Bitcoins en belasting: alles wat je als ondernemer moet weten!

15 november 2019 15:29

Bitcoins en belasting: alles wat je als ondernemer moet weten!

Op 12 januari 2009 werd de eerste Bitcoin transactie gedaan, inmiddels zijn we al ruim 10 jaar verder en miljoenen Bitcoin transacties verder. Veel ondernemers die te maken hebben met Bitcoins hebben vragen over hoe het nou precies zit met de belasting. In dit artikel vertellen wij alles wat je als ondernemer moet weten over Bitcoins en belasting. Lees dus snel verder!

Bitcoin en de overheid

Bitcoin bestaat inmiddels al een flink aantal jaren, toch weten veel overheden nog niet precies wat zij ermee moeten doen. Eigenlijk heeft de Nederlandse overheid het onderwerp “Bitcoin” pas veelbesproken sinds de enorme stijging in 2017. Volgens de Nederlandse overheid kan Bitcoin nog steeds niet gezien worden als wettig betaalmiddel. Destijds zei toenmalig Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem het volgende over Bitcoin als betaalmiddel: ‘De bitcoin is geen algemeen geaccepteerd of wettig betaalmiddel en daarmee geen geld in de algemeen aanvaarde definitie van dat begrip.’. Hierdoor gelden er voor Bitcoins andere belastingregels als voor de euro.

Belasting betalen over Bitcoins

Bitcoins wordt dus door de overheid niet gezien als geld. Maar hoe zit het dan met het betalen van belasting over Bitcoins? Hieronder hebben we de verschillende situaties die de belastingdienst heeft omschreven op een rij gezet:

  • Ik ben particulier en ik handel in cryptocurrency of doe aan bitcoin mining. De belastingdienst zegt hierover dat je alleen de pure winst op hoeft te geven. De winst is alles wat overblijft na het aftrekken van de kosten. Bitcoin mining kan zowel via alle soorten hardware zijn, van bitcoin miners tot een oude laptop dat is opgebouwd tot bitcoin miner. De handel in cryptocurrency vergelijkt de belastingdienst met de handel in fiat valuta. Alleen de koerswinst hoeft opgegeven te worden, de opbrengst van de handel dus niet.
  • Ik ben als particulier in bezit van cryptocurrency. Het bezitten van cryptocurrencies behoort volgens de belastingdienst tot de “overige bezittingen” in box 3. Omdat de koers erg kan verschillen is de eerste 30.000 van het vermogen in box 3 belastingvrij.
  • Ik ben als particulier in ontvang mijn salaris in cryptocurrency. Als je (deels) je salaris ontvangt in cryptocurrency dan moet je werkgever de crypto waarde omrekenen in euro’s op het moment dat je salaris wordt uitgekeerd. Er is dan sprake van loon in natura.
  • Ik ben ondernemer voor de IB en wordt betaald in cryptovaluta. Als je voor je diensten als ondernemer wordt betaald in cryptovaluta, moet je deze zelf omrekenen naar euro’s. Dit bedrag behoort tot de omzet.
  • Mijn BV wordt betaald in cryptovaluta. Wordt je bedrijf voor leveringen of diensten betaald in cryptovaluta? Dan moet je de cryptovaluta direct omrekenen naar euro’s. Het omgerekende bedrag behoort gewoon tot de omzet.
  • Mijn BV doet aan bitcoin mining of handelt in cryptovaluta. De resultaten van het minen en/of handelen in cryptovaluta vermeld je op de winst-en-verliesrekening.

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.