Gemeente Arnhem: Nu investeren om samen uit de crisis te komen

11 december 2020 12:00

Gemeente Arnhem: Nu investeren om samen uit de crisis te komen

Dat de arbeidsmarkt op zijn kop staat behoeft weinig betoog. Complete sectoren zoals de luchtvaart, het toerisme en

de horeca, zouden zonder overheidsbemoeienis zondermeer omvallen. Maar ook het onderwijs kreeg flinke klappen.

Om de crisis het hoofd te bieden maakt Arnhem extra geld vrij via de zogeheten herstelagenda. Ook de provincie

en het Rijk zetten alles op alles om onderwijs en arbeidsmarkt te ondersteunen. Wethouder Martien Louwers van

gemeente Arnhem maakt zich sterk voor de kwetsbare groepen, voor werkgelegenheid en voor afstemming tussen onderwijs en arbeidsmarkt.

PRAKTIJKONDERWIJS ONDER DRUK

Het online-onderwijs gaat voor veel groepen redelijk, maar voor praktijkonderwijs gaat dat niet op. Een deel van het praktijkonderwijs vindt op school plaats, dat kan onder voorwaarden weer. Maar stages en leerwerkplekken zijn heel moeilijk te krijgen. Zonder praktijkervaring kunnen jongeren de arbeidsmarkt niet op. Daardoor is er straks nog een groter tekort aan gekwalificeerd personeel. Wethouder Martien Louwers roept werkgevers dan ook op: “Wees creatief, kijk vooral wat er wel kan om toch die stageplek beschikbaar te stellen: parttime, aangepast, gedeeld met een andere werkgever, er is van alles mogelijk.” Martien Louwers is wethouder met onder meer de portefeuilles Werk & Inkomen en Inclusie. De PvdA-prominent zou graag zien dat bedrijven meer doen om stageplekken te verzorgen en om mensen uit kwetsbare groepen in dienst te nemen.

“Natuurlijk doen veel ondernemers er momenteel alles aan om überhaupt te overleven. Maar straks zitten we met een generatie die de opleiding niet kan afmaken en ongekwalificeerd de school verlaat.” Het betreft volgens haar alle typen onderwijs: mbo, hbo, speciaal onderwijs en leerwerktrajecten en in veel sectoren.

DE WERKGEVER ONTLASTEN

“We zien dat er veel jongeren en veel flexwerkers momenteel een bijstandsuitkering aanvragen. Vaak zijn het jongeren zonder startkwalificatie of met weinig werkervaring. We willen die groep zo snel mogelijk weer aan het werk krijgen, waarbij ze met verkorte routes kunnen bij- of omscholen”, legt ze uit. “We noemen dat ‘brancheontwikkeltrajecten’, dus dat we bijvoorbeeld in de schoonmaakbranche of de zorg leerwerktrajecten aanbieden.” Zo wordt bijvoorbeeld in de zorg verpleegkundig personeel ontlast door mensen die weliswaar niet volledig geschoold zijn in de zorg, maar wel kunnen assisteren. ROC Rijn IJssel zorgt voor een verkorte specifieke scholing. Martien Louwers ziet ook het dilemma bij werkgevers. “Ze willen absoluut meewerken, maar in de praktijk kun je niet iedereen zomaar ergens neerzetten.

In Rijnstate bijvoorbeeld zie je mensen die ernstig ziek zijn of overlijden. Niet iedereen is geschikt om in zo’n omgeving te werken. Ik snap echt dat ondernemers niet altijd de ruimte hebben om werknemers te begeleiden”, constateert ze. “Maar ik wil wel graag dat zij weten dat er ondersteuning mogelijk is, dat de gemeente kan helpen door bijvoorbeeld de begeleiding te regelen en een opleiding aan te bieden. We kunnen heel veel zorg wegnemen door dat allemaal te regelen voor de werkgever via het Werkgeverservicepunt.

