Financiële redzaamheid

7 oktober 2020 10:57

Financiële redzaamheid

Er zijn in Nederland honderdduizenden mensen die niet rond kunnen komen van hun inkomen. Nooit op vakantie kunnen, geen Sinterklaas of verjaardag vieren, kleding moeten kopen bij de kringloopwinkel en afhankelijk zijn van de voedselbank. En dit zijn niet alleen mensen die van een uitkering rond moeten komen. Van de 300.000 kinderen die in Nederland in armoede opgroeien hebben 40% werkende ouders. Maar ook zij kunnen het dus – in een van de rijkste landen van de wereld – niet rooien. Veel armoede wordt veroorzaakt door schulden die in het verleden gemaakt zijn en deze oude schulden zorgen voor een continue neerwaartse spiraal.

De eenvoudigste manier om armoede tegen te gaan is dan ook om in een keer alle schulden kwijt te schelden. Het merendeel van deze schulden staat sowieso uit bij de overheid; belastingdienst, energiemaatschappijen, lokale lasten. Bovendien besteedt de overheid jaarlijks meer aan schuldhulpverlening dan de hoogte van de schulden zelf. Maar los je het daarmee echt op? Want het wordt dan wel heel gemakkelijk om schulden te maken en zo betaalt de ene Nederlander voor de schuld van de andere. Alternatief is om de lagere lonen te verhogen. Voordeel daarbij is dat meer loon leidt tot meer koopkracht en er dus meer wordt geconsumeerd. Maar is dat dan niet ook direct de valkuil en heeft dit dan niet als effect dat meer uitgaven leiden tot meer armoede?

Meer heil valt te verwachten van educatie; hoe ga je met je geld om, hoe maak je een budget, hoe krijg je inzicht in inkomsten en uitgaven? Velen van ons hebben dit vanuit huis meegekregen, maar dit geldt lang niet voor iedereen. Ook op scholen wordt hier niet altijd aandacht aan besteed. En in een wereld die steeds complexer wordt is het heel gemakkelijk om de kleine lettertjes niet te lezen. In een digitale wereld kun je met een druk op de knop een hoop geld overmaken. Mijns inziens zou er dan ook veel meer nadruk gelegd moeten worden op preventie; onderwijs en begeleiding in financiële redzaamheid.

Ook werkgevers kunnen hier een belangrijke rol in spelen. We hebben het liefst hele gemotiveerde medewerkers die een grote bijdrage aan de onderneming leveren. Maar wanneer je bezig bent met je hoofd boven water te houden ben je een stuk minder productief. Wat lastig is, is het herkennen van armoede op de werkvloer en hierover met collega’s in gesprek gaan. Vervolgens is het ook niet eenvoudig om in de wirwar van goedbedoelende hulpverleners het juiste loket te vinden. De website www.financieelfittewerknemers.nl helpt werkgevers bij het herkennen van armoede en bij het vinden van de juiste hulp. Door tools goed in te zetten nemen werkgevers hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en zorgen ze ook voor medewerkers die zich beter kunnen focussen op hun werk. En daar worden we allemaal beter van!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.