‘Samen werken aan werk’

8 oktober 2019 16:05

‘Samen werken aan werk’

Het Werkgeversservicepunt Midden-Gelderland (WSP) adviseert werkgevers over uiteenlopende personele vraagstukken op het gebied van inclusief ondernemen. Vanuit deze doelstelling helpt het WSP mensen met een uitkering en met diverse talenten aan werk.

“Het Werkgeversservicepunt Midden-Gelderland is een gezamenlijk initiatief van de 9 gemeenten Arnhem, Doesburg, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Rheden, Rozendaal, Westervoort en Zevenaar, het UWV Werkbedrijf.”, vertelt directeur Angèle Welting. “We zijn een open organisatie en werken intensief samen met werkgeversorganisaties, sociale partners, kennisinstellingen en scholen. Onze sociale opdracht is om samen met onze partners arbeidskansen te creëren voor de groep mensen die vanwege uiteenlopende redenen moeilijk aan een baan kunnen komen. Om deze mensen te helpen, kijken wij vooral naar wat er wél kan. Wij willen werkgevers de meerwaarde laten inzien van inclusie, de match tot stand brengen.”

Maatwerk

Angèle Welting en haar collega’s hebben een realistische kijk op de arbeidsmarktvraagstukken anno nu. “Absoluut, we staan stevig en midden in de maatschappij en beseffen dat niet iedere vacature zo in te vullen is. Het schaap met de 5 poten waar veel werkgevers naar op zoek zijn, bestaat nu eenmaal niet. Maar, en daar leg ik graag de nadruk op, door op een andere manier naar de arbeidsmarkt te kijken kunnen er verrassende matches ontstaan tussen werkzoekenden en werkgevers. Dat vereist maatwerk. Zo hebben we recent bij een banketbakker in de regio een blinde man geplaatst. Door een aantal aanpassingen in het productieproces bij de bakkerij was de arbeidsplaats passend voor hem.”

De Ontmoeting

Een inclusieve arbeidsmarkt sluit zo min mogelijk mensen uit, of je nu afstand hebt of niet. Angèle Welting: “Participatie is uiteindelijk de sleutel. Veel mensen staan om uiteenlopende redenen langs de kant, terwijl ondernemers het aantal niet ingevulde vacatures zien stijgen. Dat spanningsveld moeten we samen oplossen. We slaan dan ook de handen ineen met een scala aan organisaties, bedrijven en instellingen. Zo is het WSP medeorganisator van lunchbijeenkomsten over inclusiviteit, informatiebijeenkomsten over vrouwen in technische beroepen, banenmarkten voor opleidingen in de horeca en vervoer en Meet & Greets en speeddates bij grote bedrijven: allemaal activiteiten die gericht zijn op het samenbrengen en matchen van werkgevers en werkzoekenden in deze regio. “De Ontmoeting staat hoog op onze agenda. We werken hard aan het vergroten van dit netwerk van en voor inclusieve werkgevers. Werkgevers die de ambitie hebben om met inclusie aan de slag te gaan. Het netwerk verbindt deze werkgevers en is een podium voor ambassadeurs. Samen met de Provincie Gelderland, Scalabor, de Normaalste Zaak en Inclusief Werkgeven Midden-Gelderland organiseren wij op 31 oktober in het provinciehuis in Arnhem een grote regiobijeenkomst over de inclusieve arbeidsmarkt in de regio. Ondernemers en werkgevers zijn van harte uitgenodigd.”

Harrie

Het WSP adviseert werkgevers met verschillende instrumenten. “Wij zijn het aanspreekpunt voor vragen over subsidies, arbeidsmarkt gerelateerde vraagstukken en regelingen. Werkgevers krijgen bij ons één contactpersoon: een accountmanager met kennis van de branche en kennis van de werkzoekenden binnen die branche. Dat het aannemen van iemand met een afstand inspanningen vergt beseffen wij terdege.” Uit onderzoek blijkt dat wanneer een naaste collega een werknemer met een afstand goed en structureel ondersteunt, de kans op een duurzame samenwerking groter wordt. Een instrument is de zogenaamde Harrie-training wat staat voor Hulpvaardig, Alert, Realistisch, Rustig, Instruerend en Eerlijk. In twee dagen leert een collega-werknemer om te gaan met een collega met een arbeidsbeperking.

Denk verder dan de vacature

Om de krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan en zo veel mogelijk mensen aan een baan te helpen, is het noodzakelijk om op een andere manier naar de invulling van arbeidsplaatsen te kijken. “In het verleden was vooral het cv belangrijk: wat heb je gedaan en wanneer heb je dat gedaan. Niet dat dat helemaal niet meer belangrijk is, maar we zien een verandering. Welke karaktereigenschap past bij de functie die ingevuld moet worden? Welke ervaring heb je nou precies nodig? Welke hulp heb je nodig om ergens langdurig te kunnen werken? Veel inclusieve werkgevers willen wel, maar zoeken nog naar het hoe.”

Een vergaande vorm van de veranderende inzichten is het Amerikaanse bedrijf Greyston Bakery. Zij nemen letterlijk iedereen in dienst via het model Open Hiring. Hun motto is: ‘We don’t hire people to bake brownies, but we bake brownies to hire people.” Mensen die zich op een lijst hebben ingeschreven, worden op volgorde van aanmelding aangenomen. In Amsterdam opent binnenkort ook een eerste vestiging. “Ik vind het een inspiratiebron voor sociale ondernemers in Nederland om anders te kijken naar inclusief werkgeverschap.”

Laat je inspireren

Angèle Welting staat open voor nieuwe samenwerkingsverbanden en ideeën. “Iedereen moet de kans krijgen om mee te doen in het arbeidsproces. Arbeid is een belangrijke factor in een mensenleven, het is meer dan alleen geld verdienen. Het geeft mensen een doel, structuur en erkenning. Ik nodig werkgevers en ondernemers dan ook van harte uit om bij ons op de koffie te komen of een van onze accountmanagers uit te nodigen voor een kennismakingsgesprek. «

Werkgeversservicepunt Midden-Gelderland

Informatie: www.wsp-mg.nl

Tekst: Mathilde Lentjes

Fotografie: Jacques Kok

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.