Zakelijk rijden: hoe zit dat fiscaal?

4 november 2019 16:32

Zakelijk rijden: hoe zit dat fiscaal?

Voordelig zakelijk rijden als (startende) ondernemer is mogelijk. Dit door te rijden in je eigen auto, met een bedrijfsauto of door zakelijk te leasen. Wij vertellen je als autodealer in Eindhoven en omgeving welke vorm fiscaal het gunstigst is. Het hang namelijk van veel factoren af, waaronder de bijtelling.

Wanneer rij je zakelijk?

Het rijden van een aantal kilometer in de auto voor jouw onderneming wordt al zakelijk rijden genoemd. En dat maakt niet uit in welke auto je rijdt. Alleen de Belastingdienst maakt een onderscheid tussen een privé- en een bedrijfsauto.

Heb jij de auto op je eigen naam staan? En rij je minder dan 500 privé-kilometers per jaar? Dan beschouwt de Belastingdienst de auto voor de inkomstenbelasting als een zakelijk auto. De Belastingdienst gaat er vanuit dat je de auto voornamelijk voor je bedrijf gebruikt.

Autokosten fiscaal aftrekken

Als ZZP’er wordt je in dit geval gedwongen om de auto op naam van de zaak te zetten. Dit betekent dat je alle gemaakte kosten zakelijk kunt aftrekken van de belasting. De gemaakte kosten houden onder meer in: de financiering van de auto en de afschrijvingen. De btw van de te betalen omzetbelasting kun je ook aftrekken.

Hiervoor geldt wel een voorwaarde: reken wel voor je eigen onderneming btw. Je bijtelling wordt niet aangeslagen wanneer je minder dan 500 privé-kilometers rijdt.

Wanneer betaal je bijtelling?

Rijd je meer dan 500 privé-kilometers per jaar, dan betaal je voor een zakelijke auto bijtelling. Deze bijtelling wordt bij de winst van jouw bedrijf opgeteld.

In 2019 gaat het als volgt:

1. Bij het rijden van een volledig elektrisch/zero emissions, betaal je 4% bijtelling tot een budgetplafond van € 50.000

2. Is je auto duurder? Dan betaal je over die meerprijs 22% bijtelling

Punt 2 wordt ook wel de Tesla-taks genoemd, gezien de prijsklasse van deze wagens. Er is één uitzondering. Dat is de waterstofauto, daarbij betaal je altijd 4% bijtelling. Er geldt altijd 22% bijtelling op alle auto’s die niet elektrisch/zero emissions zijn of op waterstof rijden.

Moet je een rittenregistratie bijhouden?

Waar het op neer komt, is dat een rittenregistratie niet verplicht is. Alleen als je wilt aantonen dat je minder dan 500 privé-kilometers hebt gereden of kilometervergoeding wilt voor je zakelijk gebruikte privéauto, is het bijhouden van een rittenregistratie belangrijk. Houd er dan wel rekening mee dat je iedere gereden kilometer – zakelijk en privé – moet kunnen verantwoorden aan de Belastingdienst. En dat maakt niet uit of er nu sprake is van bijtelling of niet. Als bewijs van het aantal gereden kilometers, dien je een correcte rittenregistratie in te leveren.

Bijhouden rittenadministratie

Je kunt of Excel handmatig gebruiken of diverse apps. Je betaalt achteraf een vast percentage btw voor privégebruik als je dit niet doet. Het percentage is vastgesteld op 1,5% van de catalogusprijs van de auto, inclusief btw en bpm.

De rittenadministratie bevat:

  • Nummer rit
  • Datum
  • Beginstand kilometerteller
  • Eindstand kilometerteller
  • Beginadres
  • Eindadres
  • Gereden route indien deze afwijkt van de gebruikelijke route
  • Privé / zakelijk

Zakelijk rijden in een privéauto

Ben je een startende ondernemer en blijf je in de auto rijden die je al had? Dan mag je € 0,19 per kilometer van de winst aftrekken voor zakelijke ritten die je met een privéauto maakt. Dit geldt ook als je een auto huurt.

De auto is dus een privé-aankoop en daarom mag je de btw van de aanschafprijs niet aftrekken. Wel is het toegestaan om de btw op onderhoud en gebruik af te trekken voor zover de auto zakelijk wordt gebruikt. Ga hierbij uit van de verhouding tussen zakelijk en privé op jaarbasis verreden kilometers. En precies voor deze scheiding dien je dus een kilometerregistratie bij te houden.

