Trias Energitica in de bouw

22 januari 2018 09:31

Trias Energitica in de bouw

De economie, voeding, kleding,  energie, alles staat tegenwoordig in het teken van duurzaamheid. Ook in de bouw ontkomt niemand aan het werken aan een duurzame ontwikkeling van de gebouwde omgeving.

Duurzaam bouwen kent vele aspecten die moeten leiden tot een gezonde woon- en werkomgeving en een zo gering mogelijke milieubelasting. Wat bij  de meeste mensen voorop staat in het duurzaamheidsdenken  is het besparen van energie.  Logisch. Energie is een substantiële kostenpost in het particuliere huishouden. In het bedrijfsleven zijn de kosten benodigd voor het  verwarmen, koelen, verlichten  van kantoor of bedrijfspand onderdeel van de totale energiekosten. Het aandeel van de benodigde gebouwenergie is hierbij afhankelijk van het bedrijfsproces.

In de bouwwereld  wordt de Trias Energetica gebruikt als strategie om tot een energiezuinig gebouw te komen. De Trias Energetica bestaat uit 3 stappen:

1.       Beperk de energievraag

2.       Gebruik energie uit hernieuwbare bronnen (zon, wind, water, biomassa)

3.       Indien nog eindige (fossiele) energiebronnen nodig zijn, gebruik deze dan zo efficiënt mogelijk.

De eerste stap kan de grootste besparing opleveren maar wordt vaak niet volledig benut.

Het beperken van de energievraag begint al in de ontwerpfase. Een goede zon-oriëntering én zonwering kunnen in alle jaargetijden de kosten voor verlichten, verwarmen en koelen verminderen.

Daarnaast is de gebouwschil  het meest bepalende onderdeel voor het beperken van de energievraag. De gebouwschil zijn de buitengevels, dak en de begane grondvloer. In de gebouwschil wordt in de meeste gevallen een isolatielaag opgenomen.  Isolatie komt in vele materialen en vormen  voor.

De grondstof voor isolatiemateriaal kan variëren van niet herwinbare grondstoffen als glas, steen tot  aardolie en gas. Herwinbare materialen kunnen zijn hout, hennep, vlas, papier, katoen en schapenwol. Elk materiaal heeft specifieke eigenschappen op het gebied van warmte-isolatie, warmteaccumulatie en vochtopname. Afhankelijk van de toepassing en verwerking spelen zaken als geluidsisolatie, brandvoortplanting, recyclebaarheid, milieubelasting  en gezondheid nog een rol.

En dan is er natuurlijk nog de prijs. Als we kijken naar warmte-isolatie is elke toename van isolatie een vermindering van warmteverlies. Een toename van isolatie kan bestaan uit meer m2 isoleren, een dikker isolatiepakket of toepassing van isolatie met een hogere isolatiewaarde.  Elke investering in extra isolatie zal zich dus op termijn terug verdienen. Afhankelijk van de toepassing, het materiaal  en de prijs van zowel isolatie als, bespaarde, energie zal de terugverdientijd korter of langer zijn.

Om tot een goed overwogen keuze te komen voor de korte en  lange termijn is het dus zaak goed advies in te winnen.  Een advies dat rekening houd met alle of naar wens een deel van alle aspecten die komen kijken bij het isoleren van een gebouw.

Marcel Andries

Bouwkundig adviseur/ontwerper

De Kraan 31

5056 EA Berkel-Enschot

013 544 70 28

info@andriesbouwadvies.nl

www.andriesbouwadvies.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.