Zo bescherm je de ogen en oren van je medewerkers op de werkvloer

2 juli 2021 08:53

Zo bescherm je de ogen en oren van je medewerkers op de werkvloer

Als werkgever heb je een zorgplicht ten opzichte van je medewerkers. Jij moet zorgen voor een veilige werkplek met oog voor de gezondheid van de werknemer. Dat begint natuurlijk met het naleven van protocollen en het inrichten van ergonomische werkplekken. Maar ook specifieke beschermingsmaatregelen kunnen nodig zijn, bijvoorbeeld voor de ogen en oren van je medewerkers. We bespreken drie manieren om de ogen en oren van je medewerkers met maatwerk te beschermen, allemaal verkrijgbaar via Seeh.

Veiligheidsbril

Komen jouw medewerkers in situaties waarin het mogelijk is dat ze iets schadelijks in hun oog kunnen krijgen? Dan is een veiligheidsbril noodzakelijk. Als werkgever moet jij ervoor zorgen dat deze beschikbaar zijn voor je werknemers. Maar wist je ook dat een veiligheidsbril op maakt gemaakt kan worden en op sterkte kan? Het is zelfs mogelijk om een veiligheidsbril te laten aanmeten met een leesgedeelte. Dat is handig voor het doornemen van protocollen of bouwplannen, om maar wat voorbeelden te noemen. Een ideale oplossing voor brildragende medewerkers die anders een veiligheidsbril over hun eigen bril moeten opdoen.

Beeldschermbril

Zitten jouw medewerkers het grootste deel van de dag achter een computerbeeldscherm te werken? Dit is erg belastend voor de ogen. Niet alleen omdat ze constant gefocust moeten blijven op dezelfde plek, maar ook vanwege het felle blauwe licht dat uit computerbeeldschermen in het gezicht van de gebruiker en dus ook diens ogen schijnt. Een multifocale beeldschermbril die het lezen ondersteunt kan de ogen al wat rust geven. Maar ook een beeldschermbril met licht gekleurde glazen die het blauwe licht filteren kunnen al een heel verschil maken in de belasting van de ogen tijdens het werken achter de computer.

Otoplastieken

Krijgen jouw medewerkers tijdens hun werk te maken met schadelijke geluidsniveaus van meer dan 80 dB? Dit kan voor blijvende gehoorschade zorgen, en dat moet natuurlijk vermeden worden. Als werkgever ben je immers verplicht om een veilige en gezonde werkomgeving te creëren voor medewerkers. Zo ben je ook verplicht om passende maatregelen te nemen om het risico op gehoorschade zo veel mogelijk te beperken. Als de geluidsniveaus niet omlaag kunnen, zijn otoplastieken een nuttig hulpmiddel. Dit zijn oordoppen van zacht kunststof die op maat gemaakt kunnen worden. Dit kunnen op maat gemaakte oordoppen zijn die ondanks de bescherming wel voor spraakverstaanbaarheid zorgen, of oordoppen met aansluiting op een portofoon.

Met bovenstaande oplossingen bied jij medewerkers bescherming voor ogen en oren die op maat gemaakt kan worden. Zo zorg voor je efficiënte oplossingen en zorg je goed voor de veiligheid en gezondheid van je personeel.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.