Grijpen we vaker naar de fles gedurende corona?

16 juli 2020 11:32

Grijpen we vaker naar de fles gedurende corona?

De afgelopen maanden waren stressvol voor ondernemers. Corona heeft veel economische slachtoffers gemaakt. Vooral ondernemers in de horeca en evenementenbranche werden hard geraakt. Natuurlijk waren zij niet alleen. Ondernemers uit werkelijk alle bedrijfstakken kregen het hard te verduren door de coronacrisis. De economie is nog nooit zo snel gekrompen. En dat is duidelijk te merken.

Hoewel er steeds meer versoepelingen komen is corona voorlopig nog niet voorbij. Voordat we weer terug naar het ‘oude normaal’ kunnen zullen we helaas toch op een medicijn of vaccin moeten wachten. Dit betekent dat het nog jaren kan duren voordat alles weer is zoals we gewend waren. En natuurlijk is de economie niet zomaar opgekrabbeld. Dat houdt in dat ondernemers ook de komende jaren nog veel stress zullen ervaren. Blijft mijn bedrijf wel bestaan? Kan ik iedere maand voldoende klanten aantrekken? Wat betekent dit voor mijn persoonlijke situatie?

Die stress heeft enorme gevolgen voor de gezondheid en mentale gemoedstrust. En volgens verslavingsartsen kan dit er zelfs toe leiden dat ondernemers gevoeliger kunnen worden voor verslavingen in de coronatijd. Maar hoe zit dat precies?

Hoe ontstaat een verslaving?

Circa 10% van de Nederlanders boven de 18 jaar heeft een alcoholverslaving. Hiermee is een alcoholverslaving één van de meest voorkomende verslavingen in ons land. Naar verwachting zal dit percentage de komende maanden en zelfs nog jaren verder toenemen door de coronatijd. Dit heeft veel te maken met het ontstaan van een verslaving.

De meeste verslavingen ontstaan doordat men afhankelijk wordt van het ‘gevoel’ dat een medicijn, drugs of alcohol hen geeft. Zo worden veel verslavingsgevoelige middelen ingezet als middel tegen angst, pijn, verdriet, stress en onzekerheid. Dingen die in de coronatijd natuurlijk veel duidelijker aanwezig zijn. Zeker bij de ondernemers. Door te drinken om stress te verminderen kunnen zij in een vicieuze cirkel belanden. Want overmatig alcoholgebruik kan ook als bijwerking extra angst en een onrustig gevoel geven. Je kwaal wordt dus erger van de ‘oplossing’. Hierdoor ga je nóg meer drinken en verlies je de controle.

Hulp inschakelen

Veel verslavingsartsen merken op dat het aantal aanmeldingen in tijden van corona bijna volledig is stil te komen liggen. Dit betekent allerzins niet dat er geen verslaafden meer zijn. Enkel dat zij zich hebben teruggetrokken in de veiligheid van hun eigen woning. Ze voelen zich wellicht bezwaard om nu de –al overbelaste – gezondheidszorg aan te spreken. Daarnaast zijn er ook genoeg ex-verslaafden die de coronatijd als een soort vrijbrief zien om toch weer te gaan drinken, drugs te gebruiken of extra medicijnen in te nemen. Hierdoor is de kans groot dat het aantal verslaafden in Nederland de komende tijd explosief zal stijgen.

Bovendien krijgen we ook te maken met een nieuwe groep mensen. Al toen het SARS-virus uitbrak werd duidelijk gezien dat ook veel ondernemers en dokters plotseling met verslavingen te kampen kregen. Zij konden simpelweg niet dealen met de dingen die ze gezien hadden of het economische lijden.

Merk jij dat je door stress nu ook vaker naar de drank grijpt? Of maak je je zorgen over iemand in je naaste omgeving. Zoek dan zo spoedig mogelijk hulp bij alcoholisme. Je hoeft dit niet alleen te doen. Ook in tijden van corona zijn er genoeg artsen die jou kunnen en willen helpen – zij het wellicht in aangepaste vorm.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.