Vastleggen en overdragen van bedrijfskennis

18 april 2017 10:16

Vastleggen en overdragen van bedrijfskennis

Bedrijfsspecifieke kennis zit vaak grotendeels in de hoofden van en wordt overgedragen door enkele sleutelpersonen in het bedrijf. Flexibilisering en pensionering kunnen dan een bedreiging zijn voor de continuïteit.

Nu veel in bedrijven opgegroeide vakmensen de AOW-gerechtigde leeftijd naderen, hun opvolgers schaars zijn en er vaak wordt gewerkt met flexibele contracten, is het meer dan ooit nodig om bedrijfsspecifieke kennis vast te leggen. “Laat deze belangrijke kennis niet de deur uit lopen”, waarschuwen Jenny van den Bovenkamp, directeur van Aeres Tech, en Loes Meijboom, business manager van ACOLE Productions.

Twee specialismen verenigd: lesmateriaal maken en lesgeven

ACOLE Productions is gespecialiseerd in het vastleggen van bedrijfsspecifieke kennis in lesmateriaal, zodat er ook in de toekomst op kan worden gebouwd. Sinds 1 januari 2017 is ACOLE onderdeel van Aeres Tech, een opleidingsbedrijf in de techniek en onderdeel van de holding Aeres, waartoe ook verschillende vmbo- en hbo-instellingen in de groene sector behoren. Jenny van den Bovenkamp: “Wij werkten al langer samen met ACOLE voor de ontwikkeling van ons lesmateriaal. Toen oprichter en eigenaar Harry Opdam aangaf terug te willen treden, hebben wij ACOLE overgenomen. Lesmateriaal ontwikkelen is een vak apart, net als lesgeven. Door onze samenwerking kunnen we klanten nu een compleet pakket bieden.”Aeres Tech is gespecialiseerd in de mobiele, koude- en klimaattechniek. “In een van deze branches hebben wij gezorgd voor standaardisatie door het ontwikkelen van een leergang koudetechniek. Dus naast maatwerk dragen we ook bij aan branchebrede ontwikkelingen.”

“Laat deze belangrijke kennis niet de deur uit lopen”

Vastleggen, archiveren, beheren en onderhouden

Loes Meijboom werkt al vanaf het begin bij ACOLE: “ACOLE is ontstaan vanuit de afdeling Opleidingen van Fokker. Wij ontwikkelen lesmateriaal in coproductie met onze opdrachtgevers. Daarbij richten we ons niet alleen op de techniek, maar we hebben bijvoorbeeld ook opleidingen voor de sociale werkvoorziening ontwikkeld. Onze opdrachtgevers brengen de kennis in en wij leggen die vast in lesboeken en e-learningmodules, in de taal van de klant. De modules zijn onderwijskundig goed onderbouwd en zijn auteursrechtelijk eigendom van de klant. Door de lesstof samen met de klant te ontwikkelen houden wij de kosten beperkt.”

Als de kennis eenmaal vastligt, kan ACOLE deze ook actueel houden. “Wij hebben een systeem voor beheer en onderhoud van het lesmateriaal. Alle kerngegevens van de opleiding worden in een database vastgelegd. In overleg met de opdrachtgever actualiseren we de gegevens, zodat steeds de nieuwste versie beschikbaar is. Daarnaast hebben we een cursist/medewerker-volgsysteem en sinds kort ook een coaching app, waarmee cursisten worden gevolgd en gestuurd. Alles staat in het teken van ‘een leven lang leren’.”

1+1=3

Volgens Jenny van den Bovenkamp is de trend dat bedrijven steeds meer eigen opleidingen opzetten. “Het lesmateriaal is op het bedrijf toegesneden. ACOLE ontwikkelt veel modules voor een digitale leeromgeving, e-learning. Samen kunnen we een mix bieden: ‘blended learning’. Zo’n 80 procent van onze opleidingen bestaat uit praktijk, ‘learning by doing’. Aeres heeft in Ede de beschikking over een groot en modern opleidingscentrum met goede trainers.” Aeres Tech en ACOLE Productions vullen elkaar meer dan volledig aan, zegt Loes Meijboom: “Samen bieden we maatwerk, van ontwikkeling tot en met uitvoering.” «

ACOLE Productions BV www.acole.nl / www.aerestech.nl

Tekst: Wendy van Schie / Fotografie: Luuk Gosewehr

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.