Gepubliceerd op 3 januari 2019

De 3 belangrijkste deelstaten voor je Duitse webshop

Als jij besluit de Duitse markt te veroveren krijg je te maken met allerlei verschillende aspecten. Culturele verschillen, online gedrag, populaire betaalmethodes – er is al veel over geschreven. Maar weet je ook al op welke deelstaat jij je wilt richten?

16 Bundesländer
Deelstaten kun je niet vergelijken met onze provincies. Iedere deelstaat heeft een eigen regering met eigen wetten. Deze zijn net zo leidend als ons landsbestuur en onze nationale wetten. In 2016 is er onderzoek gedaan naar de online bestedingen bij onze Oosterburen. Hieruit bleek dat er wat betreft online aankopen, vijf deelstaten met kop en schouders bovenuit steken. De top drie, die bespreken we hieronder

  1. Noordrijn-Westfalen
    Verantwoordelijk voor 20% van de totale online aankopen

Duitsland telt 88 miljoen inwoners, waarvan er zo’n 17,9 miljoen in Noordrijn- Westfalen wonen. Dit maakt van Noordrijn-Westfalen het grootste Bundesland. De grootste steden zijn Keulen, Düsseldorf, Münster, Arnsberg en Detmold. De deelstaat kent een grote metaal- en staalindustrie. Deze sterk geïndustrialiseerde en belangrijkste economische regio staat ook wel bekend als het Ruhrgebied. Als gevolg hiervan hebben veel arbeiders zich hier gevestigd.

  1. Beieren
    Verantwoordelijk voor 19,1% van de totale online aankopen

Beieren heeft niet alleen het grootste oppervlak, maar is ook het rijkste Bundesland. Dit is één van de reden waarom Beieren met “maar” 12,9 miljoen inwoners, in percentage toch dicht bij Noordrijn-Westfalen ligt. De bevolking is conservatiever, maar geeft veel uit. De grootste steden in het land zijn München, Ingolstadt, Augsburg, Nürnberg en Regenburg. De deelstaat staat bekend om de auto-industrie, zo is Beieren de bakermat van BMW en München.

  1. Nedersaksen
    Verantwoordelijk voor 10,1% van de totale online aankopen

Tot slot is er Nedersaksen met grote steden als Hannover, Osnabrück, Wolfsburg, Braunschweig en Oldenburg. In tegenstelling tot Noordrijn-Westfalen en Beieren, staat Nedersaksen bekend om de landbouwcultuur. De gemiddelde leeftijd is gemiddeld 44,3 jaar en hiermee staat het Bundesland in de top 5 van deelstaten met oudste inwoners De 7,95 miljoen inwoners worden gezien als nuchter, gereserveerd en ze spreken een dialect dat verwant is aan het Nederland, namelijk Plattdeutsch..

En die andere deelstaten?
Uit het 2016 onderzoek kwam naar voren dat 5 deelstaten samen verantwoordelijk zijn voor 65% van het totale aantal online aankopen in Duitsland. In het whitepaper ‘Verleg de grenzen van je webshop: hoe behaal je resultaat in Duitsland?’ uitgegeven door Tomahawk Digital Marketing, vind je de resterende 2 deelstaten. Daarnaast biedt het whitepaper je handvatten voor een succesvolle uitbreiding naar Duitsland.

Tomahawk Digital Marketing heeft al meerdere bedrijven geholpen met een succesvolle uitrol naar Duitsland. Ontdek de mogelijkheden voor jouw webshop op de website van dit online marketing bureau in Nijmegen

Onze partners