Gepubliceerd op 11 september 2018

Zonnepark Zierikzee krijgt gestalte

Op een steenworp afstand van het hoofdkantoor van Saman Groep wordt een van de grootste zonneparken in de regio aangelegd. Het park van 12,8 hectare heeft een capaciteit van 13.750.000 KwH, hetgeen gelijk staat aan het jaarverbruik van 4.200 huishoudens of 10 procent van het jaarlijks stroomverbruik op Schouwen-Duiveland.

Na de aanleg van de dijken en het slaan van de palen voor de onderconstructie worden de metalen frames geplaatst. Hierop worden deze maanden de 41.000 zonnepanelen gelegd. Vervolgens vindt de bekabeling plaats en worden de omvormers aangesloten. Naar verwachting zal in december de officiële opening van het zonnepark zijn. Vervolgens kan de eerste stroom aan het energienet worden geleverd.

Initiatiefnemer

Saman Groep is initiatiefnemer van het project, waarin Rabobank Oosterschelde als financier participeert. Saman bankiert bij de Rabobank sinds de bouw in 2016 van haar nieuwe zichtlocatie, vlakbij de Zeelandbrug. ,,Met de komst van het Borssele Park is de offshore windenergie een belangrijke groeimarkt voor Zeeland, maar ook een groot zonnepark zoals in Zierikzee is goed voor de bedrijvigheid in de regio”, aldus Ad de Korte, directievoorzitter van Rabobank Oosterschelde. Saman Groep is totaalinstallateur op het gebied van comfort &  duurzaamheid.

Ad de Korte, Daniël Lodders en André Smit op de locatie waar het zonnepark in aanbouw is.

Groene stroom

,,Via het Zonnepark Zierikzee maken we groene stroom van Zeeuwse bodem bereikbaar voor een breed publiek”, zegt Daniël Lodders, algemeen directeur van Saman Groep. ,,De effectiviteit en rentabiliteit bij duurzame oplossingen wordt steeds beter. Zo wordt de terugverdientijd bij zonnepanelen aanmerkelijker korter”, aldus André Smit, sr accountmanager grootbedrijf bij Rabobank Oosterschelde. Als panden niet voldoen aan de energielabels die ze in de toekomst moeten hebben, heeft dat een negatieve impact op de waarde van de woning”, aldus De Korte.

Onze partners