MIDDEN GELDERLAND WERKT DOOR

Bij sommige werkgevers is te weinig werk en dreigen medewerkers hun baan te verliezen. Bij andere werkgevers is juist een tekort aan medewerkers. Bijvoorbeeld in de zorg, logistiek, distributie, supermarkt, food en techniek. Gemeente Arnhem heeft samen met Werkgevers Servicepunt MiddenGelderland, het UWV en een uitzendbureau een platform in het leven geroepen om dergelijke capaciteitsvraagstukken op te lossen. “Onder de noemer ‘MiddenGelderland Werkt Door’ brengen we tijdelijke over- en ondercapaciteit van personeel bij elkaar. Als er daarvoor opleiding nodig is, dan kunnen we dat inzetten”, legt Martien Louwers uit. “Zo dragen we er gezamenlijk aan bij dat mensen hun baan en salaris behouden, zich waardevol blijven voelen en de economie zo goed mogelijk doordraait.” Dat staat ook te lezen op de website van Midden-Gelderland Werkt Door; een nauwe samenwerking tussen publieke en private partijen. Via Midden Gelderland Werkt Door kunnen ze hun netwerken en kennis delen en overkoepelend over branches heen kijken. Het toerisme bijvoorbeeld, is behoorlijk ingestort. Een werkgever had daardoor tien buschauffeurs thuiszitten. Midden-Gelderland Werkt Door wist ze alle tien te plaatsen bij een transportbedrijf. Ook tijdelijk uitlenen is een mogelijkheid. Zeven adviseurs staan direct klaar voor de ondernemers met vragen op personeelsgebied. Overigens kunnen werknemers en werkzoekenden een gratis ontwikkeladvies aanvragen. Daarmee krijgen ze zicht op het toekomstperspectief van hun huidige vak en waar de kansen op de arbeidsmarkt liggen.

HORECASETTING BIJ SCALABOR

Martien Louwers ziet dat jongeren uit de kwetsbare groepen moeilijk aan een stageplaats kunnen komen. “Een stage is nog steeds een vereiste om je opleiding af te maken. Dus ik zou de ondernemers willen oproepen hen te helpen aan een stageplek”, benadrukt ze. “Want anders hebben we straks een nog veel groter probleem, omdat ze niet kunnen afstuderen en wellicht stoppen met hun opleiding. We willen met zijn allen toch niet dat ze ongekwalificeerd op de

arbeidsmarkt komen?” Het is bijvoorbeeld voor de horeca niet mogelijk stageplekken te regelen om het simpele feit dat die op het moment van schrijven nog gesloten is. “De jongeren die praktijkonderwijs krijgen, moesten na de eerste lockdown opnieuw beginnen. Die hebben een verloren half jaar. Voor de horeca en detailhandel hebben we

nu geregeld dat die leeromgeving wordt nagebootst in een bedrijfshal van Scalabor.” Scalabor is het arbeidsontwikkelbedrijf voor Midden-Gelderland, dat mensen die dat nodig hebben naar passend en zo regulier mogelijk werk begeleidt. “De jongeren die voor de horeca gekozen hebben als profiel, krijgen de gelegenheid een ander profiel te kiezen. Maar als ze toch passie hebben voor de horeca, dan hebben ze de leeromgeving bij Scalabor.”

NEEM CONTACT OP

“Bij een ‘normale’ crisis worden alle branches geraakt, dat is nu niet zo. De schoonmaakbedrijven moesten bijvoorbeeld even schakelen. Bepaalde plekken hoeven even niet schoongemaakt te worden simpelweg omdat ze dicht zijn, andere juist extra”, vertelt de wethouder. Zij spreekt met enige regelmaat ondernemers uit verschillende branches. “Sommige zijn alleen maar aan het overleven, maar er zijn ook ondernemers die nu of in de nabije toekomst nog steeds een vraag naar personeel hebben. Als bedrijven personeel uit de kwetsbare groepen aannemen, kunnen wij helpen om de match te laten slagen. Bijvoorbeeld door een jobcoach van ons of een eigen jobcoach die deels door ons vergoed wordt.” Ook ander maatwerk behoort tot de extra inspanningen van Gemeente Arnhem. “Als een werkgever het nu lastig vindt iemand in vaste dienst te nemen, kunnen we detacheren via Stichting aan de Slag van Scalabor. We nemen dan een deel van het ondernemersrisico weg.” Voor de bekostiging van deze activiteiten heeft de gemeente extra budgetten vrijgemaakt. “We hebben een herstelagenda vastgesteld en kunnen vijf miljoen euro extra investeren de komende twee jaar om mensen aan het werk te houden of weer aan het werk te helpen. Dus extra opleiden, extra van werk naar werk begeleiden, extra jobcoaches inzetten, zzp’ers ondersteunen. Alles wat nodig is.”

Alleen als we samenwerken en samen bereid zijn te investeren, kunnen we samen uit de crisis komen. Neem contact op met gemeente Arnhem of het Werkgevers Servicepunt. «

www.arnhem.nl

www.wsp-mg.nl

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.