‘Vierde industriële revolutie raakt ons allemaal’

31 oktober 2016 15:01

‘Vierde industriële revolutie raakt ons allemaal’

foto-8-9Het verbinden van ‘dingen’ met het internet is niet nieuw. Iedereen kent wel de slimme thermostaat die het mogelijk maakt om op afstand de kachel aan te zetten of de app waarmee op afstand de verlichting in een woning ingeschakeld of gedimd kan worden. “Industrie 4.0 reikt nog veel verder - en dan wordt het voor bedrijven pas interessant!”

Veel apparaten die verbonden zijn met internet maken daarvoor gebruik van WiFi of bluetooth. Nadeel is het beperkte bereik (enkele tientallen meters) en het relatief hoge stroomverbruik (maximaal een jaar op een batterij). Voor apparaten die buiten gebruikt worden, in een industriële omgeving of vaak van plaats veranderen is WiFi of bluetooth dus geen optie. “De techniek is nu zover dat met een enkele batterij en een klein stukje elektronica verbindingen over grote afstanden gemaakt kunnen worden met het internet”, vertelt Rob Schomaker van Syrinx. “En vroeg of laat krijgt iedereen daarmee te maken, gewild of ongewild.” Zo zijn er diverse proefprojecten gelanceerd waarin deze IoT-technologie getest wordt. “KPN zet een landelijk dekkend netwerk op waardoor apparaten en ‘dingen’ met het netwerk verbonden worden. Er ontstaan ook lokale netwerken en zelfs een privé-netwerk binnen de muren van een fabriek of groot gebouw is goed mogelijk.” De proefprojecten variëren van slimme fietsen die op elk moment kunnen aangeven waar ze zijn en of ze op een ongebruikelijk moment in beweging komen (lees: gestolen worden). “Het landelijke netwerk geeft het signaal door aan een server zodat degene die toegang heeft tot deze informatie in actie kan komen.”

SNELLE TOEPASSING

Waterschappen tonen ook interesse. “Nu houden zij waterhoogtes in de gaten, controleren pompen van gemalen op functioneren en meten de grondwaterhoogte in natuurgebieden: alles met mankracht. Sensoren kunnen op al deze plekken die data doorgeven. Dat resulteert niet alleen in een enorme kostenbesparing maar is ook een veel adequater waarschuwingssysteem.”

Groot voordeel van het IoT is dat de sensoren niet via bekabeling verbonden hoeven worden en dat de ‘kastjes in het veld’ op één enkele batterij jarenlang hun werk kunnen doen. “Waar voor het plaatsen van een sensor aan het spoornet (bijvoorbeeld voor het monitoren van de temperatuur van de rails om gladheid te voorkomen) vaak honderden meters kabel ingegraven moest worden, is een draadloze sensor in enkele minuten geplaatst. Dat scheelt gigantisch in de inzet van mensen en machines. En er hoeft geen trein omgeleid te worden.” De geplaatste sensoren geven direct data door. “Door in dijken sensoren te plaatsen die draadloos verbonden zijn kan tegen veel lagere kosten een betrouwbaar meetnet gerealiseerd worden.”

BREDE BLIK

Syrinx past deze nieuwe LoRa-technologie al toe voor verschillende klanten. En dat heeft het bedrijf geen windeieren gelegd. “Wij verbinden producten van onze klanten met het internet waardoor ze informatie delen met de gebruiker en we met één druk op een knop kunnen zien wat de status van een apparaat is, waar het zich ook bevindt.” Doordat KPN en andere telecommaatschappijen wereldwijd hun netwerk van GSM-masten geschikt maken voor de LoRa-technologie, kunnen bedrijven hun producten met deze technologie uitrusten, ongeacht waar deze uiteindelijk belanden. “Feitelijk is dít waarom we spreken van een nieuwe revolutie. Zelden is op mondiale schaal een nieuwe technologie zo snel uitgerold en toegepast. Als je daarbij optelt dat er naar verwachting in 2020 zes keer zoveel dingen met het internet verbonden zijn dan dat er mensen op aarde rondlopen dan krijg je een idee van de schaalgrootte waarover we hier praten. Wij zijn er bij Syrinx best trots op dat wij daar vanaf het eerste uur aan meegewerkt hebben!”

WERELDWIJD INZETBAAR

Marc Emmers is ontwikkelaar bij Syrinx en houdt zich bezig met de ontwikkeling van de LoRa-applicaties. “Eigenlijk zijn het kleine zendertjes met een bereik van ongeveer vijftien kilometer. Ze staan in verbinding met zogenaamde gateways, een soort modems die in de KPN-zendmasten zijn gemonteerd. Deze apparaatjes versturen een soort sms’jes. Hierin zit alle data die de gebruiker wil versturen of nodig heeft om bijvoorbeeld de positie van een fiets of de waterhoogte in een natuurgebied door te geven.” Voor deze communicatie geldt het speciale LoRaWAN-protocol, een nieuwe wereldwijde standaard. De IoT-producten die wij in Nibbixwoud maken, kunnen dus ook in bijvoorbeeld Spanje of de VS ingezet worden. “Containers met waardevolle of bederfelijke goederen die in Rotterdam worden voorzien van zogenaamde LoRa-trackers kunnen overal ter wereld gevolgd worden. Zo weet de gebruiker in Brazilië precies wat de temperatuur tijdens het transport geweest is en of iemand zonder toestemming de deur van een container geopend heeft.”

Schomaker: “We hebben bij Syrinx een techniek ontwikkeld met basiscomponenten waarmee heel snel een proefprojectje gedaan kan worden: een zogenaamde Proof of Concept, PoC. Zo kunnen potentiële klanten nagaan of deze nieuwe techniek ook voor hen voordelen biedt.” En dat kan van alles zijn: legionellapreventie in gebouwen, het bewaken van verlichting langs wegen, bewaking van koelinstallaties in winkels, het meten van de luchtkwaliteit in scholen, afvalcontainers die aangeven wanneer ze bijna vol zijn… “Je kunt het zo gek niet bedenken of het is met deze basismodules aan te tonen. Na zo’n proefproject gaan we met de klant om tafel om maatwerk te leveren. Voor de klant is het dan al duidelijk dat het hem geld gaat opleveren, voor ons is het nog maar een hele kleine ontwikkeling van PoC naar maatwerk waardoor de klant snel en tegen weinig kosten zijn eigen specifieke product ontvangt.”

www.syrinx.nl

Tekst: Isabelle Brus / Fotografie: Marcel Rob

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.