Ook onderaannemers aansprakelijk in geval van wanprestatie

11 mei 2017 09:42

Ook onderaannemers aansprakelijk in geval van wanprestatie

Wie als ondernemer tekortschiet in zijn verplichtingen, ook als het niet zijn directe opdrachtgever betreft maar een constructie waarin hij als onderaannemer fungeert, kan aansprakelijk worden gesteld voor schade die hij door zijn handelen veroorzaakt.

Dergelijke constructies komen regelmatig voor in de bouw. Het is dan ook niet toevallig dat uitgerekend in deze sector sprake was van jurisprudentie op dit vlak door de uitspraak van de Hoge Raad in 2012, in een zaak die door Adelmeijer Hoyng Advocaten was aangespannen tegen een onderaannemer. Deze had aantoonbaar slecht werk geleverd bij de bouw van een verdieping op een bungalow. De eigenaar van de bungalow had een aannemer hiertoe opdracht gegeven. De aannemer schakelde op zijn beurt een onderaannemer in om het dak te realiseren. Het dak vertoonde echter ernstige gebreken. De aannemer gaf niet thuis en dus sprak de eigenaar de onderaannemer aan om de schade te herstellen. De onderaannemer wees echter naar de aannemer als zijn directe opdrachtgever. Een patstelling volgde. De eigenaar nam vervolgens een advocaat in de arm, met uiteindelijk nieuwe, verruimde jurisprudentie als gevolg. Sindsdien kunnen ook onderaannemers door derden aansprakelijk worden gesteld in geval van wanprestatie.

Belangen van derden

“Dit doet zich met name voor wanneer er sprake is van een keten van geschakelde contracten, waarbij tevens de belangen van derden nauw betrokken zijn”, zegt advocaat Marc van Sintmaartensdijk. Hij behartigde namens Adelmeijer Hoyng Advocaten deze zaak tot aan de Hoge Raad. “Dit was in deze zaak dus aan de orde, waarbij een (rechts)persoon tekortschoot in zijn verplichtingen ten opzichte van zijn contractspartij en zijn wanprestatie tot schade leidde bij een derde, die bij een juiste uitvoering van de verbintenis belang had.”

Uitsluitsel

Marc van Sintmaartensdijk behartigde concreet de belangen van de heer Wierts, die als eigenaar van een bungalow een aannemer opdracht had gegeven om een verdieping te realiseren op de bestaande bouw, maar door slecht werk van een ingeschakelde onderaannemer met de brokken bleef zitten. Het werd geen gemakkelijke case, maar de Hoge Raad gaf na zeven jaar procederen uitsluitsel. Indien een onderaannemer wanprestatie pleegt ten opzichte van de hoofdaannemer, is hij onder omstandigheden ten opzichte van de uiteindelijke opdrachtgever (in dit geval de eigenaar van de bungalow) aansprakelijk.

“Vooral wanneer sprake is van geschakelde contracten waarbij belangen van derden betrokken zijn”

Prima uitspraak

“De dakdekker verrichte immers werkzaamheden aan het pand van de heer Wierts en had bij de uitvoering van zijn werkzaamheden rekening moeten houden met de belangen van mijn cliënt”, aldus Marc van Sintmaartendijk. “Deze zaak heeft de tot dan toe heersende jurisprudentie verruimd. De verruiming hangt vooral samen met de aard en de strekking van de overeenkomst van aanneming en positie van onderaannemers, waaruit de kenbaarheid met de belangen van de opdrachtgever voortvloeit. Met andere woorden, onderaannemers zullen rekening moeten houden met deze belangen en de opdrachtgever mag erop vertrouwen dat zij dat ook doen. Deze zaak heeft uiteindelijk geresulteerd in een uitspraak, waarin mijn cliënt en ons kantoor zich volledig konden vinden. Een prima uitspraak, die de mogelijkheid van opdrachtgevers om onderaannemers die evident slecht werk leveren rechtstreeks aan te spreken, aanzienlijk verruimt.” «

Adelmeijer Hoyng Advocaten

www.ahadvocaten.eu

Tekst: Van Zandvoort Communicatie / Fotografie: Sjef Frijns

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.