De grote invloed van brandstoffen op de CO2-prestatieladder

4 maart 2021 09:01

De grote invloed van brandstoffen op de CO2-prestatieladder

De CO2-prestatieladder is één van de duurzaamheidsinstrumenten in Nederland die bedrijven en overheden helpt bij het in kaart brengen van de CO2-footprint. Bedrijven en overheden gebruiken de ladder steeds meer als selectie-instrument. Een hogere trede op de ladder, levert mogelijk gunningvoordeel bij een aanbesteding op.

CO2-prestatieladder bij aanbestedingen

De CO2-prestatieladder bestaat uit 5 niveaus. Tot en met niveau 3 gaat een organisatie aan de slag met de uitstoot van de eigen organisatie. Vanaf niveau 4 en 5 wordt er ook beroep gedaan op de CO2-reductie in de keten en de sector. Hoe hoger het niveau op de ladder, des te groter de inspanning voor CO2-reductie .

CO2-footprint uitrekenen

Men gebruikt bij het bepalen van de CO2-footprint een standaardlijst van CO2-emissiefactoren. De emissiefactoren (zie website co2emissiefactoren) gebruikt men bij de omrekening van de energiedrager of activiteit naar het aantal kg CO2-uitstoot.

Bij de CO2-Prestatieladder gebruikt men de cijfers die gelden van Well to Wheel. Dit houdt in dat de CO2  die vrijkomt bij de winning en de productie van de brandstof ook mee telt. Hierdoor lijken brandstoffen duurzaam, terwijl dit over het gehele productieproces minder kan zijn. De volgende omrekenfactoren worden gebruikt bij het uitrekenen van de CO2 footprint:

- Diesel B7: 3,262

- HVO brandstof (biodiesel): 0,314

- Diesel Green: 3,114

Dit houdt in dat u met duurzame brandstof als Diesel Green ten opzichte van standaard diesel 148kg CO2  reduceert.

Inzet via scopes

Elke organisatie die zich wil certificeren, dient te voldoen aan een bepaald niveau van de eisen, welke uit vier invalshoeken komen.

Invalshoek A: het bepalen van de energiestromen en de CO2-footprint

Bij deze invalshoek is het van belang dat u een overzicht geeft van het verbruik en de CO2-uitstoot van de gebruikte brandstof. Tot en met niveau 3 kunt u deze informatie opvragen bij uw brandstofleverancier. Bij niveau 5 wordt van u verwacht dat u ook inzicht kunt geven over de CO2-uitstoot van uw (grootste) leveranciers.

Invalshoek B: het ontwikkelen van ambitieuze doelstellingen voor CO2-reductie

In uw Plan van Aanpak beschrijft u de maatregelen die u inzet om uw CO2-reductiedoelstellingen te behalen. Onderbouw deze maatregelen goed. In de maatregelenlijst van SKAO staan brandstofsoorten opgenomen als reductiemaatregelen die geaccepteerd zijn, zoals

  • Zero CO2-emissie vrachtwagen: zonder lokale CO2-emissies tijdens gebruik.
  • Gebruik van hernieuwbare brandstof: het gebruik van gecertificeerde HVO-diesel of andere biobrandstoffen.

Invalshoek C: structurele communicatie over het CO2-beleid

Om een CO2-bewust certificaat te behalen, moet u ook uw CO2-inspanningen naar de buitenwereld toe inzichtelijk maken. Hiermee maakt u zowel intern als extern uw ambities kenbaar en zorgt u voor draagvlak en bewustwording. Denk hierbij aan een publicatie op uw website. In geval van niveau 5 dient u aan te tonen dat de organisatie zich heeft gecommitteerd aan een CO2-emissie reductieprogramma.

Invalshoek D: deelname aan initiatieven in de sector op het gebied van CO2-reductie.

Deze invalshoek gaat om het deelnemen aan initiatieven in de keten of sector die CO2-besparing tot gevolg hebben. Vanaf niveau 3 is het verplicht om actief deel te nemen aan een ketenactiviteit om CO2 te reduceren. Dit kan een samenwerking zijn van lokale partijen, innovatie van een branchevereniging of een eigen initiatief.

Meer informatie over duurzame brandstoffen vindt u op de website van Gulf.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.