Tip: Als je afrekent met een bankpas, creditcard of tankpas op naam van je bedrijf, kun je de btw die je betaalt over brandstof voor zakelijke ritten terugvragen.

Privéauto overschrijven naar een zakelijke auto

We blijven even bij de startende ondernemer. Diegene is vaak al in het bezit van een privéauto. Deze auto kun je overschrijven naar jouw onderneming, waardoor de waarde op de balans verschijnt.

Die waarde is meestal niet de cataloguswaarde. Houd rekening met kilometerstanden, schades en eventuele extra voorzieningen. Vanaf het moment dat de auto op de balans staat voor jouw onderneming zijn er kosten die je kunt aftrekken van de winst.

Wel moet je rekening houden met privégebruik van de auto. Het voertuig staat nu op naam van de zaak. Daardoor trek je eerst de gemaakte kosten volledig af en daarna betaal je het privégedeelte terug. De Belastingdienst ziet het als een voordeel als je meer dan 500 privé-kilometers rijdt met de auto en word je aangeslagen voor bijtelling.

De boekhouding

Dit bedrag zet je in de boekhouding en tel je ook op bij het bedrijfsresultaat. Wat je niet meer kunt verrekenen is de btw die je hebt betaald bij de aanschaf van de auto. De reden hiervan is dat de auto immers al was gekocht voordat de onderneming bestond.

Tijdens het zakelijk gebruik, maak je kosten. De btw op die kosten kun je uiteraard wel aftrekken. Hierbij ga je uit van de verhouding tussen de op jaarbasis zakelijk en privé verreden kilometers.

Zakelijke auto kopen

Koop je voor jouw onderneming een auto? Dan telt de Belastingdienst dit bij het vermogen van de onderneming op. De auto komt hierdoor voor het aankoopbedrag op de balans te staan. Wat je van de winst kan aftrekken, zijn alle kosten voor de auto.

Bij het kopen van een zakenauto geldt: als je meer dan 500 privé-kilometers rijdt met de auto, krijg je te maken met de bijtelling.

De btw bij de aanschaf van de auto, kun je als voorbelasting aftrekken van de omzetbelasting. Hierbij moet je rekening houden met privégebruik van de auto. Trek dan eerst de btw en kosten volledig af, waarna je het privégedeelte terugbetaalt. Tevens dien je hier ook een kilometerregistratie bij te houden.

Besluit je om dit niet te doen? Dan betaal je ter correctie achteraf een vast percentage btw voor privégebruik. Dit vaste percentage is vastgesteld op 2,7% van de catalogusprijs van de auto. Dit is inclusief btw en bpm.

Zakelijke auto leasen

Als je aan het kijken bent om een zakelijke auto te leasen, moet je rekening houden met het feit dat een leaseauto niet hoort tot het vermogen van jouw onderneming. De leasemaatschappij blijft namelijk juridisch en economisch eigenaar van de auto. Daarmee is de leasemaatschappij verantwoordelijk voor het beheer en de risico’s.

De regels die verbonden zijn aan het leasen van een zakelijke auto, zijn eigenlijk dezelfde regels als wanneer je een auto koopt. Namelijk, je mag de gemaakte kosten aftrekken van de opbrengsten. Ook hierbij geldt: bij het privégebruik van de leaseauto, moet je het privégebruik verrekenen met de autokosten door middel van bijtelling.

Vergeet alleen niet: bij privégebruik komt er nog een percentage voor de bijtelling bovenop.

Tip: De Kia Niro aanschaffen als zakenauto is een uitstekende keuze. De nieuwe Kia Niro is anders dan je van standaard hybride auto’s gewend bent. De krachtige Kia Niro is de eerste cross-over hybride. Hij rijdt echt sportief, zoals je van een cross-over mag verwachten, maar door de rijbeleving en het uiterlijk doet hij meer denken aan een sportieve hatchback, dan aan een hybride. De combinatie van sterke prestaties met een opvallend ‘on-hybride’ design, zuinigheid en ruimte maken het rijden in de Kia Niro een bijzondere ervaring.

Rekenmodel

Of je een auto op naam van de zaak moet zetten of dat je zakelijk gaat rijden met jouw privéauto, daar hebben wij geen algemeen advies voor. Het hangt namelijk van veel factoren af, zoals de aanschafkosten, het aantal kilometers dat je rijdt en de bijtelling.

Wil je weten of het voor jou handig is om de auto op naam van jouw onderneming te zetten? Kom erachter met behulp van dit rekenmodel.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.