantwoord is. In samenwerking met hoesjesdirect.nl geven we je een paar tips om de thuiswerksituatie voor jouw personeel te verbeteren. Met een goede thuiswerkplek zal jouw personeel een stuk productiever blijven en blijft ook het algemene werkplezier op peil.

Een ergonomische bureaustoel

Hoewel sommige werknemers hun bureaustoel van kantoor mee krijgen naar huis, zitten veel thuiswerkers tijdens kantooruren aan de keukentafel op een onergonomische stoel. In de eerste paar weken van het thuiswerken was dit misschien prima, maar na verloop van tijd kun je van het langdurig zitten op een stoel die niet de juiste ondersteuning geeft vervelende lichamelijke klachten krijgen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat je spier- en gewrichtsklachten aan je handen, polsen, armen, schouders of nek krijgt. Dergelijke klachten bij je werknemers wil je natuurlijk graag voorkomen. Het is daarom verstandig om iedere thuiswerkende werknemer een goede bureaustoel mee te laten nemen naar het thuiskantoor. Op die manier kan jouw personeel op een verantwoorde manier thuis werken.

Een goede ergonomische bureaustoel moet aan verschillende eisen voldoen. Zo moet de zithoogte verstelbaar zijn, zodat werknemers op de juiste hoogte kunnen zitten voor het bevorderingen van de lichamelijke houding. Ook het verstellen van de zitdiepte is belangrijk, zodat de stoel iets naar voren of naar achteren kan worden gezet. Hiermee kun je voldoende ruimte tussen de voorzijde van de zitting en de knieholtes behouden, zodat kan worden voorkomen dat de onderbenen worden afgekneld. Ook is het belangrijk dat de rugleuning verstelbaar is en een goede ondersteunende vorm voor de wervelkolom heeft. Tenslotte is het belangrijk dat de ergonomische bureaustoel is voorzien van verstelbare armleggers, zodat deze op de juiste hoogte kunnen worden ingesteld.

Laptopstandaards

Veel mensen werken op kantoor op een extern beeldscherm waar ze hun werklaptop op aan kunnen sluiten. In het thuiskantoor wil het nog weleens voorkomen dat werknemers enkel op de laptop werken, wat er in de meeste gevallen niet echt voor zorgt dat de lichamelijke houding wordt bevorderd. Mensen die langdurig op een laptop werken zijn vaak geneigd om zich over de laptop heen te buigen. Dit kan vervelende lichamelijke klachten tot gevolg hebben.

In dat geval is een laptopstandaard aan te raden. Met een laptopstandaard wordt de gehele laptop een stukje omhoog getild, zodat het beeldscherm op ooghoogte komt te staan. Hierdoor hoeft de werknemer niet voorovergebogen te zitten, maar kan hij of zij in een goede houding blijven zitten en recht vooruit kijken naar het beeldscherm. Zeker voor langdurig gebruik kan een verhogende laptopstandaard een groot verschil maken.

Toetsenbord en muis

Als je een laptopstandaard gebruikt voor je werklaptop, dan zijn het touchpad en het toetsenbord van de laptop natuurlijk minder makkelijk te bedienen. Je dient je handen dan constant op te tillen, wat na verloop van tijd behoorlijk vermoeiend kan zijn. In dat geval is het verstandig om ook een losse muis en een los toetsenbord voor je werknemer te regelen. Op die manier kan de werknemer rustig zijn armen neer leggen op het bureau, waardoor lichamelijke klachten in de armen, handen en polsen kunnen worden voorkomen.

Voor zowel ergonomische toetsenborden als ergonomische muizen zijn er veel verschillende opties voorhanden. Zo bestaan er bijvoorbeeld ergonomische toetsenborden met in het midden een grote bobbel, zodat de handen minder plat op tafel gedraaid dienen te worden, wat beter is voor de belasting van de polsen. Op het gebied van ergonomische muizen bestaan er bijvoorbeeld exemplaren waarbij je je hand niet plat op de muis legt, maar juist zijwaarts. Ook bestaan er varianten waarbij de gehele muis niet hoeft te worden bewogen. In een dergelijke muis zit dan een soort kogel verwerkt waarmee je de muis op het beeldscherm kunt besturen.

Bij het uitzoeken van ergonomische kantoorartikelen is het verstandig om dit met je werknemer te overleggen. Het is namelijk volledig afhankelijk van de werknemer of dergelijke producten ook echt zullen bevallen. Iedereen heeft zo zijn of haar eigen voorkeur, dus het is verstandig om de werknemer hier zelf ook in mee te laten bepalen.

Videobellen in de juiste houding

Als je personeel allemaal vanuit huis werkt, dan is het natuurlijk niet mogelijk om als vanouds samen in een vergaderruimte te gaan zitten voor besprekingen en vergaderingen. Om deze reden wordt er vaak gekozen voor een vergadering via een videogesprek als alternatief. Iedereen kan dan vanuit zijn eigen thuiswerkplek meepraten en mee vergaderen, zodat er alsnog als groep beslissingen kunnen worden genomen.

Steeds meer thuiswerkers zien de voordelen van het voeren van een videogesprek via een losse tablet in plaats van via de werklaptop. Met een los apparaat voor het videogesprek is het bijvoorbeeld een stuk makkelijker om documenten die je tijdens een vergadering nodig hebt op het scherm van je werklaptop in beeld te houden zonder dat je hiervoor je collega’s weg hoeft te klikken. Ook is het bijvoorbeeld mogelijk dat je werklaptop niet is voorzien van een camera, waardoor je genoodzaakt bent om het videogesprek via een ander apparaat, zoals bijvoorbeeld je tablet, te voeren.

Het nadeel van het voeren van een videogesprek via je tablet is dat je deze lastig rechtop neer kunt zetten op tafel. Het is dan mogelijk om de tablet ergens tegenaan te laten leunen, maar de kans dat de tablet dan omvalt en beschadigd raakt is dan groot. In andere gevallen houden werknemers de tablet met hun handen vast, maar dit kan voor vermoeide armen van het langdurig vasthouden zorgen.

In dat geval biedt een tablethouder uitkomst. Met de tablet in de houder heb je je handen vrij, kun je gemakkelijk je werklaptop bedienen, en voorkom je vervelende lichamelijke klachten.

Het mes snijdt aan twee kanten

Met behulp van deze ergonomisch verantwoorde producten kun je ervoor zorgen dat jouw personeel fijn thuis kan werken. Je voorkomt hiermee ongemak bij je werknemers, waardoor het thuiswerken fijner wordt bevonden. Dit zal zeker een positief effect hebben op het algemene werkplezier en kan er ook voor zorgen dat ziekteverzuim kan worden ingeperkt. Vergeet ook niet om je medewerkers te stimuleren om te sporten. Je kunt dit doet door bijvoorbeeld een telefoonhouder voor op de fiets in het kerstpakket mee te geven. Door jouw werknemers te voorzien van een ergonomisch verantwoorde werkplek voorkom je immers dat je werknemers op termijn lichamelijke klachten krijgen. Op die manier is een dergelijke investering dus goed voor je personeel, maar werkt het ook in je eigen voordeel als ondernemer.

Onze partners