Hoogeveen herindustrialiseert

2 mei 2017 13:31

Hoogeveen herindustrialiseert

Ooit, in de jaren van de wederopbouw, nam de industrialisatie in Hoogeveen een grote vlucht. Maar gaandeweg sloten industrieën hun deuren, denk aan Philips en Lucas Aardenburg (Thomassen Verblifa bestaat nog onder de naam ARDAGH), en kromp de werkgelegenheid. Nu staat Hoogeveen aan de vooravond van een nieuwe industrialisatie.

“Hoogeveners mogen meer trots uitstralen”, zo luidde onlangs de oproep van burgemeester Karel Loohuis bij zijn beëdiging voor een tweede termijn van zes jaar. “Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg”, zo hoor je vaker in onze regio. Wethouder Anne Wietze Hiemstra kan en blijft daarover meepraten: wat de typisch noordelijke bescheidenheid betreft verandert er voor hem niet veel als hij op 1 april aantreedt als burgemeester van Appingedam. “Er gebeurt in Hoogeveen zo veel, er zijn hier zulke interessante bedrijven. Natuurlijk hoor ik daarover als ik ondernemers spreek. Maar bij een bedrijfsbezoek is het telkens weer een ontdekking, of dat nu is bij Fokker Aerostructures, bij verpakkingsindustrie Ardagh of bij Tebra, waar industriële messen worden gemaakt. Eigenlijk hebben veel van de pakweg vierduizend bedrijven, die onze gemeente telt, wel iets bijzonders.”De economie bloeit weer. Ook in Hoogeveen. Medio 2013 was de dip het diepst: maar liefst 14,6% van de werkzoekenden zat aan de kant, het hoogste percentage in Noord-Nederland op Leeuwarden na. Ondertussen is Hoogeveen opgeveerd naar 9,2%, wat onder het landelijke gemiddelde van 9,8% ligt.

Triple-O

Hoe heeft Hoogeveen de werkeloosheid zo indrukwekkend omlaag gebracht? “Een belangrijke rol speelt ons mobiliteitscentrum dat de gemeente samen met Werkplein heeft opgezet”, vertelt accountmanager Economische Zaken van Samenwerkingsorganisatie De Wolden - Hoogeveen, Johann Bisschop. “Het mobiliteitscentrum is heel actief bezig om matches te maken tussen welke mensen ondernemers nodig hebben en de ‘beschikbare populatie in de bakken’, om dat zo eens te noemen. De accountmanagers Economische Zaken en die van Werkplein halen bij de bedrijven de vragen naar medewerkers op en gaan dan actief aan de slag. Overal waar we komen blijkt werk te zijn. We hebben zo in driekwart jaar tijd 300 vacatures opgehaald, waarvan we 60% hebben kunnen bemiddelen met mensen die thuis zaten. Die pakweg 180 mensen hebben we geplaatst in verschillende branches. Als vrachtwagen- of vorkheftruckchauffeur, als lasser, als administratief of technisch medewerker, in de horeca, de groenvoorziening, noem maar op.”Het sleutelwoord is: samenwerken. Drie gemeenten (Midden-Drenthe, Hoogeveen en De Wolden) werken samen met UWV, Alescon en Alfa-college met één doel: ongeveer zesduizend mensen weer aan een baan helpen. “Veel mensen willen graag, maar hebben een zetje nodig”, aldus Hiemstra. “Daar zorgen wij voor. We, dat zijn overheid, onderwijs en ondernemers. Triple-O dus. De assurantiebranche is een mooi voorbeeld. We werken samen met Unigarant, TVM, De Witte, Univé en enkele andere verzekeringsbedrijven, en Alfa-college om mensen zonder werk op te leiden tot WTF-gecertificeerde medewerkers. In vijftien weken tijd leveren we zo meer dan twintig medewerkers aan. Triple-O wérkt!”

Vierkant voor werk

Naast de ‘korte klap’ van mensen ophalen, scholen en aan een baan helpen is Hoogeveen ook drukdoende met de structurele verbetering van de economische groei in de regio, samen met de gemeenten Emmen, Coevorden en Hardenberg. Hiemstra vervolgt: “We zetten hierbij in op zowel het binnenhalen van nieuwe bedrijven als het behouden en verder ontwikkelen van gevestigde bedrijven. We focussen ons hierbij op vier sectoren: maakindustrie, chemie, biobased industrie en logistiek. Samen bieden deze sectoren 16% van de regionale werkgelegenheid, in Hoogeveen zelfs 18%. Landelijk wordt de 10% nog niet gehaald.”

Deze focus is aanbevolen door de Commissie-Vollebregt – Alberda van Ekensteijn, naar de namen van de voormalige CEO’s van Fokker Aerostructures en Teijin. Ondersteund door de rijks- en provinciale overheid heeft deze commissie een koers voorgesteld om te komen tot de ontwikkeling van vier succesvolle en kansrijke industriële sectoren. Een heuse herindustrialisatie dus, met Triple-O als basis.“Voor elk van de vier clusters ontwikkelen we netwerken van bedrijven”, aldus Bisschop. “Dat zijn geen borrelclubs, maar productieve netwerken die in contact staan met hbo- en mbo-onderwijsinstellingen, met de Technische Universiteit Twente en met de regio’s Zwolle en Assen-Groningen. Het moeten duurzame netwerken zijn. Met de vorming van het eerste zijn we al bezig: Met de zogenoemde ‘vierkant-steden’ laten we een veertigtal ondernemers van Technologiekring Twente kennis maken met een veertigtal ondernemers uit onze regio. We laten ons inspireren bij Fokker Aerostructures, het industriële vlaggenschip van onze regio.”

Bestendige netwerken moeten leiden tot nieuwe industriële successen. Zoveel mogelijk dingen samendoen, zo luidt het credo. Bijvoorbeeld samen investeren in onderzoek of samen dure machines aanschaffen. De deeleconomie als een van de dragers van succes….

Nieuw centrum

Naast vitalisering van het industriële klimaat geven ook andere vestigingsplaatsfactoren groen licht in Hoogeveen. Zo is de ontsluiting via de A28 en A37 perfect. Voor een snelle autoverbinding tussen de universiteitssteden Groningen en Enschede vindt een lobby plaats, net als voor een intercityverbinding naar en van de Randstad.

Ruimte om te ondernemen is er in Hoogeveen volop: bedrijventerreinen Buitenvaart 1, Riegmeer en De Wieken. Hiemstra wijst nog op een nieuw stadscentrum dat in ontwikkeling is. “We doen samen met nog negen middelgrote Europese steden mee aan RetailLink, een Europees kennisuitwisselingsprogramma voor de vitalisering van binnensteden. We doen dit op basis van onze verkiezing als ‘Beste Binnenstad 2014’ en een uitvoerige monitoring die ons zicht biedt op wanneer de meeste bezoekers komen, wat en waar ze uitgeven en nog veel meer. Een mooie onderbouwing voor een nieuwe Visie Binnenstad die staat voor een compacter en aantrekkelijker centrum met een hoge belevingsgraad.”

In mei 2018 vindt de afronding van RetailLink plaats in Hoogeveen. Inderdaad: er is veel om trots op te zijn!” «

Tekst: André Staas / Fotografie: Gerrit Boer

 

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.