Goed geworteld

8 december 2017 11:30

Goed geworteld

Ze staan letterlijk met hun voeten in de klei bij De Woonschakel. 
Al 100 jaar. De Westfriese woningcorporatie is bovendien kerngezond. “Omdat wij altijd het belang van onze huurders voorop stellen. 
En we kijken al 100 jaar vooruit.”

Duurzaam beheer van woningen. Dat betekent voor De Woonschakel niet alleen dat ze kijken naar technische aspecten zoals isolatie en goed onderhoud maar juist ook naar softe aspecten van duurzaamheid zoals de leefbaarheid in de buurt en het individuele woongenot van huurders. “Smaken verschillen, daar is iedereen het over eens. Dus waarom zou je een heel woonblok in een keer van een nieuwe keuken voorzien als je weet dat niet iedereen dat op dat moment wil, ze bovendien niet allemaal dezelfde keuken willen en sommigen zelfs graag willen bijbetalen voor wat meer luxe? Maatwerk staat voorop in onze benadering”, vertelt Albert Gieling, directeur van De Woonschakel.

Dichtbij de kern

Dat die aanpak werkt, blijkt uit de hoge waarderingscijfers die huurders de corporatie geven. En dat ze het bij De Woonschakel ook bedrijfsmatig heel slim aanpakken, is terug te zien in de beheerkosten. “In de landelijke benchmark van brancheorganisatie Aedes scoren we op dat terrein een A - het hoogst haalbare.” De Woonschakel is altijd dicht bij zijn kerndoelstelling gebleven. “Dat kun je scharen onder de Westfriese nuchterheid, voor ons is het gewoon logisch. Corporaties zijn opgericht om betaalbare huisvesting te realiseren, dat is dus wat we doen.”

In het verlengde daarvan liggen volgens Albert Gieling dat er continu contact is tussen De Woonschakel en de huurders, maar ook dat de lijnen met gemeente, maatschappelijk werk en andere instanties kort zijn. “Want we willen niet alleen dat onze woningen betaalbaar zijn, we willen ook dat mensen er niet te lang op moeten wachten en we willen dat de leefbaarheid in de wijken goed is. En dus zijn we ook transparant over de manier waarop we onze inkomsten besteden: we houden grip op onze financiën en kunnen de keuzes die we maken altijd onderbouwen.”

Wie jarig is, trakteert. Reden voor De Woonschakel om dit jaar de huren niet te laten stijgen. “Een echt cadeau voor onze bewoners.”

Huurder op één

Dat neemt niet weg dat er voor De Woonschakel ook wat uitdagingen liggen. “Er is veel meer nieuwbouw nodig om aan de groeiende vraag naar betaalbare sociale huurwoningen te voldoen. Verder staat duurzaamheid hoog op de agenda: we onderschrijven de ambities op dat vlak maar moeten tegelijkertijd wel realistisch zijn over de financiële en praktische haalbaarheid ervan. Massaal oude woningen slopen is ondanks alles geen haalbare kaart denken wij.” En dan is er nog het effect van de overheidsmaatregel van het passend toewijzen van woningen: dat werkt soms ontwrichtend op wijkniveau. “We snappen de gedachte erachter wel, maar zien flink wat praktische problemen.”

Wat zeker ook de aandacht van De Woonschakel heeft, is het contact met de huurders. “Dat willen we absoluut op peil houden. Nu de huurdersvereniging is opgeheven, komt er een huurdersraad om de interactie met bewoners te garanderen en de voor ons zo noodzakelijke input van die kant zeker te stellen”, vertelt Albert Gieling. «

www.dewoonschakel.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.